Jump to content
Sign in to follow this  
emir1983

23.03.2010.

Recommended Posts

Euroleague Basketball

 

SVE U ZNAKU EL CLASICA IZMEĐU BARCE I REALA

 

Euroligaška sezona za košarkaše ulazi u svoju završnicu. Ostalo je još osam najboljih klubova, koji će odlučiti o novom prvaku, jer je stari, Panathinaikos završio svoje takmičenje u Top 16 fazi.

 

U četvrtfinalu nas očekuje Clasico između Barcelone i Real Madrida, a veoma uzbudljivo će biti u obračunu CSKA i Caja Laborala. Maccabi je blagi favorit protiv Partizana, a Olympiakos apsolutni protiv Prokoma.

 

Olympiakos je pred početak sezone u svoje redove doveo Linasa Kleizu, a godinu dana ranije i Josha Childresa. Najskuplja momčad Eurolige po svaku cijenu želi plasman na Final Four u Parizu i nema sumnje da su izabranici Panagiotisa Giannakisa apsolutni favoriti protiv Prokoma, kojem je ovo prvi put u klupskoj historiji da se plasiraju među osam najboljih u Evropi. Uz Davida Logana jedan od najboljih igrača poljskog prvaka je bh. reprezentativac Ratko Varda.

 

Drugi naš reprezentativac, Mirza Teletović također ima veoma težak zadatak. Njegov Caja Laboral igra protiv višestrukog ruskog i evropskog prvaka, CSKA Moskve. Rusi su blagi favoriti, ali Caju ne treba otpisati, posebno sada, kada se nakon dugog odsustvovanja zbog povrede u tim vraća prvi centar tima, Tiago Splitter.

 

„Mislim da imamo šanse da se nađemo na Final Fouru. Nisu nepobjedivi i možemo ih savladati. Iako će biti veoma teško, nisu zmaj sa sedam glava. Moramo pokušati da otvorimo seriju pobjedom u Moskvi. Moj primarni cilj je da pomognem timu koliko god budem mogao. Osjećam se dobro, stopalo me više ne boli. Biću spreman za igru ukoliko trener odluči da treba da igram cijelu utakmicu“, rekao je uoči meča sa CSKA Tiago Splitter.

 

Nakon Barcelone i Panathianikosa, Partizan skida skalp i Maccabiju

 

Odlične igre Partizana više nikoga ne iznenađuje. Izabranici Duška Vujoševića jedini su ove sezone bili bolji od Barcelone, a pobjedom u Atini izbacili su aktuelnog evropskog prvaka Panathinaikosa. S takvim argumentima igrači Partizana idu na noge favorizovanom Maccabiju. Biće jako teško, s tim se slaže i Duško Vujošević.

 

"Maccabi ima veliki kvalitet, demonstrirao ga je prolaskom među najboljih osam iz grupe u kojoj su bili Real i Siena. Pritom su preoteli prvo mjesto Realu, ostvarivši tako prednost domaćeg terena i dajući Špancima radost da vide „El Clasico”. Dakle, Maccabi se plasirao dalje sa velikom srećom što je izbjegao Barcu", rekao je Vujošević pred utakmicu s Maccabijem.

 

"Nisu nam potrebna nerealna očekivanja. Znamo da ona postoje, većinom iz najbolje namjere. Ali, da bi se skočilo, mora da postoji veza sa realnošću. Borićemo se maksimalno, svaka utakmica je priča za sebe. Bez obzira šta se uradi u prvom meču, mora da se razmišlja o narednom. Šta god da bude u prve dve utakmice, očekujemo da će Arena da bude popunjena”, oprezan je Vujošević.

 

U redovima Maccabija vlada velika opreznost pred utakmicu sezone s Partizanom. Svjestan snage Partizana, trener Maccabija Pinni Gershon ne razbaca se preoptimističnim najavama, ali se nada plasmanu u Pariz.

 

"Više nema razloga za bilo kakve priče, igrači znaju u kakvoj su poziciji. Svi su bili svjesni još na treningu pred utakmicu, koji je čak bio ozbiljniji od samog meča protiv Holona. Nema potrebe da im bilo šta pričam o motivaciji i koliko su utakmice protiv Partizana bitne" rekao je Gershon.

 

U utakmici domaćeg prvenstva protiv Holona Maccabi je bio posvećen Partizanu, pa su tako sve akcije igrača Maccabija uigravane za utakmicu s crno-belima.

 

"Holon nam je bio model za mečeve protiv Partizana. Pokušali smo da iskoristimo Tomasa i njegovu veličinu da bismo se pripremili, ali iskreno to nije bilo približno onome što nas čeka. Čini mi se da nemamo pravi odgovor u odbrani na igru Partizana, to ćemo morati da odradimo na svoj način. Drugim riječima, moraćemo da budemo kreativni", kaže Gershon.

 

Sve u znaku El Clasica

 

Već u četvrtfinalu imaćemo priliku gledati finale prije finala. Košarkaški El Clasico između Barcelone i Real Madrida privlači posebnu pažnju ne samo u Španiji, nego i u cijeloj Evropi. Uoči euroligaške utakmice oba tima su uspješno odradila obaveze u ACB ligi.

 

“Činjenica da igrači Reala svjesno nama prepuštaju ulogu favorite govori kako žele da skinu pritisak sa sebe i prebace ga na nas. Nalazimo se taman ovdje gdje smo pred početak sezone i želili da budemo, da igramo četvrtfinale s prednošću domaćeg parketa. Odbrana će biti ključna u ovim utakmicama. Igramo u dobroj formi i očekujem veliku podršku navijača, koji bi nam trebali pomoći da iz ove serije izađemo kao pobjednici”, optimističan je pred El Clasico kapiten Barcelone, Roger Grimau.

 

Real je ove sezone u tri utakmice s Barcelonom pretrpio dva poraza, ali se madridski sastav sada nalazi u velikoj formi i to bi trebala biti potpuno drukčija slika na parketu Blaugrane, a kasnije i Vistalegre. Ključni igrač Reala u posljednje vrijeme je sve bolji playmaker Sergio Llull.

 

“Barcelona se nalazi u velikoj formi, igraju zaista odličnu košarku. Mislim da su favoriti, ali mi smo Real Madrid i mi smo svi svjesni dresa koji nosimo. Daćemo svoje živote na parketu kako bi slavili pobjedu i plasman na Final Four. Spremni smo i motivisani za ovakve utakmice. Mi smo pobjednički tim, koji ne voli gubiti i želimo da se nađemo u Parizu”, kaže Sergio Llull pred utakmicu u Barceloni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...