Jump to content
Sign in to follow this  
EXERBET

Strategije kladjenja

Recommended Posts

Narednih nekoliko postova, prenecu neke tekstove koji su meni godinama bili od pomoci u pravljenju sopstvene strategije. Neki imaju izvore, nki ne, ali korisni su. Evo prvog:

 

 

Savjeti za klađenje!

U sportskom klađenju, kao i u mnogim drugim stvarima u životu, morate sebi postavit određene ciljeve. Jer, ako sebi ne postavite ciljeve, stvari se mogu omaći kontroli. Prije nego što počnete razmislite o nekoliko stvari:

 

 

Disciplina

Kada osvojite novac na klađenju, nemoj te se «uzdići» i naglo povećati ulog novca. Nastavite tamo gdje ste stali. Zapamtite jednu stvar «Dobiti je lako, izgubiti još lakše».

 

Kada gubite, nedajte se iznervirati, neročito nemojte početi povećavat ulog, mijenjati strategiju, dodavati što više parova(radi većeg dobitka) jer ako to uradite, na putu ste da još više potonete. Ako je vaša strategija kojom ste igrali prije uspjevala, nastavite sa njom, proradit će ona ponovo. Potrebno je samo strpljenja i discipline. Ne bi škodilo možda i da se malo odmorite od klađenja.

 

 

Novac

Prvo pravilo: nikada se ne kladite sa posuđenim novcem, ili novcem koji je namjenjen za nešto puno važnije od klađenja. Uvijek imajte na umu, da uloženi novac možete iizgubiti (u sportskom klađenju nema 100% sigurnog dobitka).

 

 

Vrijeme

Klađenje kao i svaki drugi hobi uzima vrijeme. Morate razmisliti koliko vremene možete odvojiti za ovakvu vrstu hobija i toga se i pridržavati.

 

 

Zainteresovanost

Da li ste stvarno zainteresovani za sport, ili se kladite samo zato što možete na tome zaraditi? Ako osjetite da vam klađenje postaje dosadno, odmorite se neko vrijeme. Velika je mogućnost da ćete izgubiti strpljenje, i naravno novac ako se počnete kladiti iz navike.

 

Analizirajte događaj!

Nakon što se odlučite za klađenje, upoznajte se sa pravilima klađenja, i ostalim procedurama, vrijeme je da se bacite na posao. Trebate odabrati događaj, razmislti o kvotama, prikupiti informacije o timovima itd. Analiziranje događaja je opisano u nekoliko slijedećih koraka:

 

 

Napravite pregled

Pogledajte ko šta nudi. Pogledajte ponude nekoliko kladionica. Uporedite kvote. Internet vam u tome može dosta poslužiti.

 

 

Predviđanje unaprijed

Uobičajeni način klađenja je da za događaje na koje se kladite imate svoj osjećaj o ishodu. Prvo izaberite par baziran na vašem predviđanju o ishodu, zatim provjerite kvote. Ovako se kladi većina kladioničara. Ovakva vrsta kladioničara uglavnom unaprijed, prije nego što provjere kvote znaju na šta će se kladiti. «Predviđanje unaprijed» predstavlja neki osjećaj za određeni događaj prije nego što provjerite kvote, tabele, sastave, statistike...

 

- Nikada ne odlučujte šta da igrate prema kvotama!

 

 

Statistička analiza

Statistička analiza nikada ne bi trebala biti jedina osnova po kojoj birate par na koji da se kladite. To bi trebalo biti samo dodatak na «predviđanje unaprijed». Statističku analizu koristite samo kada se dvoumite dali da igrate neki par ili ne. Kao statistike, misle se tabele, i poređenje timova unazad 3 do 5 godina.

 

 

Drugi kriteriji analize:

 

- Povrede

Veoma je pametno da provjerite povrede u timu prije opklade. Kvote se uglavnom postavljaju puno prije određenog događaja. (još jednom, nemojte se kladiti prema kvotama), te se rijetko kad mijenjaju zbog povreda igrača u određenim timovima.

 

 

- Tip meča

Ishod meča također zavisi od vrste. Da li je on internacionalni, kup, liga, prijateljska utakmica itd. Nacionalne kupove je obično teško predvidjeti, naročito manje važne utakmice(kao kup lige). U Engleskoj kup unutar lige još ima značaja, dok u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, veliki timovi tome ne pridaju neki značaj.

 

Internacionalni mečevi, ili važni Evropski kupovi su generalno lakši za predvidjet. Internacionalne prijateljske utakmice uglavnom završe neriješenim rezultatom, dok važniji internacionalni mečevi rijetko završe sa pobjedom gosta. Igra na domaćem terenu izgleda veoma važna u internacionalnim ogledima.

 

Evropski kupovi su drugačiji. Tu su ugavnom velike premije, i timovi daju sve od sebe da se dokažu.

 

Generalno, savjet je da se čuvate svih nacionalnih kupova u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Španiji ali također i u Engleskoj, dok su internacionalni mečevi «lakši» za predvidjet.

 

 

 

 

 

 

 

 

- Liga

Dobro je poznato da je Italijanska liga lakša za «predvidjet» nego ostale lige. Veliki timovi u meču sa jako slabim teško završe sa nepredvidivim rezultatom, a kada se sastanu dva velika tima, to uglavnom završi neriješenim rezultatom.

 

Norveška prva liga je veoma laka za predvidjet, kao i norveški Fa-kup.

 

U Engleskoj, rezultati su veoma nepredvidivi u prvoj i u finalnoj četvtini sezone.

 

Njemačka liga je postala u zadnje vrijeme također vemona nepredvidiva. Ali veliki timovi kada igraju kuću uglavnom pobjeđuju.

 

Francuska i Španska liga su lige sa velikim procentom pobjeda kada tim igra na svom stadionu.

 

«Bastija» je tim koji u Evropi igra najbolje na svom terenu, najbolje što gostujući tim mogu izvući je neriješen rezultat.

 

 

- Vrijeme u godini

 

 

Sezone u većini Evropskih liga počinju u avgustu i završavaju u maju. Za vrijeme prve četvrtine sezone(septembar-oktobar), rezultati su jako nepredvidivi, i često slabiji timovi pobjeđuju jake. Od Novembra do marta, dešavajna u ligama se uglavnom normalizuju, i ishodi u većini slučajeva budu po očekivanom. Za vrijeme zadnje četvrtine, rezultati ponovo postaju teži za predvidjet. Timovi na dnu tabele često pobijeđuju timove sa vrha u cilju opstanka u ligi.

