Bet-Club

Chelsea brani čast engleskog nogometa

Nakon što su sinoć Barcelona i Bayern zaradili ulaznice za polufinale Lige prvaka  danas će isto pokušati napraviti i Chelsea protiv Benfice te Real Madrid kojeg protiv APOEL-a očekuje trening utakmica.

Chelsea pod vodstvom Roberta Di Mattea proživljava najljepše trenutke ove sezone koju su do njegovog dolaska na klupu uglavnom obilježila razočaranja. Di Matteo se nije prepao velike odgovornosti koja dolazi sama po sebi kada preuzmete posrnulog velikana pa mu se sada njegova hrabrost pomalo isplaćuje kroz sve bolje partije njegove razbuđene momčadi. Chelsea će večeras na Stanford Bridgeu dočekati Benficu s prednošću od jednog gola koju je zaradio u Portugalu, ali iako je pobjeda u gostima velika prednost Bluesi se ne smiju opustiti protiv opasnog protivnika kakav je Benfica. Ako malo zavrimo u statistiku ona će prednost dati Englezima. Niti jedan engleski klub u ovoj fazi natjecanja nije ispao kada je pobijedio u prvoj utakmici u gostima, a uz to Chelsea je ove sezone sve domaće utakmice u Ligi prvaka rješavao u svoju korist te je svaki put prvi poveo na utakmici. Na svom stadionu trenutno bilježe četiri uzastopne pobjede s gol razlikom 14:1, a usput brane čast Engleza kao njihov posljednji predstavnik u ovoj fazi natjecanja. Motiv više predstavljat će im utakmica s Barcelonom koja ih očekuje u polufinalu ako prođu preko Benfice.

Sve je to samo statistika koja ne bi ništa značila da Terry i društvo nisu drastično popravili svoju igru u zadnjih mjesec dana. Sada ova momčad ponovo podsjeća na svoje najbolje partije, razigrana je i ubojita u napadu što je dobro osjetila Aston Villa prošle subote kada je primila 4 gola. Još važnija je činjenica da se pomalo budi uspavani Fernando Torres, skupo prošlogodišnje pojačanje koje se tek sada počinje isplaćivati. Upravo je on u prvoj utakmici protiv Benfice svojim solo prodorom namjestio gol za Kaloua, a protiv Ville je uspio čak i zabiti te tako malo utišati svoje kritičare kojih je svakom utakmicom bilo sve više. Ako je Torresova forma dobra vijest za navijače Chelsea onda je ozljeda Didiera Drogbe i Davida Luiza svakako loša. Obojica su se ozlijedila na utakmici s Aston Villom i gotovo sigurno neće nastupati u večerašnjoj utakmici osim ako liječnička služba ne napravi neko čudo, no i bez njih Chelsea ima dovoljno širok kadar da pokrije njihov izostanak. Kalou je pokazao u prvoj utakmici da može zabiti, a s probuđenim Torresom napad neće osjetiti izostanak Drogbe. Izostanak Davida Luiza mogao bi se više osjetiti. Chelseajeva obrana prilično je ‘tanka' kada su u pitanju kvalitetni stoperi pa je izostanak Luiza zasigurno velik hendikep, ali njegova zamjena Gary Cahill može odigrati dobru utakmicu pogotovo kad mu društvo u obrani radi iskusni John Terry. Obrana će morati biti na visini zadatka ukoliko Chelsea želi sačuvati prednost iz prve utakmice, a to sigurno neće biti lak zadatak pokraj Benficinih napadača.

Benfica je sasvim zasluženo stigla do ove faze natjecanja i pokazala je da je odlična momčad. Iako je izgubila prvu utakmicu na svom terenu protiv Chelseaja ostavila je vrlo dobar dojam tijekom cijele utakmice. Imali su Portugalci mnogo prilika, pogotovo u drugom poluvremenu, ali je udarce Cardoza branio raspoloženi Čech  i na kraju obranio minimalnu prednost. Benfica sada ima težak zadatak da preokrene rezultat, ali pokaže li svoju napadačku igru sigurno može nauditi objektivno jačem protivniku. Napadački potencijal koji posjeduje ova momčad iznimno je jak. Uz neizostavnog Oscara Cardoza tu su još Yannick Djalo i Javier Saviola  pa će trener Jorge Jesus imati slatke brige kada je u pitanju odabir drugog napadača. Ne treba očekivati da će Benfica odmah od početka krenuti svim silama po pogodak i tako riskirati da primi gol u svoju mrežu. Jesus će postaviti formaciju s više veznih igrača te će kroz posjed lopte tražiti način da njegovi igrači bez previše rizika pokušaju ugroziti Čecha. Ne urodi li to plodom u prvom dijelu utakmice, tek tada će razmišljati o totalnoj ofenzivi i ubacivanju još jednog napadača. Šansa za Portugalce još uvijek postoji jer rezultatski minus nije prevelik, a dok je tako Benfica može svakoga iznenaditi.

Exit mobile version