Bet-Club

Donosi li Španjolska kraj puta ili Vatrena bajka tek počinje?

Hrvatska reprezentacija večeras u Gdanjsku igra utakmicu generacije protiv najmoćnije reprezentacije svijeta Španjolske. Pobjeda znači siguran prolaz, a remi veći od 0:0 ili 1:1 također vodi Vatrene i Furiju u nastavak natjecanja. Stakvim stanjem neće se pomiriti Talijani koji će protiv slabašne Irske tražiti pobjedu koja bi im mogla donijeti prolazak skupine.

Nema se što mnogo razglabati o kvaliteti našeg današnjeg protivnika. La Roja, Furija ili jednostavno Španjolska, najjača je reprezentacija koju je svijet vidio još od 70-tih godina i Brazila u kojem su igrali Pele, Garrincha, Mazinho i ostali velikani nogometne povijesti. Dio nogometne kuće slavnih bit će i naši današnji suparnici, aktualni svjetski i europski prvaci, koji sanjaju da učine ono što još nikome nikada nije uspjelo i povežu tri velike titule zaredom. Nogomet u izvedbi Silve, Xavija, Inieste, Fabregasa, Alonsa i ostalih genijalaca dobiva jednu višu dimenziju te postaje umjetničko djelo, ali i oružje u isto vrijeme. Tiki-taka djeluje nezaustavljivo i Vatrenima će danas biti vrlo teško pronaći način kako je zaustaviti. No, teško ne znači i nemoguće.

Slaven Bilić ima pred sobom trenerski ispit karijere, manje taktičke, a više psihološke naravi. Svojim igračima mora usaditi osjećaj moći, mora im nekako usaditi vjeru da Iniesta i Xavi nisu bolji od njih. Samo na taj način Hrvatska neće izgubiti utakmicu već i prije prvog sučevog zvižduka. Španjolska se često poistovjećuje s Barcelonom, ali ona to nije. Španjolska je drukčija jer nema Messija, a otkad nema Ville nema ni nekog drugog dobrog špic igrača (Torres je sve samo ne konstanta) i tu je prilika naše reprezentacije.  Naime s igrom kakvu Španjolska prikazuje trebala bi svakome zabiti barem 5-6 golova, ali ona to ne radi. Sjetite se samo utakmice sa Švicarskom na prošlom SP-u kada su Španjolci imali lopteu 80%, a izgubili su 1:0. To je put koji i Bilić mora slijediti u današnjem susretu. Naravno, Španjolska će imati prilike i tu će dobar posao morati odraditi Stipe Pletikosa. Obrani li jedan ili dva zicera Torresu mogao bi u njega usaditi nemir i tako ga ‘izbaciti' iz igre. Partiju života mora odigrati i naša obrana kojoj moraju pomagati naši veznjaci i napadači koji moraju pritiskati stopere španjolske te im tako ometati protok lopte po terenu. Možda će našima biti čudno što neće imati velik posjed lopte, ali defanziva je u ovoj utakmici ključ. Onih 30-ak posto lopte što ćemo možda imati treba dobro iskoristiti, brzim kontarama ili centaršutevima na Mandžukića i Jelavića. Španjolska obrana često zna zalutati prema naprijed, pogotovo Sergio Ramos koji katkad radi bekovske kretnje po terenu pa se njegova stoperska pozicija često zna naći nebranjenom. To su detalji koje Slaven Bilić mora znati pokazati svojim igračima, a oni ih moraju znati iskoristiti jer ako ih ne iskoriste postat će samo jedna ‘recka' u nizu španjoskih žrtava.

Nema sumnje da je Furija veliki favorit ove utakmice, ali Hrvatska ima snagu da svojom najboljom mogućom izvedbom dođe do rezultata koji joj odgovara. Budemo li imali sreće pa Španjolska ne bude uobičajeno raspoložena onda je moguće i čudo, treba samo vjerovati.

Druga utakmica za nas je također vrlo bitna. Irska i Italija odlučivat će o našoj sudbini ako izgubimo utakmicu od Španjolske, a to znači da će svaki navijač Vatrenih žestoko navijati za Irsku s kojom su naši navijači oduvijek bili u dobrim odnosima. Irska, naravno nije favorit protiv Talijana koji su se predstavili u dobrom svjetlu na ovom EP-u, ali Irska na klupi ima Giovannija Trapattonija. On je trenerska legenda Italije, ali na nesreću Talijana sada će se s Irskom suprotstaviti baš njima. Zna stari Trap sve ‘cake' koje Talijani mogu ponuditi i i sigurno će napraviti sve da njegova Irska ne ode s ovog natjecanja bez ijednog boda. Vrijeme je da Keane i McGeady odigraju napokon nešto na ovom prvenstvu i probude svoj veliki i poznati irski nacionalni ponos i naplate Talijanima njihovu bahatost pred ovaj susret. Talijanski igrači i mediji više su se bavili mogućom teorijom zavjere i dogovorom Hrvatske i Španjolske oko rezultata 2:2 koji bi ih izbacio nego svojim današnjim protivnicima sa Zelenog otoka. Možda im se taj ‘lako ćemo' pristup na kraju vrati pa izgube od Irske na radost naših navijača. Ne treba naravno previše nade polagati na ovu utakmicu jer Italija je daleko kvalitetnija reprezentacija od Irske, no ako se mi možemo nadati bodovima protiv španjolske, zašto se Irci ne bi nadali istome protiv Talijana.

Exit mobile version