 

 

 

 

- Tabele

 

 

Stanje na tabeli nebi trebalo određivat vaše klađenje za vrijeme prve četvrtine u ligi, jer timovima taj početak ništa ne znači. Sačekajte sredinu sezone(da se stvari vrate u normalu) i onda možete početi koristiti tabele.

 

Tabele nebi nikada trebale biti osnovno sredstvo u biranju parova na koje se kladite.

 

 

- Forma

Forma je osnova kod kladionica pri odabiru kvota. Tim koji je pobijedio u zadnje 4 utakmice često ima slabu kvotu. Trebali biste otkriti tim u formi što prije, da bi «uhvatili» dobre kvote prije kladionica. Često promjenu u formi tima možete sagledati u izveštajima o igri tima, iako rezultati nisu bili tako dobri. Za vrijeme sezone neki tim može jedno vrijeme pogoditi velika sreća, ali i period slabe sreće.

 

 

 

 

- Specijalne okolnosti

 

 

Nekada se može desiti da se utakmica završi neriješenim rezultatom iz razloga što jednom timu je dovoljan takav rezultat da se kvalifikuje na neko prvenstvo, a drugom timu da ne ispadne iz lige. Također treba znati da i u sportu i sportskom klađenju kao i u ostalim djelatnostima ima puno korupcije. Toga se treba čuvati, ali i iskoristiti:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

UPRAVLJANJE GUBITNICKIM NIZOM
(MANAGING A LOSING STREAK)
by Nolan Dalla


1. DEO : "KADA DOBROG TIPSTERA KRENE LOSE"

Sansa da ces iskusiti gubitnicku seriju raste --

a) sto se duze kladis
b) sto vise imas opklada

Drugim recima, kako VREMENSKI OKVIR, i FREKVENCIJA tvojih opklada rastu eksponencijalno, gubitnicka serija postaje sve vise i vise neminovna.

Slazes se? Naravno, slazes se. Inace, vrati se nazad i citaj prvi deo ponovo. I ponovo.

Na primer, ako se kladis samo jednu utakmicu na dan naredne dve nedelje, najverovatnije neces susresti nekoliko gubitnickih nizova – sto je definisano kao nepravilan broj gubitaka u datom vremenskom okviru. Bazirano na 14 ukupnih opklada u periodu od dve nedelje, vecina kladionicara ce pogoditi ili promasiti izmedju 5 i 9 opklada. U stvari, oko 85 % svih kladionicara ce proci 5-9, 6-8, 7-7, 8-6 ili 9-5. Mali postotak ce proci 10-4 ili 4-10. Jos manji postotak ce proci 11-3 ili 3-11. A za 2-12, 12-2, 1-13, 13-1 su minimalni fragmenti. Za bilo kog kladionicara – bez obzira koliko dobrog ili loseg – da prodje 0-14 ili 14-0 verovatnoca je manja od 0.1% . Zamisli sinusoidnu krivulju. To objasnjava distribuciju pogodaka i promasaja bazirano na verovatnoci.

Svi tipsteri, bez obzira koliko vesti ili iskusni bili, susrecu gubitnicki ciklus. Pitanje dakle nije "da li" ce se dogoditi, nego "kada" ce se dogoditi. Iako profesionalni i polu-profesionalni tipsteri razumeju ove cikluse i prinudjeni su da prihvate neminovnost gubitka, to ne cini stvari uopste laksim kada smo u sred loseg niza. Nase dublje razumevanje zakona matematike i verovatnoce izgleda da samo komplikuje frustraciju.

Pa, kakve su sanse da vi (ili ja) susretnemo gubitnicki niz? Hajde da pogledamo slicnosti gubitnickog niza koji se javlja u periodu od jedne godine. Ja, Nolan Dolla, cu posluziti kao model u eksperimentu, posto su moji pogodci i gubitci dokumentovani javno na ovom forumu i verovatno su dosledno priblizni broju opklada koje svako od vas napravi u periodu od 365 dana. Drugim recima, neki kladionicari ce napraviti manje od 500 opklada. A ostali ce napraviti mnogo vise od 500 opklada. Ali "500" izgleda da je razuman model, sto oznacava 1.38 opklada po danu.

Kao sto sam vec izjavio, ocekujem da napravim 500 opklada godisnje. Sto podrazumeva sledece sportove: NFL (160); XFL (9); NBA (121); NCAA Basket (20); Bejzbol (175); Ostalo (5)

Bazirano na 500 flat betova izmedju Septembra 1, 2000 i Avgusta 31, 2001, evo sansi za sledece dogadjaje, s obzirom da je svaka opklada 50%-50% proporcije:

-- IZGUBICU BAR 2 OPKLADE ZAREDOM : 100 %
-- IZGUBICU BAR 3 OPKLADE ZAREDOM : 100 %
-- IZGUBICU BAR 4 OPKLADE ZAREDOM : 100 %
-- IZGUBICU BAR 5 OPKLADE ZAREDOM : 100 %
-- IZGUBICU BAR 6 OPKLADE ZAREDOM : 98 %
-- IZGUBICU BAR 7 OPKLADE ZAREDOM : 86 %
-- IZGUBICU BAR 8 OPKLADE ZAREDOM : 62 %
-- IZGUBICU BAR 9 OPKLADE ZAREDOM : 39 %
-- IZGUBICU BAR 10 OPKLADE ZAREDOM : 21 %


KOMENTAR: kao sto mozete videti , to je virtualna sigurnost da cemo imati rastegnut gubitnicki ciklus. Veoma je dobra sansa da promasimo 6, 7 ili cak i 8 opklada za redom. U stvari, sanse da ces izgubiti vise od 8 betova zaredom u ukupno 500 betova su vece od 60 %. Zbog toga, ako stavimo sve hendikepere (tipstere) na jedno mesto – vise od pola tipstera bi cupalo kosu u isto vreme sezone pitajuci se sta dovraga rade lose. Iznenadjenje! Odgomor moze (ili nemoze) biti – bas nista !

Mozete biti dobar tipster, ali mozete izgubiti OSAM OPKLADA ZA REDOM! Hocete da raspravljate o ovome? Samo napred. Raspravljajte sa zakonima matematike. Izgubicete svo vreme.

Dakle, za one koji misle da mogu da pokriju 500 opklada u sezoni a da NE izgube 6 zaredom, imam zemlju na samoj obali u Arizoni koju cu dati po odlicnoj ceni. Mislim bas jeftino! Kad se vec salimo…

Uozbiljimo se .

