Bet-Club

Chelsea i City spašavaju sezonu

Engleska Premier liga danas donosi nova uzbuđenja i novu borbu za važne bodove. Najzanimljiviji dvoboj odigrat će se na Etihad stadionu u Manchesteru gdje City dočekuje ponovo razbuđeni Chelsea. Obje momčadi imaju imperativ pobjede ukoliko žele ostvariti klupske ciljeve pa će zbog toga ovaj derbi imati još veću važnost.

Manchester City većim dijelom ove sezone bio je vodeća momčad Premirshipa, ali prošlotjedni iznenađujući poraz protiv Swanseaja odnio im je 3 boda koja su već unaprijed upisali u svoj skor. To je dakako iskoristio neumorni gradski rival United koji je tako pred sam finiš prvenstva preuzeo vodeću poziciju pa sada ponovo ima najbolje šanse za osvajanje naslova. City sada ima 4 boda manje od Uniteda, ali ima i utakmicu manje od svojih rivala i zato će im današnja utakmica biti od velike važnosti da se vrate u borbu za naslov.

Robertu Manciniju je pobjeda u današnjem derbiju ključna ukoliko želi zadovoljiti svoje ‘bezobrazno' bogate i jednako tako nestrpljive arapske šefove koji žarko žele vidjeti svoju skupu igračku na krovu engleskog nogometa. Samo trijumf nad Chelseajem ostavlja ih u izravnoj borbi za naslov, a u plavom dijelu Manchestera manje od toga se neće tolerirati. To je i razumljivo kada se zna da je u protekle 4 godine na ovu momčad potrošeno nestvarnih milijardu eura na igrače, a ovo je sezona u kojoj se očekuje da se te silne investicije počnu isplaćivati. Nisu se isplatile u Ligi prvaka gdje je City ispao u grupnoj fazi, a nakon toga ih je i iz Europske lige izbacio Sporting. Ne osvoji li naslov sezona je promašena, a to znači samo jedno- otkaze igračima i trenerima. No nitko od ovih dobro plaćenih zaposlenika ne želi naljutiti šefove i zatvoriti si slavinu novca i zato se od igrača danas očekuje najbolja moguća izvedba na travnjaku. Mancini na raspolaganju ima gotovo cijelu udarnu postavu, a najveća novost je mogući povratak odbjeglog Carlosa Teveza na klupu za pričuve. Talijanski stručnjak ponovo je pomilovao Teveza naglasivši da bi mu mogao dati 20-25 minuta u današnjem susretu, ovisno o rezultatu. Od ozlijeđenih igrača momčadi će sigurno najviše nedostajati Vincent Kompany, čovjek koji ovoj izrazito napadačkoj momčadi daje balans u obrambenoj liniji. Sigurno neće biti ni Joleona Lescotta, također stopera  pa je izgledno da će stoperski dvojac za ovu utakmciu činiti Savić i Kolo Toure. U napadu Mancini ima slatke brige. Teško je predvidjeti za kakvu će se kombinaciju ofenzivnih igrača odlučiti, ali je gotovo sigurno da će se osloniti na brze igrače kao što su Aguero i Silva koji bi svojom brzinom i tehnikom mogli ozbiljno ugrožavati sporu Chelseajevu obranu. Još jednu dvojbu predstavljat će izbor drugog napadača. Hoće li se Mancini odlučiti za nepredvidljivog Balotellija ili za Edina Džeku oko kojeg se već sada pomalo motaju bogati prosci kao što je Real Madrid koji ga pokušava dovesti u svoje redove. U svakom slučaju  Cityju napadačkih opcija ne nedostaje, pitanje je samo koliko će hrabar biti strateg nebesko plavih i koliko će htjeti riskirati protiv respektabilnog protivnika.

Ako su vlasnici Cityja ‘bezobrazno' bogati onda je vlasnik Chelseaja malo manje, rekli bismo, ‘nepristojno' bogat. To znači da je ne tako davno upravo Roman Abramovič sa svojim Chelseajem agresivnom kupovinom pokušao preko noći stvoriti svjetski mega-klub, baš kao što to sada rade vlasnici Cityja. Moć kluba, koja je počivala na skupo plaćenim zvijezdama, ove godine je potpuno nestala pod vodstvom sada već bivšeg trenera Andre Villas Boasa. Chelsea se nalazi na za njih razočaravajućem 5. mjestu tablice i trenutno zaostaje 3 boda za Arsenalom koji drži posljednju ‘vizu' za Ligu prvaka. Baš te ‘vize' želi se nekako dočepati i Chelsea kako bi i dogodine igrao u Ligi prvaka, natjecanju koje gazda Abramovič najviše želi osvojiti. Privremeni trener Roberto Di Matteo zasad ima 100-postotan učinak na klupi Chelsea. Od četiri utakmice sve četiri je dobio, uključujući i onu dramatičnu protiv Napolija u Ligi prvaka. Sada želi pobijediti i najkvalitetniji sastav lige ne samo radi osobne statistike nego i zato da si poveća šanse za osvajanje 4. mjesta, onog koje vodi u Ligu prvaka. Uspije li u tom naumu možda postane i trajno rješenje na trenerskoj klupi. Dobra vijest za Di Mattea pred današnji ogled je što se među ‘žive' vratio Fernando Torres sa svoja dva pogotka koja je zabio u posljednjoj utakmici protiv Licestera. Torres je dugo bio na ‘aparatima' kada je u pitanju zabijanje pogodaka, ali izgleda da ih ipak nije zaboravio zabijati. Daleko je to još od onog Torresa koji je svojim igrama zaslužio nadimak El Nino, ali i to je početak. Drogba je u dobroj formi, a Kalou i Sturridge ipak nisu klase na koje bi se mogao osloniti klub Chelseajeve reputacije pa je dobro što je Torres pokazao znakove buđenja u ove ključne, proljetne dane. Nije dobro to što je upitan nastup Johna Terryja, igrača koji je ne samo važan oslonac u obrani Bluesa nego i vođa na terenu. Bez njega će sigurno biti jako teško zadržati ionako nezadržive napadače Manchester Cityja, ali Di Matteo će baš u ovakvim situacijama morati pokazati da je dobar trener koji može izvući najbolje iz svoje momčadi onda kada stanje nije idealno.

Večeras se sastaju dvije slične nogometne filozofije dvaju sličnih klubova. Oba su kluba pogonjena na petrodolare svojih vlasnika, a razlika je jedino u njihovoj nacionalnosti. Oba trenera su Talijani i obojici je ova utakmica važna ako žele zadržati svoje poslove i dogodine. Na kraju, oba kluba se nalaze samo jedno mjesto ispod pozicije na kojoj bi željeli biti, a upravo je ta pozicija jedino za što se moraju boriti do kraja sezone jer su iz ostalih natjecanja ispali. Sve je dakle slično i neizvijesno, a to je ono što želim kada gledamo derbi.

Exit mobile version