Bet-Club

Dovoljno je reći – finale Lige prvaka

Klupska utakmica godine ili jednostavno finale Lige prvaka. Večeras će se u Munchenu na velebnoj Allianz Areni sastati londonski Chelsea i domaći Bayern Munchen. Za ove dvije nogometne ekipe ovo je ključnih 90 minuta sezone u kojima mogu zaraditi vječnu slavu i upisati se u povjesne knjige ovog natjecanja ili prosuti sve dobro što su radile ove cijele sezone. Jedni će tugovati, a drugi slaviti, ali pobjednik je kao i obično samo jedan. Preostaje nam samo saznati kao se on zove.

Bayern će sutra istrčati u svoje drugo finale Lige prvaka u posljednje tri godine. Ova generacija igrača napravila je velike stvari, unatoč mišljenju nekih stručnjaka da je momčad bavarskog diva jedna od slabijih u povijesti ovog slavnog kluba. Kruna konstantnih nastupa bila bi podizanje pehara u svom gradu i na svom stadionu, ali da bi zaradili tu čast igrači će se morati dobro pomučiti protiv ćudljivog, ali uvijek opasnog Chelseaja. No njemačka momčad u skaldu s germanskim duhom duboko vjeruje da će nadigrati svog protivnika i uzeti svoju petu titulu najbolje momčadi starog kontinenta. Momčad raspolaže dobrim igračkim kadrom, a iako su neki igrači poput Badstubera i Luza Gustava kartonirani i neće moći zaigrati u finalu, Jupp Heyckens ima dovoljno širok kadar da pokrije izostanke. U momčad mu se vraća Daniel Van Buyten, stoper u kojeg trener Bayena ima veliko povjerenje i vrlo je vjerojatno da će unatoč nepripremljnosti Van Buyten zauzeti poziciju u prvih jedanaest. Umjesto Luiza Gustava mogao bi zaigrati Anatolij Timoščuk koji je po prirodi stoper, ali može korektno odigrati na poziciji zadnjeg veznog. Iz naše perspektive Bayernova momčad će malo razočarati hrvatske navijače jer je vrlo vjerojatno da se među početnom jedanaestoricom neće naći imena naših Ivice Olića i Danijela Pranjića. Obojica na kraju ove sezone napuštaju redove Bayerna pa bi bilo lijepo da se od njega oproste ovim velikim trofejem, makar i ne zaigrali.

Njemačka javnost i svi navijači popularnog ‘FC Hollywooda' najviše očekuju od paklenog kreativno-napadačkog  romba kojeg čine Schweinsteiger na poziciji kreatora igre, Robben i Ribery na krilima i Mario Gomez u vrhu napada. O izvedbi ove četvorice igrača ovisi koliko će dobro igrati Bayern. Osim njih momčad nema igrače koji sami mogu riješiti utakmicu pa će zato veza među ovim igračima morati raditi bolje nego ikada. Recept Bayernove igre je u principu vrlo jednostavan. ‘Schweini' dodaje točnu loptu desno Robbenu ili lijevo Riberyju, a njih dvojica zatim probijaju bok i serviraju preciznu asistenciju za neumoljivog strijelca Maria Gomeza koji je tako, ili vrlo slično, ove sezone u LP pogodio već 12 puta pa dijeli prvo mjesto strijelaca s Leom Messijem. Taj podatak trebao bi biti i više no dovoljno upozorenje za obranu Chelseaja jer kada ste u rubrici golova poravnati s Messijem znači da ste jako opasan igrač. Gomez će naravno biti posebno motiviran da zabije pogodak jer bi onda sam preuzeo titulu najboljeg strijelca Lige prvaka pa bi se osim momčadskom mogao veseliti i svom individualnom uspjehu. Uostalom, Bayernu je ovo posljednja prilika da podigne trofej ove sezone jer mu je u domaćem prvenstvu i kupu Borussia Dortmund otela obje titule. Bolji lijek od popularnog ‘klempavog' pokala teško da se može zamisliti.

Chelsea u ovu utakmicu ulazi kao momčad kojoj malo tko daje šanse za naslov što zbog silnih turbulencija koje su ih potresale ove sezone , što zbog desetkovane momčadi s kojom dolaze u Munchen, a dijelom i zbog silne nesreće koja ju je dosad pratila na ovom natjecanju. Mnogi se još uvijek sjećaju finala protiv Manchester Uniteda kada je John Terry zapucao ključni jedanaesterac ili utakmice protiv Barcelone 2009. kada je pobjedu Barceloni donio sudac Overbo. Navijači Chelseaja se u ovom finalu, ako ništa drugo, neće morati bojati Overboa jer će večerašnji dvoboj suditi ugledni Portugalac Pedro Proenca, a ni Terryjevih jedanaeteraca jer je on kartoniran pa ga u finalu neće ni biti. Osim njega Londončanima fale još portugalski veznjak Raul Meireles, Branislav Ivanović i odlični Ramires koji ove sezone igra u vrhunskoj formi i čije igre uvelike određuju učinak cijele momčadi. Sretna vijest za Roberta Di Mattea je povratak u momčad stopera Davida Luiza koji će nastupiti unatoč dugom izbivanju s travnjaka zbog ozljede mišića. Di Matteo ga mora gurnuti u obranu jer zbog kartoniranih Terryja i Ivanovića nema previše dobrih rješenja, a sam Luiz je najavio da će unatoč upitnoj kondiciji dati sve od sebe da pomogne svojoj momčadi.

Chelsea je od dolaska Romana Abramoviča na ‘vlast' imao i kvalitetnijih igrača u ekipi koje su s klupe vodili provjereni stručnjaci kao što je Mourinho, Scolari i Ancelotti pa ipak izgleda da je naslovu najbliže večeras. Stara, ozljedama i kartonima pokošena momčad koju vodi trener bez puno iskustva ima u sebi neki naboj koji kao da govori da se nemaju namjeru predati ma što se dogodilo. Povratak otpisanih- tako bi se mogla nazvatio ova sezona u Ligi prvaka. Smjena trenera prije uzvratne utakmice s Napolijem izgledala je kao udarac koji Bluesi neće moći preživjeti. Ipak Di Matteo je u toj utakmici ‘maturirao' kao trener i počeo pomalo buditi bezvoljnu momčad koja je opet osjetila da može. Zatim ih je ždrijeb spojio s Barcelonom. Još jednom svi koji (kao) nešto znaju o nogometu već su tada napisali nekrolog za Drogbu i društvo. Još jednom Chelsea je uspio proći, ovaj put najtežu moguću prepreku, omraženu im Barcelonu. Bio je to ‘doktorat' Roberta Di Mattea. Ipak utakmice s Kataloncima uzele su danak u vidu ozljeđenih i kartoniranih igrača pa će Chelsea danas imati problem već pri sastavljanju momčadi. Svi opet govore da je Bayern jači, da igra na svom terenu, a igrači Chelseaja šute i kao da prihvaćaju ulogu autsajdera. Kad god su šutjeli pobijedili su. Uspiju li i sada još će jednom pokazati da u momčadi ima duha- Drogba, Lampard, Terry i Čech zaslužili su primiti ‘klempavi' pehar još prije nekoliko godina kada su bili u naponu igračke snage. Možda im večeras sudbina vrati ono što im je proteklih godina uzimala. Uspije li Di Matteo dovesti svoje igrače do ovog trofeja bio bi ti njegov ‘počasni doktorat', ali i ulaznica u povijest ovog velikog engleskog kluba.

Exit mobile version