Jedna tacka price iznad: preispitao sam cinjenicu da je “saopsteno” da ce skoro svaki tipster izgubiti najmanje 5 betova za redom u ukupno 500 opklada. Pojavilo se da je taj broj prevelik u mojoj tvrdnji. Kako bilo, to je rezultat cvrste matematicke analize. Moje misljenje je cisto subjektivno i nisam kvalifikovan da raspravljam o ciframa. Pogledaj ispod za detaljnije objasnjenje matematicke formule(a) koja je koriscena za kalkulaciju.

Primi do znanja da ovi procenti (iznad) nisu dati da bi opravdali moje gubitke ni kao izgovor za moje bedno izvodjenje. Imacu da kazem mnogo vise o ovoj temi u sledecem poglavlju, koji ce nadam se sluziti za ucenje svih nas. Kako bilo, ovi procenti DOKAZUJU neminovnost gubitnickih ciklusa koji se javljaju u sirokim vremenskim okvirima i velikim brojevima opklada.. Kako izaberemo da izadjemo na kraj sa gubitnickim nizovima je ono sto razdvaja dugorocne pobednike od gubitnika u kladjenju !

Sledeca tema.

Sta je sa verovatnocama da dobar tipster pretrpi gubitnicki niz? Prvi (gornji) prikaz predpostavlja da ce tipster pogoditi 50 % betova (opklada). A sta je sa tipsterom koji pogodi 53 %, ili 55 %, ili cak 60 %? Koje su sanse da ce i oni iskusitigubitnicki niz ? Saznajmo:

51%.......52%.......53%.......54%.......55%
2.(100%) 2.(100%) 2.(100%) 2.(100%) 2 (100%)
3.(100%) 3.(100%) 3.(100%) 3.(100%) 3 (100%)
4.(100%) 4.(100%) 4.(100%) 4.(100%) 4 (100%)
5.(100%) 5.(100%) 5.(100%) 5.(100%) 5 (100%)
6.(98%)..6.(97%)..6.(95%)..6.(93%)..6 (90%)
7.(83%)..7.(79%)..7.(74%)..7.(70%)..7 (64%)
8.(57%)..8.(52%)..8.(47%)..8.(42%)..8 (37%)
9.(34%)..9.(29%)..9.(26%)..9.(22%)..9 (19%)
10(18%)10.(15%).10(13%).10(11%).10 (9%)


56%.......57%.......58%.......59%.......60%
2.(100%) 2.(100%) 2.(100%) 2.(100%) 2.(100%)
3.(100%) 3.(100%) 3.(100%) 3.(100%) 3.(100%)
4.(100%) 4.(100%) 4.(100%) 4.(100%) 4.(100%)
5.(99%)..5.(99%)..5.(98%)..5.(97%)..5.(96%)
6.(87%)..6.(84%)..6.(79%)..6.(76%)..6.(71%)
7.(59%)..7.(54%)..7.(49%)..7.(44%)..7.(39%)
8.(32%)..8.(28%)..8.(24%)..8.(21%)..8.(18%)
9.(15%)..9.(13%)..9.(11%)..9.(9%)....9.(7%)
10(7%)..10.(6%)..10.(5%)..10.(4%)...10.(3%)


Prva kolona tabele (“pogodaka 51 %”) znaci :

100 % je sigurno da ces izgubiti od 1 do 5 betova za redom, onda 98 % je 6 betova zaredom; 83 % za 7 betova za redom; 57 % za 8 betova za redom ; 34 % za 9 betova za redom i 18 % za 10 betova za redom.
Itd. za zvaku procentualnu verovatnocu …

****KOMENTAR: Svako ko pogodi 60+ procenata betova tacno od ukupno 500 parova (na kvotu 2) je prevarant isto koliko i drugi dolazak Isusa Hrista. Dakle, stacu sa komparacijom ovde. Ali kao sto vidite iz tabele, cak i fenomenalan tipster ce izgubiti 6 zaredom u 71 % slucajeva .
Sve ove statistike NEZNACE da trebas ignorisati gubitke ili zanemariti gubitnicke nizove. Bas naprotiv, doista mogu da postoje problemi kod tvoje metodologije ili faktora koje koristis za tipovanje. U delu 2, diskutovacu o opcijama kada se susretnes sa gubitnickim nizom.
________________________________________

2. DEO : “KAKO PREZIVETI”
Kao sto smo raspravili u prvom delu, gubitnicki niz postaje verovatniji: (a) sto se duze kladis, i (b) sto se vise kladis. Posto su gubitnicki ciklusi nesto sa cim se svi moramo susresti kao tipsteri, postavlja se pitanje “kako da izadjemo na kraj sa tim?”

Kladionicari koji su spremni da prihvate gubitke, i emocionalno i finansijski, imaju mnogo bolje sanse da prevazidju padove. Kako bilo, vecina kladionicara je spremna za neizbezni pad kada dodje. Kada vreme pada dodje, panika udje u kosti i oni neznaju sta da rade.

Hajde da pazljivo proucimo par opcija. Recimo da si bas izgubio nekoliko betova za redom i da dolazi kraj regularne sezone. Tvoje opcije su sledece:

OPCIJA 1: “PRESTANI SE KLADITI ZAUVEK”

Verovali ili ne, postoje kladionicari koji napuste kladjenje kada pretrpe nekoliko gubitnickih nizova. Oni odluce da kladjenje nije profitabilno i onda gravitiraju drugim vidovima kockanja, ili totalno ostave kockanje sveukupno. Ova grupa je najcesce kompromitovana od samog pocetka cesto su to pocetnici koji nisu naviknuti na suvisna kolebanja kladjenja, oni cesto nisu upoznati sa zakonima verovatnoce (pogledaj predhodno poglavlje u kom su podaci jasni). Njihov nastup je cesto pogorsan losim MM-om (money management - raspodelom uloga) – kao sto je jurenje gubitka ili koriscenje blesavih progresivnih sistema. Mnogi od tih kladionicara su takodje zrtve sumnjivih srvisa za pomoc kladionicarima. Oni cesto zavrse svorc ili dugujuci bukijima (bookies - kladionice) velike sume novca. Onda, provedu ostatak svog zivota zaleci se “nemozes dobiti kladeci se” i proterujuci svakoga ko misli drugacije. Posle svega – ako oni nisu mogli da ‘pobede sistem’, niko nemoze. Neki od ovih mizernih cak postanu najgori kriticari kladjenja (kao sto su Larry King, Skip Bayless, itd.). Oni nisu mogli da prestanu sa kladjenjem kada je bilo vreme za to pa su postali kriticari/ljubomorni za one koji su uspesni. Nazalost, vecina tih novajlija neprihvata odgovornost za svoje postupke, i nece da razumeju da su takvi gubitci prirodni deo slucajnog ciklusa dogadjaja. Slagajuci svoje lose stanje, najverovatnije su losi tipsteri (ili jos gore, zavisni kladionicari kao sto je slucaj sa Larry Kingom), ali njihovi gubitci su izazvani njihovom gluposcu. Gubili su zbog (a) lose metodologije, (b) loseg MM-a – ili © cesto zbog oba. Ako odlucite da napustite kladjenje, u redu je. Drzite jezik za zubima i uzivajte u necem drugom.

