Jump to content
Sign in to follow this  
emir1983

22.07.2014.

Recommended Posts

Fudbal - UEFA Europa League Qualification 
21:00h Zeljeznicar - Metalurg Skopje, Goals Over/Under
Tip: Under 2.5 goals 
Kvota: 1.75
Bet365
 
Večeras se na stadionu Koševo u Sarajevu sastaju nogometaši Željezničara i Metalurga iz Skoplja u uzvratnom meču 2. pretkola UEFA Europa Lige, a moja opklada je da ćemo vidjeti 0-2 gola na meču. PRvi meč koji se igrao u Skoplju je završen sa 0-0, tako da jako tvrd meč očekujem i večeras. Obje ekipe su igrale u 1. pretkolu, te je Željezničar bio bolji od Lovćena sa 0-0 i 1-0, dok je Metalurg imao lakši posao sa predstavnikom iz Andore, UE Santa Coloma koju je dobio sa 3-0 i 2-0. Prema kvaliteti i zbog domaćinstva prednost za prolaz dajem ekipi Željezničara koja ima i dužu tradiciju i mnogo veće iskustvo igranja utamica u europskim takmičenjima.
 
Željezničar je najtrofejnija ekipa u BIH, ali i ekipa koja se nalazi u blagoj igračkoj krizi. Ekipu je napustilo dosta prvotimaca od prošle sezone, poput prvog strijelca Armina Hodžića (Dinamo Zagreb), mladog U21 reprezentativca Nermina Zolotića (KAA Gent), braniča Semira Kerle (Žalgiris), iskusnog Vernesa Selimovića, dok se špekuliše da će klub napustiti i Srđan Stanić (kapiten) koji bi karijeru trebao nastaviti u Turskoj. Par dana je ekipa bila i bez prvotimca Nermina Jamaka koji je pkušao naći angažman u Poljskoj. Politika kluba je da usljed loše finansijske situacije se okrenu podmlađivanju tima iz sopstvenih juniorskih redova. Željezničar je u prvom pretkolu bio bolji od Lovćena sa 0-0 u Sarajevu i 1-0 u Petrovcu. Gledao sam oba meča i mlada ekipa Željezničara je pokazala borbenost i više želje za pobjedom ali je zabrinjavajuća loša realizacija u napadu, te su tako na Koševu u Sarajevu promašili ili bolje rečeno upropastili 5-6 izglednih prilika. Stvar je bila mnogo lakša u revanšu kada je skoro cijeli meč Željezničar igrao sa igračem više. Što se tiče utakmice u Skoplju skoro da nismo vidjeli niti jednu gol šansu na meču a blagu terensku inicijativu je imao Željezničar.
 
Metalurg Skoplje je ekipa koja je osnovana 1964 godine i svoj značajnije uspjehe bilježi tek zadnjih godina. Prvu ligu Makedonije igraju od sezone 2008/09, te najjači adut im je bogati vlasnik, koji dosta novca ulaze u nogometnu i rukometnu ekipu Metalurga. Tri puta su bili vicešampioni Makedonije u periodu od 2011-13 godine, te jedan kup Makedonije iz 2011 godine. U ekipi su im svi igrači iz Makedonije i ovo im je 13 meč u kvalifikacijama za UEFA Europa Ligu. Najveći uspjeh kluba je bio 2013 godine kada su prošli jednu prepreku u Europi, Birkirkaru sa Malte. Imaju samo 2 pobjede protiv UE Santa Colome, 5 remija i 6 poraza. Što se tiče makedonske lige, tu su zadnju sezonu završili na trećem mjestu sa 3 boda manje od šampiona Rabotničkog. Imali su gol razliku od 48-29 iz 33 utakmice ili u prosjeku je to 2,33 gola po meču. Na svom stadionu su imali gol razliku od 26-14 iz 17 mečeva ili u prosjeku je to 2,35 golova po meču. Inače svoje mečeve igraju na stadionu Železničara u Skoplju i prosjek gledalaca po meču im je oko 434.
 
Ovdje očekujem dosta tvrdu utakmicu u kojoj će obje ekipe dosta kalkulisati i gdje jedan gol može preokrenuti sve. Ekipa Željezničara je ove sezone odigrala tri utakmice i vidjeli smo samo 1 gol, tako da dajem blagu prednost Željezničaru uz manje od tri gola na meču.
 
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...