Jump to content
Sign in to follow this  
Dinno

27.04.2010.

Recommended Posts

Champions League, polufinale, revanš meč

 

Lyon - Bayern Munich Tip 1 2.40 Expekt

 

 

Sviđa mi se kvota ponuđena za pobjedu domaćina (2.40). Stvari djeluju mnogo bolje za Lyon ove nedjelje. Prošle nedjelje su oni morali da putuju u Minhen mini-busem a i nekoliko igrača im nije bilo najspremnije pred prvi meč. Lyon je odigrao taj meč dosta defanzivno i vjerovatno su bili zadovoljni što su izgubili sa samo 0-1. Oni su po mom mišljenju jednostavno bili veoma loši.

Lion nije morao da igra prvenstveni meč za vikend dok je Bajern igrao protiv Borusije iz Menhengladbaha (1-1).

Za Lion neće igrati suspendovani Tulalan ali je na njihovu sreću Bumsong ponovo na raspolaganju i on će se pridružiti Krisu u sredini odbrane. Makoun ili Gonalon će igrati na sredini terena zajedno sa Kalstromom i Edersonom.

Lyon će sutra napadati tako da ćemo ovoga puta sigurno vidjeti mnogo više od L. Lopeza. On ima isto toliko kvaliteta da donese pobjedu svom timu kao i Roben.

Bajern je otputovao bez suspendovanih Riberija i Pranjića. Timoščuk je takođe ostao u Minhenu.

Nastup dva centralna odbrambena igrača, Van Bujtena i Demikelisa, je veoma neizvjestan usljed povreda. Obojica su zbog povreda napustila meč sa Borusijom. Trener Van Gal se nada da će bar jedan od njih dvojice biti spreman da igra. Van Bomel i Badštuber se vraćaju u postavu posle suspenzija.

Po meni će Lyon pobijediti na ovom meču. Kvota je sjajna (2.40). Njima će biti teško da spriječe Bajern da postigne gol no moja opklada može da prođe i sa rezultatom 2-1 za Lyon.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguce postave

 

Lyon (4-2-3-1): Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Cissokho - Kallstrom, Makoun - Delgado, Pjanic, Bastos - Lisandro

 

Bayern (4-4-2): Butt - Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber - Robben, Schweinsteiger, Van Bommel, Mueller - Gomez, Olic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lyon je u prvom susretu poražen s minimalnih 1:0 i mnogi za taj poraz krive trenera Claude Puela, koji je, očito, bio zadovoljan sa takvim ishodom, iako svi znamo koliko vrijedi gol postignut u gostima. Upravo to je prednost Bayerna, a jedini gol na Allianz Areni prošle srijede postigao je sjajni Arjen Robben.

 

Lavovi žele prvo finale, Bayernu 13 (ne)sretan broj?

 

Francuzi žele svoje prvo finale i sigurno je kako će večeras na Gerlandu od prve minute krenuti ka golu iskusnog Hans Jorg Butta. I dok Lavovi igraju prvo polufinale, Bayern se u ovakvoj situaciji ranije nalazio dvanaest puta. Dakle, ovo je trinaesti put da Bavarci igraju u samoj završnici Lige prvaka. Posljednji put Bayern je u finalu igrao 2001. godine, doduše tada je i osvojio Ligu prvaka, po četvrti puta u svojoj povijesti.

 

Osmi je ovo međusobni susret ova dva kluba u posljednjih deset godina. Bayern ima tri pobjede, Lyon dvije, a dva su susreta do sada okončana bez pobjednika. Posljednji susret odigrali su u sezoni 2008/0 kada je u Minhenu remizirano (1:1). Te iste sezone, Bayern je na Gerlandu slavio sa 3:2.

 

Podsjetimo da je Lyon u osmini finala eliminisao madridski Real, što je bila prava senzacija ovogodišnje Lige prvaka. Kraljeve je iz takmičenja izbacio bh. reprezentativac Miralem Pjanić, koji ima priliku i večeras presuditi Bavarcima. Potom su u četvrtfinalu bili bolji od Bordeauxa. Bayern je ranije prošao Fiorentinu te Manchester United.

