Bet-Club

Barcelona se vraća na mjesto zločina

Nakon Munchena Liga prvaka se seli na Stanford Bridge gdje Chelsea ugošćuje Barcelonu koja nije baš rado viđen gost u ovom dijelu Londona. Ovaj susret imat će posebnu težinu za svakog navijača Chelsea jer su sjećanja na njihov posljednji susret još uvijek vrlo živa i još uvijek bole, a jedini lijek za te rane bila bi pobjeda Bluesa nad omraženim im suparnicima. Za Barcelonu je ova utakmica samo još jedan korak prema finalu Lige prvaka na koje kao da su pretplaćeni posljednjih godina.

Godina 2009., stadion Stanford Bridge, suparnici Chelsea i Barcelona, a glavni akter utakmice norveški sudac Tom Henning Overbo. Malo je onih koji se ne sjećaju pljačke koju je taj gospodin napravio pred očima cijelog svijeta u uzvratnoj utakmici ovih dvaju protivnika. Takvog lopovluka se ne bi posramili ni neki hrvatski političari, ali razlika između njih i Overboa je ta što su oni trenutno iza rešetaka, a on i dalje sudi u domaćoj ligi. Šest kaznenih udaraca koje je mogao (a četiri je i morao) dosuditi za Chelsea on tada nije vidio, pa je tako uz minimalnu pomoć Inieste, koji je zabio gol u zadnjoj minuti utakmice, poslao Barcelonu u finale te zaradio doživotan godišnji odmor u Barceloni, ali i nekoliko tisuća prijetećih pisama iz Londona. Srećom večeras će utakmicu suditi Felix Brych, po zanimanju doktor prava pa se valjda možemo nadati poštenom suđenju i dobroj utakmici. Napokon, došlo je i vrijeme da saznamo može li Barcelona preko Chelseaja prijeći pošteno?

Ako je Barcelona već morala doći Chelseaju onda im je došla u najbolje moguće vrijeme. Privremeni trener momčadi sa Stanford Bridgea, Roberto Di Matteo, posložio je u kratko vrijeme ovu momčad i udahnuo joj novi duh i pobjednički mentalitet. Di Matteov Chelsea je u posljednjih 12 utakmica samo jednom izgubio, a to je jasan znak da je Chelsea na pravom putu oporavka od ove turbulentne sezone. Sada im na noge dolazi klub kojem duguju mnogo toga, ali igrači i trener u javnost ne šalju nikakve izazivačke ili osvetničke poruke jer znaju da bi to Barcelonu samo dodatno motiviralo, a to nikako ne žele jer će im i bez toga biti dovoljno teško. Ipak, nemojte misliti da su Lampard i društvo unaprijed izvjesili bijelu zastavu. Koliko god oni pričali o sportskom duhu i tome da je ovo nova utakmica u kojoj neće biti duhova prošlosti ne vjerujte im ni riječ jer jedino što oni žele je osveta. U momčadi iz Londona i danas igra nekolicina igrača koji su bili sudionici posljdenjeg dvoboja ovih klubova. Tu su i dalje Lampard, Drogba, Essien, Terry, Maouda i Cole i svi oni žele pokazati da su dovoljno dobri da se, ako ne osvete, onda barem revanširaju Barceloni te tako s njom izravnaju račune. Na travnjaku treba očekivati kompaktanu i radnu momčad Chelseaja sa zgusnutom sredinom terena u kojoj bi trebali dominirati fizički i trkački moćni igrači poput Essiena,  Ramiresa i Obi Mikela. Di Matteo će sigurno žrtvovati jednog ili dva kreativca za defanzivnije orjentirane igrače koji mogu izdržati pritisak Barceloninog veznog reda i brzom transformacijom iskorititi priliku iz kontre ili polukontre. Recept je zapravo sličan onom iz posljednjeg susreta ovih protivnika, a tada je to jako dobro funkcioniralo. Hendikep za Di Mattea će sigurno predstavljati izostanak odličnog stopera Davida Luiza, ali je dobra vijest da će John Terry unatoč napuklim rebrima koja je zaradio u prošloj utakmici Lige prvaka, stisnuti zube i nastupiti u večerašnjem dovoboju. Bit će zanimljivo vidjeti za koga će se strateg Bluesa odlučiti u napadačkoj liniji za koju ima mnogo rješenja. Hoće li prednost dobiti iskusni i pouzdani Drogba ili brzanci poput Sturridgea i Kaloua treba tek vidjeti, ali je sigurno da tko god zaigra mora iskoristiti svaku, pa i najmanju priliku. Baš zbog toga je teško vjerovati da će utakmicu započeti Torres koji od svog dolaska u Chelsea i nije pretvorio mnogo prilika u golove. Ova utakmcia za svakog člana Chelseaja ima veliko značenje. Vlasnik Roman Abramovič više od ičega želi pokal Lige prvaka, Di Matteo bi si pobjedom nad Barcleonom vjerojatno osigurao ugovor na neodređeno s klubom, a igrači žele osvetu. Razloga za pobjedu ima dovoljno, a na igračima je da pokažu koliko ima kvalitete.

Fantomska utakmica iz 2009. Barceloni je donijela finale s Manchester Unitedom, ali i stigmu kluba koji ima pomoć sudaca. Tako su Katalonci izgubili dio kredibiliteta i zauvijek će im ostati sjena nad tim naslovom prvaka Europe. Upravo zato i oni večeras imaju snažan motiv da dokažu svijetu kako su i bez sudačke pomoći bolja momčad od Chelseaja i da ih mogu pobijediti legalnim nogometnim ‘oružjem'. Tika-taka će večeras ponovo ‘zaplesati' travnjakom Stanford Bridgea na kojem će Guardiola već sada tražiti pobjedu koja mu osigurava prolaz u finale. Na teren će poslati najjače snage koje trenutno ima na raspolaganju u nadi da će pobijediti s barem dva gola prednosti što bi mu osiguralo miran uzvrat na Nou Campu. Na raspolaganju će ponovo imati Piquea i Danija Alvesa koji se nakon kraćeg izbivanja vraćaju u momčad pa će tako dobiti na čvrstini u obrani koja inače nije najjača strana katalonske momčadi. Za probijanje Chelseajeve obrane programiran je Leo Messi od kojeg se očekuje da u slučaju tvrde utakmice uzme stvar u svoje ruke i sam riješi pitanje pobjednika, baš onako kako je to činio većim dijelom ove sezone. U svakom slučaju Barcelona je favorit ovog dvoboja, ali i favorit kada je prolaz u finale u pitanju što zbog trenutne forme kojom ruši sve pred sobom što zbog činjenice da u svojim redovima ima Lea Messija.

Exit mobile version