Bet-Club

Dinamo izgubljen u šumi – golova!

Ono što je trebala biti utješna utakmica, svojevrsni časni odlazak iz Lige prvaka, ostavila je Dinamu gorki okus u ustima. Sa nevjerojatnih 7:1 izgubili su od Lyona, čije ime potvrđuje njihov karatker, borili su se goropadno poput lavova.

Zadnja Dinamova utakmica  samo je potvrdila slabost hrvatske lige i nespremnost u borbi protiv nadmočnijih i spremnijih protivnika. Iako je Lyon u prvom poluvremenu igrao „pod ručnom“ i s igračem više, u drugom dijelu utakmice uspio je stvoriti krajnje neugodnu situaciju iz koje se Dinamo nije znao izvući. A što reći za Dinamo? Iako se dobro držao  u prvih 45 minuta te s igračem manje poveo utakmicu, u drugom poluvremenu došla je na naplatu fizička i psihička iscrpljenost te se još jednom pokazalo da Dinamo ne igra nogomet svih 90 minuta.

Lyon je ušao u utakmicu sa ciljem da postigne što veću gol razliku za daljnji prolazak u knockout fazu. Za to im je trebala i uvjerljiva pobjeda Real Madrida nad Ajaxom što se je i ostvarilo. Real je pobijedio 3:0 i time je Lyonovo slavlje moglo početi. Gledajući Lyonovu početnu postavu nije se mogao naslutiti ovakav konačan ishod. Dinamo je ušao u utakmicu sa željom da se dostojanstveno oprosti od Lige prvaka, ali i sa mnogo problema. Zbog ozlijeda nedostajali su Šimunić i Tonel pa je trener Kruno Jurčić morao promješati sastav što se vidjelo u odluci da Jerka Leku stavi na mjesto stopera. Dinamo se u početku dobro držao, ali presudan je bio crveni karton Jerka Leke nakon kojeg se igra Dinama postupno počela raspadati.

Pred gotovo 15 tisuća gledatelja, prvu priliku za Dinamo imao je Sammir u 6. minuti. Njegov udarac sa 20 metara nije predstavio veliku opasnost te je lopta završila iznad gola. Nakon Ademijeve pogreške u dodavanju, Gourcuff se dokopao lopte  te udara neopasno za Kelavu. Jerko Leko, u 11.minuti, svojim prekršajem nad Lacazettom, osigurava si žuti karton. Prva prava prilika za Lyon bila je zahvaljujući Gourcuffu koji je izvrsno podvalio loptu za Brianda omogućivši mu „jedan na jedan“ s Kelavom, ali lopta odlazi pored vratnice. U nadolazećim minutama Lyon je nametnuo svoj stil igre. Najbolja prilika Dinamu pružila se u 20.minuti. Sammir je zakomplicirao situaciju pred šesnaestercem, ali Beqiraj proigrava Sammira koji iz zaleđa omogućuje Llorisu prvu dobru obranu. 27. minuta i crveni karton za Dinamo. Jerko Leko s leđa povlači Gomisa te mu sudac Mark Clattenburg zasluženo daje drugi žuti, odnosno, crveni karton. Nakon kornera za Lyon, Lovren prebacuje loptu do Brianda koji s dva metra puca po golu no Kelava spretno odbija loptu u korner. Prvi gol utakmice bio je u korist Dinama zahvaljujući mlađahnom Mateu Kovačiću. Lloris brani dva Beqirajova udarca, lopta dolazi do Kovačića koji ju posprema u mrežu. Dinamo vodi 1:0. Nakon 40 minuta monotone, gotovo komorne atmosfere na stadionu, navijači skaču na noge. Atmosfera se osjetno poboljšala, no ne zadugo. U 44. minuti dolazi hladan tuš za Dinamo – Lyon pukom srećom zabija gol. Lopta je našla put do Cissokha koji je uputio centaršut, Vrsaljko skreće loptu s puta, prelijeće Kelavu, a Gomis je spremno potvrdio pogodak.

Nitko nije mogao očekivati da će nakon poluvremena uslijediti pravi potop Dinama. Na samom početku drugog poluvremena, nakon Gourcuffovog kornera, Gonalonsa više sretno nego spretno zabija drugi gol za Lyon. U 47. minuti Dinamo gubi 2:1. Nismo se ni okrenuli, a na semaforu je već stajalo 3:1. Samo minutu kasnije nakon velike pogreške Dinamove obrane, Briand asistira Gomisu koji bez problem zabija gol. Francuzi dobivaju vjetar u leđa zabijajući dva brza gola dok Dinamovi igrači promatraju u nevjerici. Nadolazeće minute ne donose ništa bolje. U 52. minuti Gomis zabija hat-trick uz Cissokhou asistenciju. Na veliku Dinamovu žalost, Lyon vodi 4:1. Lisandro zamjenjuje Lovrena, a Kruno Jurčić odgovara zamjenom Beqiraja. Uvodi Šituma te Dinamo igra formaciju 4-5-0. Potpuni pad morala i koncentracije u Dinamovoj momčadi iskorištava Lisandro Lopez koji zabija za 5:1 (64′). Navijači odlaze sa stadiona, ostaju samo najvjerniji i gledaju jedan od najvećih Dinamovih poraza na Maksimiru. Dinamova obrana još više slabi te u 69. minuti Gomis zabija svoj četvrti gol. Dinamo gubi 6:1 uz povike navijača : “Kruno odlazi!“. Za sramotan kraj utakmice pobrinuo se Briand zabivši za 7:1 u 77.minuti. Svjesni da su napravili dobar posao, igrači Lyona do kraja su samo zadržavali loptu.

Nakon 12 godina čekanja, Dinamo iz Lige prvaka odlazi posramljen uz podsmjehe, obilježen sa gol razlikom 3:22. Kruno Jurčić krenuo je preambiciozno i krajnje nespremno u podhvat kojem nije bio dorastao te je cijenu loše igre platio otkazom. Kap koja je prelila čašu bila je utakmica protiv Lyona nakon koje je Jurčić smijenjen sa mjesta trenera Dinama.

Exit mobile version