Bet-Club

Borba za polufinale u Stockholmu

Danas se u Stockholmu nastavlja jaki ATP turnir koji je došao do četvrtfinala u koje su se ugurala neka vrlo jaka imena svjetskog tenisa. Borba za polufinala počinje susretom Berankisa i Baghdatisa, a nakon njih na terene će i ostali natjecatelji.

Berankis je možda i najveće iznenađenje ovog turnira dosad. Već u prvom kolu prošao je preko Alberta Ramosa u zanimljivom meču u tri seta. Berankis je pokazao čvršće živce od svog protivnika iz Španjolske i plasirao se u drugo kolo gdje ga je dočekao još jedan kvalitetan protivnik, Nijemac Meyer. Berankis je i u ovom meču igrao tri seta, ali je ponovo pokazao karakter i pobijedio rezultatom 4:6, 6:4, 6:2. Očito je da mu tvrda podloga u Stockholmu odgovara jer igra iznad svoje razine, a i danas će imati priliku napraviti senzaciju i proći do polufinala u slučaju da pobijedi Marcosa Baghdatisa.

Cipranin je blagi favorit ovog meča što zbog svoje kvalitete, a što zbog renomea kojeg je ostvario u karijeri. Osim toga hrvatski zet Baghdatis vrlo lako je došao do ovog dijela turnira. Prvi meč dobio je s 6:4, 6:2, a u drugom je prošetao do pobjede protiv Falle sa 6:0, 3:0 pri čemu je njegov protivnik predao meč. Sve to znači da je Baghdatis u dobroj formi, ali osim toga značajnu ulogu igrat će i svježina koja je definitivno na strani Cipranina.

U drugom meču dana sastat će se Lleyton Hewitt i Nicolas Almagro. Bivši broj 1 svjetskog tenisa odavno je u ušao u ‘predvečerje' svoje karijere, ali još uvijek je u stanju pružiti dobru igru i ponuditi pravi otpor bilo kome ako ima svoj dan. Doduše, i on se mučio u prva dva kola. Prvo je protiv Kevina Andersona odigrao napet meč u tri seta kojeg je ipak izvukao na svoju stranu da bi kolo kasnije ponovo igrao u tri i ponovo izišao kao pobjednik. Jarko Nieminen prožio je Hewittu dobar otpor, ali je Hewitt na kraju izborio četvrtfinale rezultatom 6:4, 4:6, 6:4. Danas će Australac morati podignuti svoju razinu igre ako želi parirati Almagru jer s igrom iz prva dva kola neće moći naštetiti Španjolcu.

Almagro ove godine igra u vrlo dobroj formi na svim turnirima. Naravno, on nije igrač koji će se boriti za najveće naslove, ali kada u igri nema prvih četiri ili pet igrača svijeta on može doći do kraja jer ima dovoljnu kvalitetu za to. Almagru bi u današnjem meču najviše mogla smetati podloga jer je poznato da Španjolci ne vole igrati u dvoranama i tu će Hewitt biti u prednosti. No sve ostalo trenutno je na strani Almagra. U dobroj je formi, mlađi je i fokusiran je na uspjeh. Uostalom on je 12. igrač svijeta, a Hewitt 102., a to će dovoljno reći o razlici u kvaliteti ova dva suparnika. Njih dvojica dosad su igrali samo dva puta i trenutni skor je izjednačen no danas bi se ta statistika trebala promijeniti i otići na stranu Španjolca.

Jo-Wilfred Tsonga ove godine nije puno napredovao u svojoj igri, ali je zadržao razinu iz prošle godine. Trenutno je sedmi igrač svijeta i dobro gura na svim turnirima. Mala boljka ostat će mu grand slam turniri na kojima opet nije napravio značajniji pomak u rezultatskom smislu. Zato mu dobro ide ovdje u Stockholmu. U prvom kolu bio je slobodan jer ima status prvog nositelja, a u drugom je rutinski riješio prepreku zvanu Soeda rezultatom 6:2, 7:6. Tsonga je moćan igrač i ne bi trebao imati problema ni danas protiv Stakhovskog koji nije kalibar igrača koji bi mogao ugroziti raspoloženog Francuza. Tsonga je jak udarač, a tvrda podloga odlično mu odgovara. Osim toga svježiji je od svog protivnika jer je odigrao meč manje pa se čini da je sve na njegovoj strani i da mu je polufinale nadohvat ruke. Svojom igrom mora opravdati status prvog nositelja i sedmog igrača svijeta, a i u međusobnim omjerima vodi čistim rezultatom 3:0.

Nogometnim riječnikom rečeno derbi kola će odigrati Mikhail Youzhny i Thomas Berdych. Obojica su vrlo dobri tenisači, ali se radi o dva igrača različitih profila. ‘Miša' Youzhny je okretan igrač koji igra tenis pun tempa i voli razmjenes osnovne crte. Njegov fizički tenis malo tko može pratiti i biti će zanimljivo vidjeti kako će mu se Berdych suprotstaviti. Osim toga važan segment u Youzhnyjevoj igri biti će i vraćanje servisa jer je poznato da Berdychov razorni servis, kad je na pristojnom postotku, može razbiti svakog suparnika na svijetu. Zato Rusa danas čeka kompleksan meč za koji će morati pripremiti dobru taktiku koja u njegovom slučaju može biti ključna za ishod ovog susreta.

S druge strane Berdych je papirnati favorit iako u međusobnim omjerima gubi sa 6-5. No Berdych iz sezone u sezonu raste u svojoj igri, a i tri godine je mlađi. Osim toga Berdych je 6., a Youzhny 27. igrač svijeta. Oba igrača lako su prošla uvodne mečeve na ovom turniru i nisu proveli puno vremena na terenu pa ćemo vidjeti kako će to iskoristiti. Sve upućuje na to da nas čeka zanimljiv meč, ali i zanimljiv dan u Stockholmu.

Exit mobile version