OPCIJA 2: “NAPRAVITE PAUZU”

Predlazem da se uzme pauza kada se desi sledece:
(1) Promasaji pocnu da te ometaju emocionalno, ili
(2) promasaji pocnu finansijski da skode.

Naravno, niko nevoli da gubi. Ali, mi prihvatamo gubitke kao deo kladjenja. Sta razdvaja neki gubitak od “prihvatljivog” gubitka i gubitnickog ciklusa je destruktivnost personalne samouverenosti nasledjenje od loseg niza. Na primer, recimo da si bas pretrpeo kladeci se cetvrto gubitnicko vece za redom. Ideja za povratak ka nacinu istrazivanja i analiza sledeceg dana posle 1-9 zadnjih deset betova je bezveze. Resenje je da uzmes nekoliko dana ‘slobodno’ i da se regrupises – i psiholoski i emocionalno. Posle svega, ako pogodis double-bogey zadnjih 6 rupa tokom partije golfa, zadnje sto ti treba je da odigras jos 18 rupa. To bi samo pojacalo negativne navike i unistilo samopouzdanje. Uzmi pauzu. Dodji opet sutra. Kada se vratis u akciju, bices u boljem stanju uma i moci ces da analiziras partiju sa cistom sliom situacije i ciljem.

OPCIJA 3: “PROMENI SPORT”

Ovo je zdrava alternativa koju treba uzeti u obzir kada ima vise sportova tokom sezone – i pomno si pratio vise od jednog sporta. Kako bilo, ako nemas trenutno znanje o drugim sportovima, ovo nije bas pametno. Ja cak savetujem protiv kladjenja vise od jednog sporta istovremeno – predpostavimo da sam tipujes – zato sto niko koga ja znam nemoze ozbiljno da prati vise od jednog sporta na nivou experta. Kladionicar koji NBA drzi u malom prstu, ali koji nema pojma o hokeju ne bi bio savetovan da pocne kladjenje na hokej koristeci svoje analize. Ipak, oni koji su upoznati sa vise sportova, neka se prebace na drugi sport ako im jedan zakaze – sve sto treba je da pratis novac .

OPCIJA 4: “SMANJI VELICINU I / ILI BROJ OPKLADA”

Ako si ubedjen da je tvoja metodologija dobra, tesko da ces smanjiti broj betova koji koristis. Na primer, sezona ragbija (NFL) traje samo 17 nedelja. Uzimanje pauze od nedelju ili dve je malo verovatna, posto je limitiran broj betova koje mozes da napravis izmedju Septembra i Decembra, kada je sezona. Ali u duzim sezonama (ostalih sportova) kao sto su NBA ili MLB, smanjivanje broja betova ili velicine opklade ne bi trebalo znacajno da utice na rezultat na kraju sezone. Osim ako imate beskrajnu banku, smanjivanje velicine opkalde tokom gubitnickog ciklusa je skoro pa obavezno. Naravno, ovo vazi za pristup novajlija koji ‘pojacaju’ betove da bi povratili gubitke, sto je skoro samoubilacki.

OPCIJA 5: “POVECAJ VELICINU ILI BROJ OPKLADA” (losa ideja)

Jedini nacin da povratite pare nazad koje ste izgubili je da se kladite na vise dogadjaja i / ili da se kladite sa vecim ulozima, zar ne? Pa nije tako! To je, u svakom slucaju, najgora stvar koju mozete da uradite. Ne postoji tako nesto kao sto je “vadjenje / povratiti se”. Ono sto je izgubljeno vise nije “tvoje” (novac). Pocinjes od tog dana pa nadalje, od sledece opklade pa nadalje. Osam utakmica koje si upravo uzastopno promasijo su novac koji je nestao. Nije vise tvoj. Najvaznija stvar na koju treba sada da se fokusiras je pobedjivanje, samo sledece opklade. Pogodi jedan singl. Onda, pogodi jos jedan. Nemoj da se opterecujes vracanjem svih osam izgubljenih opklada nazad. To cak nije ljudski moguce kada si u sred nekoliko gubitnickih nizova. Ako si zaista vest, ti CES pogoditi osam betova svojevremeno i mnogo vise od toga. Dakle, u retrospektivi, ti CES ‘povratiti’ novac u odredjenoj tacki. Ali to ce zahtevati naporan rad i odredjen stepen rizika. A opet u drugu ruku, ako pocnes povecavati uloge ili blesavo rizikovati zavrsices ‘slomljen’. Pitanje : postoji li neko ko nije pocinio ovo, “Glavni Greh” ili kladjenje? Pametni uce iz gresaka. Glupi ih ponavljaju. cesto, ponovo i ponovo.

OPCIJA 6 : “PRATI DOBROG TIPSTERA”

Vecina tipstera koje znam vole da donose sami odluke. Zele da sami biraju pickove. Ali, postoje oni tipsteri koji imaju nedostatak neophodnog vremena ili nedostatak sposobnosti da istraze pickove za sebe. Zato, oni odaberu da ‘prate’ pickove drugih tipstera. Ta praksa je veoma rasirena i cesto ohrabrena sa moje strane. Jedina losa strana napustanja sopstvenog tipovanja je ta sto necete biti u stanju da razvijete sopstvene vestine i pristupe tipovanju. Stavise, kada ‘javni’ tipster kojeg pratis pretrpi gubitnicki niz , gubitak je cesto neocekivan. Profesionalci ne bi trebalo da gube osam betova za redom, jel da? (Pogledaj predhodno poglavlje ponovo, u vezi te teme). Ja smatram ovaj pristup cistim privremenim resenjem. Posto nijedan ‘javni’ tipster nece biti prisutan zauvek, najbolje je da bar pokusas da razvijes neko culo o konceptu koji koristi uspesni tipster.