 

Puel oprezan, Van Gaal optimističan

 

"Pobjegli smo na tri dana iz grada, kao što smo napravili i uoči dvoboja protiv Real Madrida u osmini finala. Dobili smo potrebni mir i tišinu. Mislim da nam manjak iskustva u odnosu na Bayern neće praviti probleme. Bavarci su puni samopouzdanja i mogu i biti s obzirom da su bili dominantni u prvoj utakmici. Ali, samo neka oni budu samopouzdani. Uopće me ne brinu suparnici, uvjeren sam da možemo pobijediti bilo koju europsku momčad", kazao je trener Lyona, Claude Puel.

 

"Kad sam trenirao nizozemske momčadi, uvijek sam govorio svojim igračima da se njemački klubovi ne predaju do zadnjeg zvižduka. Tako treba biti i u utorak. U našoj momčadi postoji nevjerojatna volja za uspjehom. Uvijek smo spremni pronaći odgovor, ovisimo sami o sebi. Imamo problema s ozljedama, ali to neće promijeniti našu taktiku koja je uvijek napadačka", dodaje trener Bayerna, Louis van Gaal.

 

Ribery najveći izostanak Bayernu, upitna odbrana Lyona

 

Lyonov trener Claude Puel ima problema sa odbranom. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren nije prijavljen za evropske utakmice, dok je Cris povrijeđen u Minhenu te je njegov nastup upitan. Upitni su i Jean-Alain Boumsong te Mathieu Bodmer, iako su obojica odradili posljednji trener francuskog kluba. Definitivno u sastavu Lyona neće biti Jeremy Toulalana, koji je isključen u prvom susretu protiv Bayerna.

 

Holandski stručnjak Louis van Gaal ne može računati na 'kartonirane' Franck Riberyja i Danijela Pranjića. Ribery je suspendiran na dvije utakmice te ne bi nastupao ni u finalu, ukoliko Bayern prođe dalje. Badstuber i Van Bommel se vraćaju nakon što su odradili kazne, te će biti na raspolaganju svom treneru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18:30, Helmond Sport Youth - Ajax Youth, tip 2, @1.50, Bet365, 6/10

 

 

Susret pretposljednjeg, 25. kola, nizozemske Beloften Eredivisie(juniorska 1. liga).

U njemu se sastaju trenutno posljednjeplasirana momčad Beloften Eredivisie, Jong Helmond Sport i 3. plasirani Jong Ajax iz Amsterdama.

 

Helmond je u ovom društvu najboljih juniorskih momčadi tek od ove sezone, a nakon 24 odigrana susreta u prvenstvu je ostvario omjer 4-7-13 uz gol razliku 28:46 i ima 19 osvojenih bodova. Ima 3 boda manje od pretposljenjeg Jong Willema II i 4 boda manje od 12. plasiranog Jong De Graafschapa.

U posljednjih 12 susreta u ligi ima omjer 3-3-6, a u posljednjih 6 odigranih susreta doma ne zna za pobjedu(0-2-4).

 

Ajax je momčad koja je u svjetskim okvirima poznata kao jedna od onih koja ima najbolju školu nogometa i iz nje je proizašlo puno kvalitetnih igrača koji su imali velike role u najboljim klubovima svijeta.

Ove sezone juniori Ajaxa nakon 24 odigrana susreta imaju omjer 14-2-8 uz gol razliku 53:33 i 44 osvojena boda. Imaju 2 osvojena boda manje od trenutno vodećih juniora Sparte iz Rotterdama i PSV-a koji su skupili po 46 bodova, no PSV ima i odigran jedan susret više.

Tako juniori Ajaxa i ove sezone imaju priliku boriti se za naslov prvaka, ali im je za to neophodna pobjeda u ovom susretu, kao i pobjeda u posljednjem kolu kada igraju doma s juniorima Twentea, koji su trenutno 8. plasirana momčad prvenstva.

Međutim, ni to im neće biti dovoljno jer im je potreban jedan kiks Sparte u preostala 2 susreta. Sparta danas igra u gostima kod 7. plasiranog Groningena, a posljednje kolo dočekuje doma 10. plasirani Heerenveen/Emmen.

Inače, na 6 posljednjih gostovanja je Ajax zabilježio omjer 3-1-2.

 

Ajax je najefikasnija momčad prvenstva s 53 postignuta pogotka(Twente je zabio 50), a branitelj je naslova kojeg je osvojio lani sa 6 bodova prednosti pred tada 2. plasiranim juniorima Feyenoorda(sezonu prije toga je Ajax osvojio 2. mjesto).

