Bet-Club

El Classico kao prekretnica sezone

Samo dvije riječi i odmah je sve jasno- El Classico. Utakmica svih utakmica, ne samo španjolskog nego i svjetskog nogometa, igra se večeras na stadionu Nou Camp između ljutih rivala Barcelone i Real Madrida. Predigra i medijsko prepucavanje već su počeli. Guardiola najavljuje borbu na život i smrt, a Mourinho na press konferencije šalje svog pomoćnika Karanku dok on mudro šuti i priprema taktiku kojom će se suprotstaviti Blaugrani.

Tjedan odluke za Barcelonu nije počeo onako kako su u Kataloniji zamišljali. Poraz od Chelseaja u Ligi prvaka destabilizirao je Guardiolu i njegove igrače te im je uvelike poremetio planove. Guardiola je računao na pobjedu nad Chelseajem kako bi si kupio mir pred utakmicu s Realom koja za Barcelonu znači sve. Neriješeno ili poraz (o kojem se ni ne razmišlja) izbacuju Barcelonu iz utrke za naslov prvaka dok bi ih pobjeda približila na samo 1 bod zaostatka za Madriđanima što bi u konačnici donijelo nevjerojatnu napetost borbi za naslov prvaka u posljednja četiri kola prvenstva.

Unatoč silnom pritisku koji nosi na leđima Guardiola će ovaj susret dočekati s mnogo razloga za optimizam. Barcelona je za Real Madrid posljednjih godina postala „crna mačka“ što i ne čudi kada se pogleda statistika koja je debelo na strani Katalonaca. Od posljednjih 14 utakmica u svim natjecanjima Barca je dobila čak devet, a Real samo jednu. Ako to nije dovoljan razlog za optimizam Gardiola može ‘baciti oko' i na nevjerojatni niz koji je Barcelona napravila u prvenstvu, a koji broji čak 11 uzastopnih pobjeda. Snaga na domaćem terenu još je izraženija. Barcelona je zadnji put u prvenstvu izgubila utakmicu na svom stadionu 11.9.2010. od Herculesa, ali i taj poraz je samo iznimka koja potvrđuje pravilo. Sve je dakle na strani katalonskog stroja pa je lako zaključiti da će i u ovoj utakmici oni sloviti za favorite. Momčad za današnji susret neće se previše mijenjati u odnosu na onu koja je zaigrala u Ligi prvaka sredinom tjedna. Jedina promjena trebala bi biti u zadnjem redu u kojem bi se na svoju stopersku poziciju trebao vratiti Pique te tako učvrstiti ponekad slabu i zaigranu Barcinu obranu. Guardiola će se odlučiti za 4-3-3 formaciju koja će se u trenucima dominacije i posjeda pretvarati u 3-4-3, ovisno o pozicijama Danija Alvesa i Adriana. Guardiola ih nekada koristi kao klasične bekove, a nekada ih šalje daleko u protivnikovu polovicu stvarajući tako pritisak na suparnički zadnji red koji uglavnom ne stiže zatvoriti sve rupe koje vrlo brzo i vrlo lako koriste Iniesta i Xavi sa svojim genijalnim dodavanjima prema Messiju, Sanchezu i Pedru.

Poput Barcelone i Real se prošetao' bos po trnju' kada je u pitanju utakmica Lige prvaka protiv Bayerna. Izgubili su 2:1 i tako si otežali uzvrat koji se igra nakon današnjeg iscrpljujućeg dvoboja s najljućim rivalom. Ipak, Kraljevima eventualni poraz neće biti presudan. Oni u ovaj dvoboj ulaze s četiri boda prednosti pa će, kako god ova utakmica završila, i dalje predvoditi prvoligašku kolonu, ali i ovisiti sami o sebi. Ukoliko nakon Barcelone pobijede sve do kraja oni su prvaci. Sa psihološke strane ipak bi bilo bolje da izbjegnu poraz jer ovisiti o samo jednom bodu nije nimalo ugodno.

O statistici protiv Barcelone već je sve rečeno. Real će teško naći neki relevantan podatak koji bi im ulijevao optimizam pred ovaj dvoboj, ali ovo je derbi pa statistika ponekad i nije presudna. Galacticosi u momčadi imaju kvalitete ‘za izvoz', sasvim dovoljno da pobijede Barcelonu. Pitanje je samo za koju će se taktiku odlučiti alfa i omega madridske momčadi, Jose Mourinho. Do sad je probao sve. Kada je napao dobio je 5 golova, kada je igrao tvrdo i defanzivno uglavnom su mu igrači dobivali crvene kartone, a to je opet značilo poraz. Neki su čak išli toliko daleko da su njegove taktike nazivali kukavičkim što možda i nije bilo daleko od istine. Sada se čini da će Real probat zabiti gol ili dva kroz kontroliranu igru pa na taj način izboriti barem remi koji bi za njih u ovoj situaciji imao okus pobjede. U momčad bi se za današnji dvoboj trebao vratiti Kaka koji je dvije utakmice proveo na klupi nakon slabe partije protiv Atletico Madrida, ali sada bi s Mesutom Ozilom trebao činiti kreativni dvojac koji će vršiti pritisak na Barcinu obranu i točnim loptama tražiti Ronalda i Benzemu. Kakin ulazak u momčad trebao bi značiti da će na klupu preseliti Di Maria, ali krene li nešto po zlu za Galacticose Argentinac će biti spreman ući i svojom energijom promijeniti tijek utakmice.

Ova utakmica će, osim momčadskog natjecanja, biti i izravni dvoboj dvojice najboljih nogometaša današnjice Ronalda i Messija. Obojica u ovaj susret ulaze s 41 zabijenim pogotkom pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li nakon ove utakmice netko stvoriti prednost u ovoj internoj utrci za zlatnu kopačku i trofej Pichichi. Messi je strahovito efikasan na svom terenu na kome je zabio većinu svojih golova, ali Ronaldo je tijekom sezone točno polovicu svojih golova zabio na gostovanjima i tako pokazao da mu je svejedno gdje i kome zabija.

Exit mobile version