U delu 3, diskutovacemo o razlozima zasto vi (ili ja) pretrpimo gubitnicki niz.
_______________________________________

3 DEO : “ZASTO SE NEGATIVNI NIZ DOGADJA”

Kao sto smo raspravili u 1 delu, gubitnicki niz postaje verovatniji :

(a) sto se duze kladis, i
(b) sto vise imas opklada

Kao sto smo raspravili u 2 delu, postoji nekoliko nacina da se zaustavi gubitnicki niz, ili bar da se redukuje njegov negativan efekat, ukljucujuci :

OPCIJA 1 : “PRESTANI SE KLADITI ZAUVEK”
-- Suoci se, neki ljudi nisu za ovaj posao !

OPCIJA 2 : “NAPRAVITE PAUZU”
Preporucljivo kada :
-- Gubitci pocnu da te ometaju emocionalno, ili
-- Gubitci pocnu da te ometaju finansijski.

OPCIJA 3 : “PROMENI SPORT”
Preporucljivo kada :
-- Postoji nekoliko sportova koji su u zamahu sezone, i
-- Kada si pratio vise od jednog sporta

OPCIJA 4 : “SMANJI VELICINU I / ILI BROJ OPKLADA”
-- Uvek dobra ideja kada gubis

OPCIJA 5 : “POVECAJ VELICINU ILI BROJ OPKLADA”
-- Nije preporucljivo! Nikada nemoj ‘vracati’ gubitke povecavanjem uplata

OPCIJA 6 : “PRATI DOBROG TIPSTERA”
-- Privremeno, ali ne na duge staze, resenje za gubitnicki niz. Vecina tipstera hoce da razvije sopstvenu metodologiju a pracenje tudjih pickova ne dozvoljava da radite na svojoj metodologiji, sto je esencijalno ako planirate da se kladite u narednim godinama.

U ovom, 3 delu, raspravljacemo o razlozima zasto se (moguce) javlja gubitnicki niz.

Prva stvar koju treba zapamtiti a koja je matematicki verovatna (ako ne i zagarantovana) da CES pretrpeti gubitnicki niz u odredjenom delu sezone. Dakle, gubitnicki niz nemora neophodno da znaci da treba da pravis neke promene u tvojoj metodi tipovanja. Moguce je da su tvoja metodologija i tvoj MM bazirani na cvrstom fundamentalnom konceptu. Uprkos tome, ti ces i dalje izgubiti prekomeran broj opklada u kratkom vremenskom okviru bazirano na zakonima verovatnoce.

U tom slucaju, ti si bas prosao kroz gubitnicki niz, koliko god to bilo tesko. Kada pristup koji koristis za tipovanje betova neradi, treba mnogo hrabrosti da se pridrzavas takvog sistema. Predpostavimo da si imao sistem koji je bio profitabilan prekomerno dugo vremena, verovatno se mozes drzati tog sistema i prolaziti ocekujuci pozitivan ishod.

Ali u nekoj tacki, moras takodje biti svestan promene pravila i dinamike koja se menjala u sportu u proteklim godinama (kao sto su slobodni agenti, zagarantovan ugovor, i ostala bitna pitanja koja uticu na motivaciju i harizmu tima). Ekonomske i socijalne promene sporta su pocele da racunaju neke tipsterske faktore zastarelim. Vise o ovome neki drugi put.

Pa, pitanje je…

TREBAM LI MENJATI METODOLOGIJU KADA PROLAZIM LOSE ?

Mnogo se razlicitih metoda koristi za tipovanje sportskih dogadjaja, U stvari, nikada nisam upoznao dva ozbiljna tipstera koji koriste skroz istu metodu (razvijenu samostalno). Svi mi imamo nas osobni nacin kako to radimo. Ovo je komponovano cinjenicom da je ovo biznis koji privlaci individualne mislioce koji nisu izabrali da slusaju i uzimaju savete od drugih (iako su forumi u izuzetku cak su i ohrabreni timskim pristupom). Neki tipsteri daju prioritet trendovima – koji naveliko eliminisu subjektivan sud i razloge iz analize. Drugi primarno koriste statistiku i uspeli su da razviju model predvidjanja baziran na numerickim vrednostima. Rangiranje po snazi je dobar primer statisticki-bazirane metodologije. Drugi tipsteri prate stanje individualnih igraca i pokusavaju da predvide rezultat i total (golova) na osnovu toga (ja priznajem da spadam u ovu kategoriju – iako ja vagam i druge faktore takodje). Neki koriste istoriju tima, kao sto su predhodni rezultati i rekord pobeda-izgubljeno. Neki tipsteri prioritet daju emocionalnom stanju i stanju iscrpljenosti koji su deo svake utakmice. Naravno, vecina uspesnih tipstera koristi neku kombinaciju svih ovih determinanti. Odlucivanje KOJI od ovih faktora je vise vazniji iz utakmice u utakmicu je pravi TRIK uspesnog kladjenja. Ukratko, nijedna tehnika neradi stalno. Bas zato najbolji tipsteri pogadjaju samo 60 % svojih betova (na kvotu 1.75 i vecu, sto veca kvota uglavnom manji postotak)

Sto nas dovodi do sledeceg pitanja…

KAKO I ZASTO PROMASUJES UTAKMICE?

Jedan od nacina da odredis da li je tvoja metodologija bazirana na cvrstoj fundamentali je da pogledas NACIN na koji pogadjas ili promasujes utakmice. U basketu, ako si periodicno gubio betove u produzecima ili zadnjim momentima, onda si najverovatnije upadao u lose preokrete. Iako ne postoji tako nesto kao “nesreca” u igrama sa vestinom (sto ukljucuje sve sportove) – neki dogadjaji se jednostavno nemogu predvodeti. Ako trener odluci da povuce startere sa terena i da ubaci rezerve u drugom poluvremenu, sto dozvoljava jednakost autsajderu, verovatno nije bilo sanse da se tako nesto predvidi unapred. Video sam mnogo utakmica gde sam imao ‘pravu’ stranu – recimo UNDER gde su oba tima kombinovana za malo-poena u regularnom toku. Onda, utakmica neocekivano uleti u produzetke, sto daje dovoljno vremena za oba tima da odu preko granice poena, i izgubim. Imali smo pravu stranu. Gubitak je nekonsekventan za nasu metodologiju. Opet sa druge strane, ako si se kladio i gubio sa duplom razlikom, nesto je verovatno lose sa tvojim pristupom i istrazivanjem. Ali, kada gubis dosta utakmica sa sirokom marginom, vreme je da preispitas sistem koji koristis i da izvrsis neka prilagodjavanja. Nijedan sistema netreba da ti daje ponovo i ponovo siroko-marginalne gubitnike.

