Bet-Club

Dinamo traži revanš protiv respektabilne Rijeke

Dinamo i Rijeka su u ovom trenutku najbolje što HNL može ponuditi tako da današnja utakmica ovih dviju momčadi s pravom nosi naziv derbi kola. Rijeka dolazi na Maksimir puna motiva i želje da lideru prvenstva nanese drugi uzastopni poraz i da učini ovo prvenstvo neizvijesnijim nego što je bilo većim dijelom ove sezone.

U Dinamu se svašta događalo za vrijeme zimske stanke. Kruno Jurčić ponovo se uhvatio posla u klubu koji ga zapošljava po potrebi i već na startu je ostvario dobar rezultat kada je protiv Dinama iz Kijeva uspio uzeti povijesni bod u Ligi prvaka. Šteta za njega da je zimska stanka nastupila odmah nakon te utakmice jer se u tom periodu momčad znatno oslabila odlascima ključnih igrača. U pravcu Kijeva je otišao Domagoj Vida za 5,5 milijuna eura što je pozamašno napunilo blagajnu kluba. No onda je sidro podigao još jedan standardni član Modre obrane i tako zadao mnoge glavobolje Kruni Jurčiću. Riječ je o Tonelu, vjerojatno najboljem strancu koji je ikada odjenuo Dinamov dres. On je otišao u portugaliski Beia Mar bez ikakve odštete. No odlasci igrača su se nastavili i nakon njega. Prvo se Adrian Callelo zahvalio na suradnji, a nakon njega i Mehmed Alispahić koji je pojačao Rijeku. Nakon toga mislilo se da bi odlascima mogao biti kraj, ali nije bilo tako jer je pravi ‘vatromet' Zdravko Mamić sačuvao za kraj prijelaznog roka kada je Matea Kovačića, jednog od naših najvećih talenata, za 15 milijuna eura transferirao u milanski Inter. Rezime svega je da je Dinamova blagajna opet ‘puna ko' brod', ali je problem što Dinamova momčad ne izgleda uvjerljivo i što će Jurčić stvarno morati napraviti čudo ukoliko želi barem zadržati razinu igre iz prošle godine.

A nije dobro krenulo. Već u prvom proljetnom kolu Osijek je s 2:1 šokirao Zagrepčane i najavio im da ovo proljeće neće biti obična šetnja. Kada pogledamo Dinamove rezultate u posljednjih 5 utakmica vidjet ćemo da su Modri zabilježili tri poraza i dvije pobjede što je daleko od onoga što se od ove momčadi očekuje. Sada im dolazi Rijeka, ambiciozna, jaka i motivirana da ove sezone završi barem na drugom mjestu. Sve u svemu pravi test za Jurčićeve dečke.

Dinamo bi trebao nastupiti u sastavu: Kelava na golu, ispred njega obrambena četvorka s Vrsaljkom, Šimunićem, Jedvajem i Ibanezom. Tradicionalni Jurčićev romb na sredini bi trebao biti sastavljen od Brozovića, Tomečaka, Ademija i Sammira, a u napadu će igrati Bećiraj i Čop. Na prvi pogled ovo je još uvijek vrlo jak sastav iz kojeg kvalitetom iskače Sammir. No pitanje je koliko on još uvijek može dati Dinamu jer se stječe dojam da žarko želi otići iz kluba poput nekih njegovih bivših suigrača. Sigurno mu nije drago kada vidi da klinci poput Kovačića odlaze u velike klubove, a on ostaje unatoč želji da ode. S takvim stanjem uma on djeluje kao mađioničar osuđen da stalno zabavlja istu publiku koja sve njegove trikove unaprijed zna. Ukratko rečeno Sammir stagnira, a poznato je da proljetni dio sezone nije njegov dio godine. Svjetla europskih pozornica tada se gase, a on tone u prosječnost. Zato ćemo vidjeti kako će on reagirati danas i hoće li uzeti dirigentsku palicu momčadi u svoje ruke i odvesti ih do pobjede ili će postati malodušan i nemotiviriam. Za njega i Dinamo bi bilo bolje da ovu sezonu odigra najbolje što može pa da na ljeto ode u neki veći klub.

Rijeka bi danas trebala dokazati da je spremna za uspon na vrh tablice. Bolji test od Dinama ne može poželjeti i zato se očekuje da će igrači Elvisa Scorije dati sve od sebe da na Maksimiru ne ostanu poraženi. Nogometaši s Kantride trenutno se nalaze na petoj poziciji HNL-a, ali od drugog mjesta ih dijele samo četiri boda tako da su još uvijek u borbi za europske pozicije zajedno s Hajdukom, Splitom i Lokomotivom. Veliki korak naprijed bila bi im eventualna pobjeda u današnjem derbiju, ali možda više od samih bodova bi im dobro došao psihološki zamah i jačanje vjere u svoje mogućnosti. Osim toga Rijeka je ove sezone nanijela najveći poraz Dinamu kada je potopila Čačićeve momke s glatkih 3:0. Dinamo je u toj utakmici igrao, a Rijeka zabijala i da pitate Scoriju bi li ponovo pristao na takav rasplet situacije u današnjoj utakmici budite uvjereni da bi.

Kruno Jurčić najviše se mora bojati Leona Benka, prvog strijelca Rijeke. Odmah do njega kvalitetom se izdvaja donedavni Dinamovac Alispahić koji bi trebao biti glavni razigravač momčadi, a vrlo dobri su Cesarec i Brezovec. Ima u ovoj momčadi kvalitete potrebne da se bori za vrh tablice, a jedino pitanje je kako ih je tijekom zimske stanke posložio Elvis Scorija. On se dokazao kao trener, a sada radi u klubu koji ima sređenu logistiku i financijsku situaciju što mu uvelike olakšava posao u odnosu na neke njegove kolege koji rade u klubovima koji se nalaze u mnogo gorem stanju. S jedne strane to mu je velika prednost, ali s druge i odgovornost jer šefovi Rijeke neće trpjeti loše rezultate i zato je današnja utakmica za Scoriju, kao i za Rijeku, od vrlo velike važnosti.

Exit mobile version