Jump to content
Sign in to follow this  
Tuto

50. Super Bowl: Denver Broncos

Recommended Posts

50. SuperBowl: Denveru treći naslov, Manning ušao u povijest
 
Igrači Denver Broncosa pobjednici su 50. izdanja 'Super Bowla', odigranog na Levi's stadionu u SantaClari, u kojem su sa 24-10 nadigrali favorizirane Carolina Pantherse.

To je treći naslov NFL prvaka za Denver u njihovom osmom nastupu na 'Super Bowlu' i drugi u karijeriza njihovog 'quarterbacka' Peytona Manninga, dok su Carolina Panthersi u svom drugom nastupu doživjeli drugi poraz. Prva dva trofeja Vincea Lombardija Broncosi su osvojili 1998. i 1999. godine pod vodstvom Mikea Shanahana.

Denver je do pobjede došao na isti način na koji je to činio tijekom regularnog dijela NFL sezone i u doigravanju, dominatnom obranom koja je potpuno limitirala suparničkog 'quarterbacka' Cama Newtonakoji je uoči 'Super Bowla' proglašen najkorisnijim igračem regularne sezone.
 
superbowl-Hina2.jpg
 
Super Bowl je i službeno najskuplji sportski događaj godine, a onaj prošli 2015. po cijeni ulaznica nadmašio je finale nogometnog SP-a 2014., kao i sve sportske događaje u posljednjih pet godina. Službene brojke za jučerašnje finale tek se zbrajaju, ali nema sumnje da će i one rušiti rekorde.
 
eytonManningHoina.jpg
 
Peyton Manning se u noći s nedjelje na ponedjeljak domogao svog drugog pobjedničkog prstena i postao jedini 'quarterback' u povijesti NFL-a, koji je s dva različita kluba osvojio 'Super Bowl', što su mnogi smatrali idealnim scenarijem za završetak velike karijere, ali je 'Šerif' odlučio pričekati s tom objavom.

Nakon što je pobjedom nad favoriziranim Carolina Panthersima od 24-10, s Denverom stigao do trećegklupskog trofeja i prvog nakon 17 godina, u čemu najveće zasluge pripadaju obrani Broncosa, 39-godišnji 'quarterback' je u svom pobjedničkom intervjuu ostao bez izravnog odgovora na pitanje "je liovo bio njegov posljednji rodeo".
 
Iako se mučio protiv obrane Panthersa, imao samo 13 točnih dodavanja iz 23 pokušaja čime su Broncosi osvojili samo 141 jard, Manning je svojim mnogim rekordima, u noći s nedjelje na ponedjeljak ipak dodao je još neke: postao je najstariji 'quarterback' koji je zaigrao na 'Super Bowlu' i prvi koji je stigao do 200 pobjeda u karijeri.
 
vonMillerSB-Hina.jpg
 
Naslov najkorisnijeg igrača potpuno zasluženo ponio je vanjski linebacker Von Miller koji je, baš kao što je učinio 'quarterbacku' New England Patriotsa Tomu Bradyju u konferencijskom finalu, izludio i najkorisnijeg igrača regularne sezone 'quarterbacka' Caroline Cama Newtona. Bio je pravi 'kriptonit' za Cama 'Supermana' Newtona. Najbolja obrana lige nadigrala je najproduktivniji napad, ali Miller je zasluge raspodijelio na cijelu momčad.Time je ispran i gorak okus koji je ostao sa 48. 'Super Bowla' u kojem je Seattle do nogu potukao Denver (43-8). Glavni menadžer Broncosa i 'quarterback' pobjedničkih momčadi iz 1998. i 1999. JohnElway tada se zarekao da se nešto slično više ne smije ponoviti. Tada je počeo slagati mozaik koji je od Broncosa napravio najbolju obrambenu momčad lige, pažljivo birajući igrače i dovođenjem starog prijatelja Garyja Kubiaka za glavnog trenera. Prije dvije godine Kubiak je dobio otkaz kao trener Houstona, a u Santa Clari je postao prvi trener koji je osvojio trofej Vincea Lombardija s momčadi za koju je igrao.

Panthersi su uoči 'Super Bowla' smatrani velikim favoritima, ali još se jednom pokazalo da je u takvim utakmicama obrana, najčešće, prevaga na stranu pobjednika. U 50. 'Super Bowlu' obrana je donijela slavlje Broncosima i omogućila Peytonu Manningu da se oprosti kao pobjednik. Čak i ako to 'Šerif' nije izričito rekao, teško je očekivati drugačiji scenarij.

Hina/I.G

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...