PRIMER : lose metodologije u NBA-u . Imao sam nekoliko betova koje sam promasio po 20 poena, ukljucujuci i tri “najbolje opklade” u jednoj nedelji. Da se zna da sam ‘radio’ na utakmicama koliko i pre nego sto me snasao los niz. Primenio sam iste faktore za te utakmice kao i za predhodne ali utakmice se jednostavno nisu zavrsavale onako kako je forma nalagala. Posle zaredjanih gubitaka, preispitao sam moje betove po sekvencama i odlucio da su neki faktori poceli da neutralisu takozvane “prednosti” koje sam uvrstio u metodologiju i ti faktori su postali vise bitni tek kasnije u sezoni. To se desava cesto kada se “beznacajne” utakmice igraju krajem sezone. Ako losi timovi i dalje misle da mogu do playoff-a, vecina takvih timova ce se jako truditi – sto znaci da ce vecina bar POKUSATI da da jak otpor onemogucavajuci predvidjanje ishoda. Kada je to slucaj, onda odredite mogucnosti timova pa tek onda odlucujete. Ali kako sezona napreduje, mesaju se timski i individualni motivi i zavise od utakmice do utakmice. Jednostavno neznate koji ce tim da ‘explodira’ od utakmice do utakmice.

Odatle, su tri moguca objasnjenja za gubitnicki niz :

1. LOSA SRECA :

Ovo objasnjava gubitke samo do odredjenog nivoa. Svako moze da bude los nedelju ili dve. Ali ako nastavite da gubite preko i iza onoga sto bi inace bilo trenutni los ciklus, ti si van podrucja statisticke devijacije. Kada se ovo dogodi, to je indikator najmanje dve mogucnosti (1) lose metodologije i / ili (2) loseg MM-a. Najbolji nacin da se odluci da li su gubitci krivicom ili ne je da pregledate gubitke. Dali je vecina (generalno) igrala prema formi, sto znaci da su utakmice isle po planu i da je pretrpljeno nekoliko preokreta? Ili, neobjasnjivi gubitci izravno? Ako je tako onda sigurno nesto nije u redu u pre-analizi utakmice. Od vitalnog je znacaja da indetifikujete sta je posledica gubitka, privremen pad forme ili lose tipovanje.

2. FALICNA METODOLOGIJA

Posto vecina tipstera kombinuje faktore kada analizira utakmice, nije lako kritikovati metodologiju. Jos je teze kritikovati sebe, i napraviti korektivne mere.

POCETNICI : prvo, da pregledamo pocetnike tipstere i greske koje oni prave. Prosecan kladionicar slusa sportski radio, cita sportske novine, i tipuje najvise po sopstvenom osecaju. Problem je, sto je njegova selekcija osnovana po javnoj percepciji (pravoj i pogresnoj) tima i igraca. Vecina pocetnika igra na favorite, i kladi se na OVER. Vecina pocetnika igra na “public” betove i kladi se protiv timova marginalnog interesovanja. Da preformulisem poentu – svako ko je ikada radio za novine zna koliko su beskorisne “javne” informacije – ne samo u tipovanju nego i u dobijanju jasne slike realnog stanja. Sportski novinari se uglavnom fokusiraju na zabavniji ugao nadolazecih utakmica, ukljucujuci karakter igraca, primedbi van konteksta, te su retke ozbiljne analize. kada je utakmica analizirana, cesto je to pogresno ili bazirano na beznadezno kasnim informacijama. Tipsteri koji prate samo stampu i TV su beznadezni slucaji.

OZBILJI TIPSTERI : najcesca greska ozbiljnih tipstera je prioritiziranje pogresnog faktora u analizi.

Kada vidim utakmicu koja pase u svakom pogledu, moram odrediti koji su faktori bitni naspram onih koje moram zanemariti. To je kluc. Ako mogu tacno da kazem koji faktor ce odgovarati za zadatu utakmicu, istrazivanje je daleko lakse uraditi.

Moj je stav – bezobzira na sport – kako sezona napreduje, moras uzeti u obzir razlicite faktore za razlicite timove, u razlicitim fazama. Moras biti dovoljno fleksibilan da prilagodis tvoju metodologiju i reagujes na promene. Dobar tipster je onaj koji moze da vidi sta ce biti u nadolazecem periodu i da odreaguje svrsishodno tim promenama koje su drugih karakteristika za svaku ligu pa i za svaki tim. Oni koi su “iza” sekvenci dogadjaja, te prave prilagodjavanja prekasno ce svojevremeno pretrpeti najgore gubitke. Oni u stvari, jure neprekidno klatno, koje se uvek ljulja na suprotnu stranu od njih.

3. LOS MM (money management – raspodela novca)

Neki tipsteri pogadjaju vise utakmica nego sto promasuju ali i dalje gube novac. To je zato sto koriste losu MM tehniku. Najcesce, se klade na vise parova po tiketu i koriste progresivan sistem ulaganja novca. Sve sto mogu da kazem ako tako nastavite, nema im nade. Nikada nece okrenuti kladjenje u njihovu koris.

Preporuka : ako pogadjas vise nego sto promasujes, ali i dalje gubis novac, lek je jasan. Kladi sa samo flat sistemom! I drzi ga se! "

Share this post


Link to post
Share on other sites

Red brojeva (Row of numbers) sistem za klađenje

Nemačka reč za ovaj system je "Die Abstreichmetode". Ovo je takođe sistem pravljen za kasino, ii ma mnogo zajedničkog sa Martingale sistemom ( povraćaj izgubljenog povećavanjem uloga ). Ovaj sistem, za razliku od Martigale sistema koji vam brzo može vratiti sav do tada izgubljen novac uključujući i profit, vam ne vraća izgubljeni novac tako brzo ali ni ne vodi do toga vam je potreban ogroman novac za ulog.

Ovaj sistem vam pruža veću fleksibilnost od Martigale sistema, jer možete da prilagodite vaše uloge na prikladniji način. Korišćenje ovog sistema zahteva i više truda od vas, pošto morate da napravite red brojeva na parčetu papira i dodate brojeve kad izgubite odnosno obrišete brojeve kad dobijete. Morate viša da vodite rašuna koliko i kad ulažete.

Evo kako sistem izgleda:

Prvo odlučite koliko želite da dobijete, recimo 1000 eura. Onda treba da izračunate koliko vremena će trebati da to ostvarite. To je u stvari začkoljica, jer kad dobijete treba da obrišete prvi i zadnji broj u redu, a izgubite morate da dodate broj u red. Kao rezultat ovoga, treba da probate da izračunate kolika je šansa da ćete pogoditi utakmicu sa odeređenom kvotom. Ako ćete igrati utakmice sa prosečnom kvotom 2,00 nek vam je šansa 40% ili tu negde. Bolje je da potcenite nego da precenite šansu za dobitak. Ako precenite svoje mogućnosti , moraće te da se vadite time što ćete povećavatati ulog, što može da bude nezgodno, ako naletite na seriju promašaja.

