Bet-Club

Atletico i Valencia traže iskupljenje za prošlotjedne poraze

Kako od očekivanog smaka svijeta nije bilo ništa nogometaši će i večeras morati na posao. Zanimljivo će biti u španjolskoj ligi gdje Atletico i Valencia ugošćuju Celtu i Getafe. Te dvije utakmice, bez obzira na ishod neće mnogo promijeniti izgled tablice, ali i Atleticu u Valenciji bi bilo dobro da upišu pobjede nakon prošlotjednih poraza i svojim navijačima poklone nova tri boda pod blagdanski bor.

Tri poraza u posljednjih pet utakmica uvelike su kompromitirali Valencijine dobre nastupe s početka sezone. Momčad s Mestalle trenutno se nalazi na za njih lošem jedanaestom mjestu. Čak je i njihov današnji suparnik Getafe ispred njih iako je razlika u kvaliteti uvelike na strani Valencije. No kvaliteta koju trener Ernesto Valverde ima u svlačionici trenutno ne dolazi do izražaja jer je momčad upala u seriju lošijih rezultata. Razlog tome može se tražiti i u nastupima Valencije u Ligi prvaka u kojoj su izborili drugi krug, ali je nesumnjivo da se momčad potrošila igrajući na dva fronta. Sada kad europske obveze miruju došlo je vrijeme da se krene u sanaciju štete u domaćem prvenstvu. Valencia je realno momčad koja pripada u top pet španjolskog nogometa, no trenutno se nalazi daleko od tog dijela tablice pa bi večeras protiv Getafea trebala početi krčiti put prema gornjem dijelu poretka. Još jedan loš rezultat bio bi znak velike krize no nekako se čini da su toga svjesni i igrači pa treba očekivati njihov puni angažman kada večeras istrče na svoj travnjak.

Valverde je trener koji forsira igru s jednim napadačem, ali kako to njegovoj momčadi u posljednjim utakmicama nije donijelo mnogo sreće treba očekivati da će večeras istrčati u ofenzivnijoj varijanti. Soldado bi trebao biti siguran, a kraj njega će se naći Jonas i Piatti koji će svojom brzinom razvlačiti obranu Getafea i otvarati prostor za ubojitog Roberta Soldada. U sredini terena glavni motor bi trebao biti Ever Banega, vrsni argentinski nogometaš koji svojom energijom i lucidnošću može biti prevaga na terenu. Ako je on u dobrom izdanju malo tko može Valenciji oduzeti  terensku inicijativu.

S druge strane Getafe dolazi odigrati jednu tvrdu utakmicu i neće im biti cilj da se nadigravaju s Valencijom ili da umiru u ljepoti. Maleni klub iz madridskog predgrađa nema kapacitete za takvo što, ali imaju odličnu strategiju kako umrtviti utakmicu i pokušati izbjeći poraz. U posljednjih pet utakmica Getafe je zabio samo tri gola, ali je unatoč tome samo jednom poražen i to od Atletica. To dovoljno govori kakav tvrd i žestok nogomet preferira njihov trener Luis Garcia. Zasad mu to dobro ide i njegova momčad se nalazi na devetom mjestu Primere tako da će zapravo oni biti ti koji imaju što za izgubiti u slučaju poraza jer bi ih Valencija mogla preskočiti ako upiše pobjedu. Zato se od Getafea ponovo očekuje tvrd blok pred vlastitim golom i pokušaji iz kontri i prekida. Takav pristup doveo ih je na za njih realno deveto mjesto i s takvim pristupom će ući i u večerašnju utakmicu.

Druga utakmica večeri donosi nam ogled Atletica i Celte. Razlika u kvaliteti ove dvije momčadi još je veća nego u prethodnoj utakmici, a za Celtu je nezgodno što na noge Atleticu dolazi tjedan nakon što je Atletico poražen od Barcelone pa će svoje frustracije sigurno pokušati iskaliti na njima.

San Atletica da bi mogao ostati u utrci za naslov rasplinuo se u tri tjedna. Prvo ih je porazio Real Madrid, a zatim i Barcelona tako da su zapravo odnosi snaga u Primeri ostali nepromijenjeni unatoč tome što Atletico još uvijek drži poziciju iznad svog gradskog rivala. Izravni ogledi pokazali su da Atletico još uvijek nije zreo za najviše domete i da se igra jednog kluba ne može zasnivati samo na jednom igraču, u ovom slučaju sjajnom Radamelu Falcau.

No zato je taj jedan igrač sasvim dovoljan da porazi jednu malenu Celtu. Falcao će sigurno tražiti način da nastavi svoj golgeterski niz i svoj prosjek od jednog gola po utakmici. Osim toga i ostatak momčadi Diega Simeonea je neusporedivo bolji od Celte koja životari na 15. mjestu tablice tako da je pobjeda Atletica i to s više od jednog gola  razlike vrlo izvjesna. Diego Simeone je unatoč mladim trenerskim godinama pokazao da je vrlo ozbiljan i odlučan strateg i sigurno će naći načina kako motivirati momčad nakon poraza od Barcelone. Neće dozvoliti da mu momčad padne u apatiju nego će ih natjerati da odigraju najbolje što znaju.

Igra Celte ovisiti će samo o raspoloženju njezinih protivnika. Atletico je bolji, agresivniji brži i ubojitiji na svakoj poziciji u momčadi tako da gosti iz Viga nemaju što tražiti u današnjoj utakmici. Oni će čekati neki eventualni kiks Atleticove obrane kojeg bi mogli iskoristiti i nadati se da će to biti dovoljno barem za neriješen rezultat.

Exit mobile version