Bet-Club

Bilić špijunira Irce protiv Mađara, Talijani i Španjolci ‘odmaraju’

Poplava prijateljskih utakmica nastavlja se i danas. Diljem Europe nacionalne selekcije bruse formu za europsko prvenstvo do kojeg je ostalo još samo 6 dana, a mi ćemo s posebnim zanimanjem pratiti dvoboj Mađarske i Irske jer bi nam ta utakmica mogla dati odgovor na pitanje koliko je zapravo jaka Trapattonijeva Irska.

Snagu naših protivnika s kojima ćemo se boriti za prolaz skupine na EP-u teško je točno procijeniti u ovom trenutku. Za Španjolsku se zna koliko je moćna momčad, ali o njima čak ne bismo trebali previše brinuti jer se štošta može promijeniti do trenutka kada se s njima sastanemo u posljednjoj utakmici grupne faze natjecanja. Pitanje je i hoće li ta utakmica uopće išta rješavati što se prolaska u drugi krug tiče. Kako god bilo budu li se Bilićevi izabranici morali vaditi na Furiji značit će da plan koji je zacrtan prije Eura nije ostvaren. Nas u ovom trenutku ipak više intrigira stanje u talijanskom i irskom taboru. Talijani su kvalitetna reprezentacija, prepuna iskusnih igrača koji su glavni nositelji igre u svojim klubovima, a ne treba zanemariti ni tradiciju odličnih nastupa na velikim natjecanjima. Četverostruki su prvaci svijeta, a 1968. su podigli i pehar najbolje momčadi Starog kontinenta. Pedigre pobjednika nitko im ne može osporiti. Kroz kvalifikacije su pod Prandellijevim vodstvom promarširali vrlo uvjerljivo i djelovali su kao ozbiljni kandidati za sam vrh. Ipak, samo desetak dana prije prvenstva, Talijane je pogodio veliki skandal oko namještanja utakmica u koji su bili uvučeni neki igrači koji su bili sigurni putnici u Poljsku i Ukrajinu. Koliko god se trudili Azurri  nisu uspjeli podnijeti takav psihološki teret što se vrlo dobro vidjelo u utakmici s Rusijom. Zbornaja je razbila Talijane s uvjerljivih 3:0 igrajući s pola snage, a Talijani su djelovali izgubljeno i dekoncentrirano tijekom cijelog susreta. Sve to daje nam za pravo zaključiti kako se protiv Italije može igrati i pobjediti, ali prije te utakmice ne bi bilo loše već imati upisana 3 boda na kontu.

Taj trobod Vatreni će tražiti protiv Irske, reprezentacije čiju snagu nitko ne može pouzdano procijeniti. Zna se da su dobri, zna se da igraju čvrsto i beskompromisno, a na nekim pozicijama imaju i kvalitetne pojedince. Na terenu djeluju kompaktno i taktički dotjerano, a u tome velike zasluge ima njihov izbornik, legendarni Giovanni Trapattoni. Kombinacija otočkog i talijanskog nogometa djeluje dojmljivo u njihovoj izvedbi, ali Irce nitko ne vidi kao potencijalno pozitivno iznenađenje turnira. Oni se s druge strane ne obaziru previše. Već godinu i pol dana nisu izgubili utakmicu, a taj niz će pokušati nastaviti i večeras protiv Mađarske. Trapattoni je najavio da će postava koja večeras istrči na teren biti vrlo slična, ako ne i ista, onoj koja će se suprotstaviti Vatrenima u Poljskoj. Vjerojatno zato će na tribinama stadiona Ferenc Puskas u Budimpešti sjediti i Slaven Bilić koji će marljivo špijunirati Irce i tražiti njihove slabosti koje će onda na otvaranju Eura pokušati naplatiti.

Irci ma je ovo generalna proba za predstojeće izazove pa treba očekivati njihovu dobru i agresivnu igru. Mađarska ionako nije protivnik koji bi im trebao predstavljati velike probleme. Keane, McGeady, Gibson, Duff i Dunne činit će kostur ove momčadi koja ne igra atraktivno, ali je zato pragmatična i vrlo učinkovita. Polukontra i kontra njihovo su najmoćnije oružje koje u pravilu koriste protiv jačih protivnika. S te strane bit će zanimljivo vidjeti kako će se momci sa ‘Smaragdnog' otoka snaći u utakmici protiv objektivno slabijih Mađara protiv kojih će oni biti ti koji moraju diktirati ritam igre uz visoki posjed lopte u svojim nogama. Trapova momčad ne zabija mnogo golova. U zadnjih 12 utakmica zabila je samo 16, ali još ih manje i prima jer je u istom periodu primila samo 3 gola, a to je statistika kojojm se Irci s pravom mogu ponositi. Svakom protvniku biti će teško razbiti tvrdu obrambenu formaciju u kojoj Irci dominiraju taktičkim postavljanjem i fizičkim predispozicijama. Mađarska će im poslužiti kao dobra provjera stanja momčadi jer u ovim utakmicama rezultat ionako nije bitan, ali bez obzira na karakter ovog susreta Irci će dati sve od sebe da zadrže niz nepobjedivosti i nakon Mađarske.

Exit mobile version