Bet-Club

Dinamo protiv Šerifa ide po revanš i kartu za 4. pretkolo Lige prvaka

Prošle su dvije godine otkad je moldavski Šerif izbacio Halilhodžićev Dinamo iz kvalifikacija za Ligu prvaka, a gorak okus tog poraza još uvijek se osjeti u ustima navijača Modrih. Hoće li tako biti i nakon večerašnje utakmice protiv istog protivnika teško je reći, ali je sigurno da Dinamovci imaju priliku revanširati se moldavskom prvaku i na taj način zauvijek zatvoriti poglavlje pod nazivom ‘Šerif'.

Klub iz Tiraspola večeras ima prednost svog domaćeg terena i to je uglavnom sva prednost koju ovaj klub uopće ima nad Dinamom. Da ne bi bilo zabune, radi se o solidnom klubu koji redovito osvaja naslove prvaka u svojoj ligi, ali to je ipak moldavijska liga koja je za klasu lošija čak i od našeg HNL-a. To ipak nije spriječilo Šerifa da osvoji 16 domaćih trofeja u zadnjih 10 godina. Situacija u njihovoj ligi slična je onoj koju proživljava Dinamo u svojoj. Nemaju konkurencije i naslov prvaka praktički osvajaju već u prvom kolu. Upravo zato za njh je, kao i za Dinamo, prioritet ulazak u neko europsko natjecanje. Šerif je u posljednjih 11 sezona uglavnom ispadao u prvom ili drugom pretkolu kvalifikacija za LP, a samo je tri puta uspio proći do trećeg pretkola. Ulasku u Ligu prvaka najbliže su bili u sezoni 2009./10. kada su igrali u četvrtom pretkolu protiv Olympiacosa. Grci su tada bili prevelika prepreka za Moldavce tako da je taj rezultat ostao upamćen kao najbolje Šerifovo europsko ostvarenje.

Šerif je i ove sezone ušao u svoje prvenstvo furiozno pa nakon tri odigrana kola ima maksimalnih 9 bodova. Usput su zabili čak 10 golova i primili samo jedan. U 2. pretkolu Lige prvaka također su bili vrlo učinkoviti. S dva puta po 1:0 izbacili su Ulisses i bez problema se plasirali u ovu fazu natjecanja. Sve to nam govori da se radi o dobro organiziranoj momčadi koja zna što želi i koja će učiniti sve da do toga i dođe. Problem bi im moglo predstavljati to što ne znaju koliko zapravo vrijede jer svi ovi nabrojani rezultati napravljeni su protiv protivnika koji su objektivno lošiji tako da Šerifov trener Milanović ne može procijeniti realnu vrijednost svoje momčadi. Današnja utakmica s Dinamom mogla bi mu ponuditi neke odgovore.

Za razliku od Šerifa Dinamo nije dobro krenuo u sezonu. U prvenstvu iz dvije utakmice ima ‘samo' 4 boda i nalazi se na 3. mjestu tablice, a to nije pozicija na koju su Zagrepčani navikli. No to je trenutno manji problem za Čačićeve ‘bebe' jer HNL će se već nekako osvojiti. Veći problem i glavobolja Dinamovom treneru bi trebalo biti sjećanje na prošlo europsko kolo protiv Ludogoreca u kojem je Dinamo imao sreće kao nikad do sad. U dvije utakmice Ludogorec je bio puno bolja momčad, ali je Dinamo bio momčad s više sreće i to je bilo dovoljno za prolaz. No takve se utakmice događaju rijetko i to nije nešto na čemu se može graditi Dinamov europski put jer sreće će nestati kad tad i do izražaja će doći kvaliteta. Zato bi Modrima bilo bolje da ovu utakmicu shvate ozbiljno i da napokon počnu igrati onako kako smo od njih navikli.

Čačić napokon mora stvoriti igru prema naprijed jer naš napad djeluje neorganizirano i jalovo (unatoč tome što je protiv Ludogoreca zabio 3 gola). Sve to djeluje stihijski i neorganizirano, a da ne govorimo o tome da ključni igrači poput Sammira ne pridonose kreaciji onoliko koliko bi trebali. Ni obrana nije bajna, a to bi trebao biti nominalno najjači dio Dinamove momčadi. Čudno je kako momčad s Vrsaljkom, Tonelom, Vidom i Šimunićem može primiti 3 gola od jednog Ludogoreca uglavnom zbog individualnih pogrešaka svojih stopera. Sve su to boljke s kojima se Ante Čačić morao pozabaviti nakon Ludogoreca. Rezultati njegovog rada vidjet će se večeras kad Dinamo istrči na Šerifov travnjak. Objektivno gledano Dinamo je jača ekipa i trebao bi pobijediti u ovoj utakmici. Ako zbog ničeg drugog onda zbog toga što je Šerif zapravo slabija momčad od Ludogoreca kojeg smo kako-tako prošli. Ne treba zaboraviti ni osvetničku narav ove utakmice u kojoj Modri traže revanš za poraz od prije dvije godine. Dobar dio igrača koji je tada nastupio u utakmici još je uvijek u dresu Dinama i to bi im moglo predstavljati još jedan motiv da odigraju dobru utakmicu.

 FOTO: By Bagriton (Own work) [CC-BY-SA-3.0]

Exit mobile version