Primer: ako podelite 1000 eura na 20, 50 eura po pogođenoj utakmici, možemo da izračunamo koliko će vremena trebati da bi dobili 1000 eura, sa 40% šanse da ćete pogoditi utakmicu sa kvotom 2,00. 40% šanse da ćete pogoditi utakmicu sa kvotom 2,00 znači da ćete promašiti 60% utakmica na koje se kladite. To znači da ćete 50% češće promašivati, nego pogađati (60/40). U slučaju da pogodite morate da obrišete 2 broja iz reda, prvi i zadnji. Kada promašite morate da dodate broj na kraj reda. Nacrtano taj red brojeva izgleda ovako:

50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50 50

Određivanje početnog uloga:

Kao što je objašnjeno gore, prvi i zadnji broj iz reda ćete obrisati ako dobijete. 50+50=100 eura. Da bi ste dobili 100 eura, treba da uložite toliko novca, da vam donese čisto 100 eura kad pogodite. Ako je u pitanju kvota 2,00 treba da uložite 100 eura da bi ste zaradili 100 eura. Ako je kvota 1,50 treba da uložite 200 eura, ako je kvota 1,75 133,33 eura. Način utvrđivanja uloga je sledeći:

čist dobitak / (kvota – 1)

Ulozi za naredne opklade mogu se izračunati na isti način. Ako je prvi ulog 125 eura na kvotu 1,8 i izgubite ovu opkladu, treba da dodate 125 na kraj reda brojeva. Sledeći ulog će onda biti prvi i zadnji broj iz reda brojeva 50+125 podeljen sa kvotom – 1.

(50+125) / (kvota – 1)

Naravno treba da zamenite kvotu sa kvotom na koju se kladite. Ako dobijete treba da obrišete prvi i zadnji broj iz reda brojeva, 50 i 125. Onda krenete sa klađenjem iz početka opet saberete prvi i zadnji broj, 50 + 50 podelite sa kvotom – 1 i uložite toliko novca.

Iako ovaj sistem ne izaziva veliku progresiju uloga kao Martingale sistem, ovo je ipak opasan sistem. Ako naletite na seriju promašaja stvari mogu da postanu gadne. Zbog toga je računica pre početka klađenja od velikog značaja. Pre nego što počnete da koristite ovaj sistem testirajte ga mesec ili više dana, ne ulažući novac. Tako ćete naučiti da koristite sistem, i shvatićete koliko je važno da budete skromni kada određujete vaše šanse da pogodite neku utakmicu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kladioničar ne sme da se kocka - Autor: MIROSLAV KOS

 

Direktor jedne beogradske kladionice tvrdi da vlasnici kladionica, uz sav rizik, uglavnom završe poslovnu godinu u plusu. Propadaju samo oni vlasnici kladionica koji se kockaju s igračima

 

Igrači znaju šta je za njih opasno kada se klade, a šta je najveća opasnost za vlasnike kladionica? Direktor jedne od manjih beogradskih kladionica koji je, uz uslov anonimnosti („Sve što radimo je legalno, ali nema razloga da mi neko prebacuje da se reklamiram“) pristao na razgovor za „Blic News“, tvrdi da je za kladionicu „opasnost svaki tiket“.

 

- Razlika između ovoga što mi radimo i državne lutrije je u tome što oni od ukupne uplate odmah uzmu pola sebi i baš ih briga koliko će igrača u tom kolu ostvariti pun pogodak. Nama niko ne garantuje da ćemo kolo završiti u plusu ili ćemo „pući“ velike pare i zato je svaki tiket za nas najveća opasnost jer, teoretski, svaki može da dobije - kaže on.

 

n Da li su opasniji igrači koji sa malim ulogom jure veliki dobitak ili oni koji ulažu veće sume?

- Ovi sa malim ulozima nisu opasni. Retko ko osvoji veći dobitak sa, recimo, 50 dinara uloga. Opasni su ozbiljni igrači, oni što ulažu i po hiljadu-dve maraka na tiket.

 

n Postoji priča da se kladionice štite od takvih igrača na taj način što isti tiket uplate u drugoj kladionici i ne mogu ni da dobiju ni da izgube u toj kombinaciji.

- To je nekad bilo, dok je bilo manje kladionica. Ali sada je to teško. Prvo, šta ako vam igrač uplati hiljadu maraka na pet minuta pre početka meča? Drugo, svaka kladionica se štiti od gubitka na taj način što limitira sumu kojom može da se „napadne“ jedan par.

 

n Koja je to suma kod vas?

- Kod nas je limit da se jedan par „napadne“ sa hiljadu maraka. Kada dođe igrač koji probija limit, ne primamo uplatu. U nekim jačim kladionicama limit je i veći jer mogu više da izdrže.

 

n Koje lige, u smislu nameštanja rezultata, predstavljaju opasnost za kladionice ?

- Najveća opasnost su neke strane niže lige u kojima igra dosta Jugoslovena, i to sa prostora čitave bivše Jugoslavije. Oni često nameštaju rezultate i u dogovoru s rodbinom i prijateljima u zemlji, „dojavljuju“ šta da se igra. Nekada i mi imamo takve dojave, pa skidamo te parove, ali je najbolji signal ako primetite da je neki bezvezni par, iz neke treće lige Nemačke recimo, napadnut većom količinom novca.

 

n Koje su to lige?

- Meni se čini da je najopasnija druga belgijska liga, ali su tu i nižerazredne nemačke lige, druga holandska liga...

 

n Da li ste već bili žrtve takvog nameštanja?

- Da, prošle godine su bile nameštene neke utakmice u belgijskoj drugoj ligi.

 

n Koliko su vam uzeli?

- Nije važno. Nije bilo malo.

 

n Igrači uglavnom misle da je za vlasnike kladionica dovoljno da nekoliko favorita ne pobedi i kladionica je već u plusu. Da li je to tačno?

- Pa, jeste, uglavnom. Ako u kolu ima 20 sigurnih „kečeva“, nama je dovoljno da iskoči njih pet-šest i trebalo bi da je OK.

 

n Da li postoji neki sistem za klađenje koji „garantuje“ dobitak?

- Naravno da ne postoji, ali je za igrače najbolje da igraju uslovne sisteme i tako, uz malo sreće, pokušaju da ostvare dobitak.