 

Helmond i Ajax su ove sezone odigrali već jedan međusobni susret u kojem je Ajax slavio doma, riješivši pitanje pobjednika već u prvom poluvremenu:

01.12.2009. Beloften Eredivisie, Jong Ajax - Jong Helmond Sport 2:0(2:0)

 

Ovdje imamo susret momčadi koja je u društvu najboljih prvu sezonu i jedne koja iza sebe ima bogatu i uspješnu tradiciju. Ajax je puno kvalitetnija momčad i u ovoj must win situaciji je po meni još izraženiji favorit nego u nekim drugim okolnostima.

Stoga ću igrati na pobjedu Ajaxa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

01:00, Emelec - El Nacional, tip 1, @1.75, Gamebookers, 5/10

 

 

Susret 12. kola, 1. ekvadorske nogometne lige.

U njemu se sastaju trenutno 3. plasirani Emelec i 10. plasirani El Nacional.

 

Emelec jenakon 10 odigranih u prvenstvu ostvario omjer 5-3-2 uz gol razliku 15:16 i ima 18 osvojenih bodova. Ima 8 bodova manje i odigran susret manje od trenutno vodeće Barcelone SC te ima 6 bodova manje i 2 odigrana susreta manje od 2. plasiranog LDU Quita.

U 5 odigranih susreta doma ima omjer 2-3-0 uz gol razliku 9:5 i 9 osvojenih bodova. U prošlom je kolu katastrofalno poražen u gostima od ovog večerašnjeg protivnika čime je prekinuo pozitivan niz rezultata u kojem je u 5 susreta ostvario 4 pobjede i jedan remi.

 

El Nacional je nakon 11 odigranih susreta ostvario omjer 2-5-4 uz gol razliku 18:16 i ima 11 osvojenih bodova. Ima 5 osvojenih bodova više od posljednjeplasiranog Olmeda i 2 boda više od pretposljednje Macare.

U gostima je El Nacional nakon 5 odigranih susreta zabilježio omjer 1-1-3 uz gol razliku 8:10 i ima 4 osvojena boda.

Pobjedom u prošlom kolu na Emelecom je prekinuo svoj niz od 8 utakmica bez pobjede(0-4-4).

 

Kao što sam već napomenuo ove dvije momčadi su se već sastale ove sezone i to prije 9 dana kad je El Nacional na svom terenu zabilježio vrlo uvjerljivu pobjedu:

El Nacional - Emelec 5:0 18.04.2010.

 

Ta pobjeda sama po sebi djeluje vrlo iznenađujuće, no kad pogledamo statistiku međusobnih susreta dobijemo sasvim drukčiju sliku.

Ne želim reći i sugerirati ništa u što nisam siguran, ali vrlo je zanimljiv podatak da je u posljednjih 11 međusobnih UVIJEK susreta slavila domaća momčad:

El Nacional - Emelec 5:0 18.04.2010.

Emelec - El Nacional 2:0 05.07.2009.

El Nacional - Emelec 2:1 08.02.2009.

Emelec - El Nacional 1:0 18.08.2008.

El Nacional - Emelec 1:0 10.08.2008.

Emelec - El Nacional 1:0 21.04.2008.

El Nacional - Emelec 3:0 13.04.2008.

El Nacional - Emelec 2:1 23.09.2007.

Emelec - El Nacional 1:0 29.07.2007.

Emelec - El Nacional 4:3 13.06.2007.

El Nacional - Emelec 4:2 10.02.2007.

 

Emelec je nešto lošije rezultate u posljednje vrijeme ostvario i zbog toga što se momčad takmičila u Copa Libertadoresu, gdje je ispala iz daljnjeg natjecanja pa sad svu pažnju može usmjeriti isključivo na prvenstvo.

 

Kad sve skupa sumiram, ovdje dobijemo sljedeću situaciju. Imamo poprilično kvalitetnog domaćina i osrednju gostujuću momčad. H2h omjer je pokazatelj da domaći teren u ovim susretima ima posebnu težinu, a osim toga igrači Emeleca su zasigurno posebno napaljeni na ovaj susret zbog blamaže u prošlom kolu i vjerovatno će ovdje ići maksimalno.

Obzirom na sve te činjenice poprilično sam uvjeren u pobjedu Emeleca...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...