Bet-Club

Darijo Srna sa svojim Šahtarom ide u goste nepobjedivom Juventusu

Nakon što je u prošlom kolu Lige prvaka Juventus izvukao remi protiv Chelseaja večeras ga očekuje još jedan težak ispit protiv neugodnog Šahtara. Eventualnom pobjedom Juventus bi napravio velik korak prema prolasku skupine dok Šahtar na svom kontu već ima tri boda iz prvog kola u kojem je pobijedio slabašni Nordsjælland tako da može otići na ovo teško gostovanje bez imperativa pobjede kojeg će Juve sigurno osjećati.

Domaćin Juventus ovog je vikenda brzopotezno riješio obveze u domaćem prvenstvu. Nogometaši Antonia Contea lako su rezultatom 4:1 ‘natrpali' Romu pa se tako veliki derbi kola zapravo pretvorio u ‘one team show'. Juventus je opet pokazao da je moćan i da u ovom trenutku na Apeninima nema pravu konkurenciju pogotovo kad Inter i Milan dišu na škrge. No Liga prvaka nije domaće prvenstvo i ovdje su stvari malo drukčije, a to se vidjelo i protiv Chelseaja u prvom kolu. Juventus je na Stamford Bridgeu morao hvatati dva gola zaostatka što je na kraju i uspio, ali vidjelo se da nije toliko moćan i dominantan kao u Serie A.

Večeras protiv Šahtara Juve će ipak biti favorit jer je u strašnoj formi kakvom se ne može pohvaliti u niti jedan klub u Europi. Njihove navike ne gubljenja utakmica postale su već psihološka barijera i za protivnika kojem sigurno nije lako ući u susret kad zna da Juve nije izgubio već skoro 50 utakmica. S druge strane crno-bijelima to podiže samopouzdanje i vjeru u uspjeh. Nevjerojatna je ta odlučnost kojim Stara dama igra i lomi svoje protivnike. Najjači forte im je svakako momčad. Nema ovdje nekih super atraktivnih igrača driblera poput Ronalda, Messija ili Falcaa, ali Juve to nadoknađuje momčadskom igrom tako da time zapravo pokrivaju većinu svojih nedostataka. Savršeno izbalansirana momčad je postala stroj koji od prve do zadnje minute melje svakog protivnika neovisno o trenutnom rezultatu na semaforu. Isti recept primijenit će i večeras protiv Šahtara koji jest jaka momčad, ali koji će teško doći do bodova u Juveovom dvorištu.

Conteova 3-5-2 formacija polako postaje pravo malo remek djelo- nepropusna u obrani, kombinatorna u vezi i napadački raspoložena. Gotovo da nema slabe točke koju bi protivnik mogao pokušati iskoristiti. Obrana s Buffonom na golu (o njemu ne treba trošiti riječi) Barzaglijem, Bonuccijem i Chiellinijem čvrsta je kako kamen i rijetko ju se može probiti pogotovo kad joj još pripomognu krilni igrači Caseres, De Ceglie ili Lichtsteiner. U veznoj liniji Juve ima igrače koji odgovaraju profilu ovakve čvrste momčadi. Vidal i Marchisio svojim kretanjem pune gotovo cijeli teren i ima ih posvuda no pravi dirigent ovog Juventusa, produžena trenerova ruka na terenu i nogometni genijalac je Andrea Pirlo. Njegove lopte s ‘dušom' redovito pronalaze svoj cilj, bio to napadač koji trči u kontru ili gornji kut suparnikovog gola nakon izvedenog slobodnjaka. Ni napad nije ništa slabiji. Matri i Vučinić klasični su napadači koji uglavnom nemaju problema s realizacijom, a kada se Juve odluči na igru s polušpicom tu je uvijek mali ‘zvrk' Sebastian Giovinco koji koristi svoju brzinu i dribling za probijanje suparničke obrane. Dodatni plus za Juve večeras je što osim Simonea Pepea nema ozlijeđenih igrača tako da će trener imati slatke brige kome povjeriti odgovornost za važni večaršnji nastup, ali tko god istrči sigurno neće igrati ispod 100% svojih mogućnosti.

Malo je momčadi koje su u posljednjih 10-ak godina toliko napredovale kao Šahtar našeg Darija Srne, pogotovo u europskim okvirima. Šahtar je uspio iz prosječnosti ukrajinske lige izrasti u europskog velikana, možda ne na razini Bayerna, Reala i Barcelone jer oni su posebna klasa, ali odmah ispod njih je Šahtar. Liga prvaka već je pomalo nezamisliva bez ovog društva iz Ukrajine jer kontinuitetom njihovih nastupa u ovom natjecanju ne mogu se pohvaliti ni neke druge, mnogo razvikanije momčadi. Vlasnik kluba, ‘bezobrazno' bogati Rinat Ahmetov i trener Mircea Lucescu glavni su ljudi u ovom projektu koji svake godine uglavnom napreduje, a konačni cilj mu je osvajanje Lige prvaka. Ove godine to će se teško dogoditi, ali šahtar će ponovo biti važan igrač u cijeloj priči.

Koliko je Šahtar dominantan u svojoj ligi najbolje se vidio na podatku da ima već 19 pobjeda zaredom, a utakmicu nije izgubio još od 23.11. 2011. od Porta u prošlogodišnjoj Ligi prvaka. Naravno prvi je u svom prvenstvu ispred Dynamo Kijeva i ne djeluje kao da će uskoro mu uskoro prepustiti tu poziciju. momčad koju vodi Rumunj Mircea Lucescu sastavljena je uglavnom od Brazilaca i Ukrajinaca, a nositelji igre su svakako brazilski majstori Fernandinho, Teixeira, Willian i Luiz Adriano. Ipak najvažniju ulogu u momčadi ima naš Darijo Srna. Osim što je izvanredan igrač on je i kapetan ovog Šahtara, a ujedno i simbol vladavine Rinata Ahemtova u ovom klubu. Uz njega je ovdje svoju igračku sreću našao i naš Eduardo da Sliva nogometaš koji je prošao svašta u svojoj karijeri i sve što sad želi je igrati nogomet na vrhunskoj razini.

Šahtar će u večerašnju utakmicu ući oprezno, ali neće igrati bunker i to iz razloga što ova pobjednička momčad niti ne zna igrati tako, a nema ni igrače koji bi to mogli izgurati. Njihov moto je napad i samo napad, ali večeras neće smjeti bezglavo jurcati po terenu jer će iskusni Juve to lako kazniti. Lucescu bi svoju priliku mogao tražiti u brzini koju posjeduju njegovi igrači koji osim što su tehnički dobro potkovani imaju agilnost koja bi mogla naštetiti pomalo teretnoj Juveovoj obrani. Uspiju li se Willian i Ilsinho redovito ubacivati iza visoko podignutih Juveovih bekova moglo bi biti problema za Buffona. Bude li Lucescu tako postavio svoju igru može se nadati barem bodu. U svakom slučaju ovo je sudar dviju momčadi koje zapravo ne znaju gubiti pa ćemo vidjeti tko ima jači pobjednički mentalitet u ovom trenutku. Juventus ukupno gledano ima malu prednost, ali dosta će ovisiti i o Šahtaru.

Exit mobile version