 

n Da li je za kladionicu opasno ako neko sledi teoriju verovatnoće i uporno, recimo, igra nerešen ishod na jedan isti tim iz kola u kolo?

- Pa, po teoriji verovatnoće - jeste. U praksi, nije. Jer će se često desiti da tri ili četiri kola za redom ne pogodi. Onda je veliko pitanje koliko taj igrač ima novca da i dalje podiže ulog koji bi ga „izvadio“. Obično odustanu.

 

n Koliko zarađuje kladionica ?

- Uzima se da od ukupne uplate kladionici godišnje ostane između sedam i 12 odsto. Ali iz tih para mi plaćamo sve troškove i ako uzmemo da mi imamo godišnji promet između dva i tri miliona maraka, znači da od sume koja se kreće između 240.000 i 360.000 maraka moramo da pokrijemo plate, doprinose i razne troškove zakupa, struje, telefona itd.

 

n A veće kladionice ?

- Pa, niko ne može u ovom trenutku da se meri sa jednim „Atlantikom“ ili „Lavovima“, recimo. Mi imamo tri uplatna mesta, a velike kladionice i po 30-40. Više uplatnih mesta, veća i zarada.

 

n Kako određujete kvote?

- Postoji sedam-osam svetskih kladionica koje taj posao rade decenijama i vrlo ozbiljno. Držimo se njih, ali pri tom je važno da se kada određuješ kvote za, recimo, nemačku ligu, konsultuješ sa nemačkom kladionicom.

 

n Da li domaće kladionice trpe udare sa strane, iz inostranstva?

- Naravno, to je velika opasnost. Koliko sam čuo, u Mađarskoj su nameštali neke utakmice a neki Mađari koji su to znali ojadili su novosadske kladionice par puta. Takođe, Hrvati ubiše nesrećne Bosance jer su i u Hrvatskoj česte nameštaljke.

 

n Da bi vlasnik kladionice uspeo, šta je potrebno da radi?

- Da bude umeren. Ne sme da štrči. Čim iskočiš sa jakim kvotama, to je dvosekli mač. Možeš da privučeš igrače, ali ako te nagazi neko ozbiljan, puk’o si. Zato treba biti realan. Kladioničar uvek mora da ima na umu da se on ne kocka, nego samo pruža usluge igračima. Ako krene u kocku, a to znači nerealno visoke kvote, ima dobre šanse da propadne brzo.

 

n Koji period u godini je najopasniji za vas?

- Letnji, kada ne igraju značajnije i veće lige i kada smo, radi održavanja posla, prinuđeni da nudimo samo ono što ima, a to je mala ponuda. A mala ponuda je za nas najopasnija. Jer, mala je uplata i dovoljno je da dva-tri ozbiljnija igrača uhvate dobitak pa smo loši. Nama se, iskreno, ta dva-tri meseca uopšte ne isplati da radimo.

 

n Zašto onda ne pravite pauzu?

- Pa, možeš tako da izgubiš dosta igrača, da ih odvuku drugi. A, inače, kada kladionice ne bi radile dva-tri meseca, mislim da bi mnogo ljudi završilo u ludnici, pa klađenje je daleko jeftinije i bezopasnije od „bensedina“, recimo.

 

n Šta je najbitnije za dobar i uspešan rad jedne kladionice?

- Uz dobru procenu kvota, poverenje igrača, a to znači samo jedno: da može sutra da naplati svoj tiket. Sve drugo su priče.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formbook is Fiction? - by Daniel Finkelstein (The Times)

 

(The following article appeared in The Times, and is not necesarily the opinion of footballfixedodds.com)

 

HERE IS A personality test. In 1963 Don Revie asked a gypsy to come to Elland Road to exorcise Leeds United’s ground. Do you believe: (a) that this successfully lifted an ancient curse and led to more than a decade of glory for the club or (b) gypsy schmypsy. The definitive book on the Revie era is called The Unforgiven; to judge from this story it should be called The Unhinged. The glory years came from talent and gamesmanship. Now, if you agreed with the former you are a prize chump only fit to be manager of England. If you opted for the latter, then well done, you are very perceptive.

 

Before you come over all smug, however, you might ask yourself whether there are some superstitious footballing myths that even you accept. Do you believe: (a) that teams have winning streaks that make them more likely to triumph on their next outing or (b) winning streaks make no difference to the probability of victory next time? If you answered (a) you hold a position which almost everyone in the sporting world shares and which pops up again and again in analysis of games. If you answered (b) you would be right. This means that you are either an academic statistician or someone who cheated because you realised that I wouldn’t have bothered asking the question unless the answer was (b).

 

There is a copious and fascinating academic literature on the subject of winning and losing streaks. The classic study by Gilovich, Vallone and Tversky was published in 1985 and analysed a season of an American basketball team’s shooting.

 

The authors pointed out that if, for instance, a particular player had a 50 per cent chance of scoring from a shot, and if scoring with one shot made no difference to his chance with the next shot, you still wouldn’t expect that success to be evenly spaced — miss, hit, miss, hit and so on. You would get streaks of hits and misses. The question is whether, in practice, there are more and longer streaks than you would expect to find if each of the shots were truly independent of the next.

 

Guess what. There weren’t. The streaks of form made no difference.

 

Analysis of football produces the same conclusion. Alex Morton and Henry Stott’s work for The Times Predictor shows that adjusting for form over the past few games does not help the model. When Peter Ayton, of City University, analysed the records of the top 12 Premiership goalscorers in 1994-95 and 1995-96 he found that if a player had scored in his past few games it gave him no more or less chance of scoring in his next one.

 

Being given the manager-of-the-month award is famously regarded by fans as a disaster, because all too often the team promptly begins to lose. The data provides a possible explanation. The award is given after a cluster of games in which a side does better than expected. This may have occurred without any change in the team’s ability to win. It isn’t all that surprising if it is followed by a return to poorer results.

 

Looking at 70,000 games has even led one group of economists to argue that both good spells and bad ones are shorter than should be expected. They suggest that the reason for this is that teams with a few wins under their belts become complacent, while losing teams try harder.

 

Some other research provides an alternative way of looking at it. Academics following ten-pin bowling and championship horse-shoe pitching have detected the real runs of form missing in basketball and football. Perhaps football players and teams on a roll have their form disrupted by more determined opponents. This is, of course, impossible in ten-pin bowling, accounting for the different research finding.

 

During a batting slump, David Gower wore a T-shirt with the words “form is temporary, class is permanent” emblazoned on it. He was overstating the case for form. Class is everything. Unless, that is, you pitch horseshoes for a living.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...