Bet-Club

Ferrer protiv Nadala u borbi za Barcelonu

Jubilarno 60. izdanje ATP turnira u Barceloni došlo je do svog velikog finala u kojem nas očekuje španjolski obračun između Rafaela Nadala i Davida Ferrera. Ponovo se pokazalo da su španjolski tenisači pravi ‘zemljaši' i da nemaju pravu konkurenciju kada je u pitanju ova podloga. Sada ostaje samo da pokažu koji je od njih dvojice bolji i koji će kući odnijeti trofej.

Rafa Nadal iz godine u godinu dokazuje da je kralj zemljanih terena, a svoju dominaciju je nastavio i ove sezone. Nakon što je prošlog tjedna u finalu Monte Carla pomeo prvog igrača svijeta Novaka Đokovića i po osmi put zaredom osvojio taj turnir, sada jednako zastrašujuću formu pokazuje i u Barceloni. Do finala je stigao bez izgubljenog seta, a pri tom je u 4 meča izgubio samo 16 gemova. Ne može se reći da je to rezultat lakog ždrijeba jer je igrao protiv respektabilnih tenisača poput Verdasca i Tipsarevića, ali izgleda je Nadal toliko dominantan da mu čak niti takva ugledna imena svjetskog tenisa ne mogu niti ozbiljnije zaprijetiti. Nadal suvereno probija svoj put prema tituli najboljeg zemljaša svih vremena i za pretpostaviti je da će mu još jedan naslov svakako dobro doći, što zbog jačanja dominacije, što zbog 500 bodova koje ovaj turnir nosi. Uspije li ga osvojiti još uvijek će bodovno biti daleko iza Novaka Đokovića, ali bio bi to drugi turnir zaredom na kojem je uspio ostvariti bolji rezultat i tako smanjiti razliku na ATP listi. Nadal nikada neće javno reći da mu je cilj povratak na broj 1 svjetskog tenisa, ali izgleda da je i on osjetio da Đoković više nije toliko dominantan i da mu je po igri puno bliže nego prošle godine. Uostalom u Monte Carlu je nadjačao Srbina nakon što je prethodno od njega izgubio 7 mečeva zaredom, a to mu je svakako dobar pokazatelj za nastavak sezone. Ima se Nadal čemu veseliti kada je sutrašnji meč protiv Ferrera u pitanju jer protiv svog sunarodnjaka dominira kada su međusobni ogledi u pitanju. Do sada su se u karijeri sreli 17 puta, a Nadal je odnio 13 pobjeda. Na zemljanim terenima njegova je dominacija još veća, od 11 susreta Ferrer je dobo samo 1. Optimizma pred meč mu sigurno neće manjkati pogotovo kad se sjeti da je ovaj turnir osvajao 6 puta u posljednjih 7 godina. Od 2005. godine samo je 2010. pobjednik bio netko drugi, a to će sasvim vjerno oslikati šanse njegovog sutrašnjeg protivnika, ako one uopće postoje.

David Ferrer došao je do svog drugog uzastopnog finala u Barceloni. Prošle godine u finalu ga je dočekao također Nadal protiv kojeg tada nije imao šanse. Ferreru se sada otvara prilika da se Nadalu revanšira za taj poraz ili da barem odigra izjednačeniji meč jer u prošlogodišnjem nije pružio niti približno onoliko koliko je potrebno da se dobije 2. igrač svijeta i ‘Kralj zemlje'. Ferrer je 3. nositelj turnira pa se ne može reći da je iznenađenje što se našao u finalu, ali neigranje Federera i Đokovića sigurno mu je još malo otvorilo prolaz prema finalu što je on dobro iskoristio za ulazak u svoje 4. finale ove godine. U 2012. godini već je osvojio 3 turnira (Auckland, Benos Aires i Acapulco), ali pobjeda u današnjem meču sigurno bi mu bila šlag na tortu ovog prvog dijela sezone. Da bi uspio u toj nemogućoj misiji morat će odigrati najbolji meč u ovoj godini, ali i nadati se da će Nadal imati loš dan jer realnost je takva da malo toga ovisi o njemu. Nadal je taj koji će vući konce igre, a uspije li Ferrer barem odvesti meč u 3. set to će već biti uspjeh. Na turniru je već igrao meč u 3 seta kada se u četvrtfinalu susreo s Felicianom Lopezom, a odigrao je težak meč i protiv Miloša Raonica koji je riješen u dva tie- breaka u Ferrerovu korist pa se može reći da je Ferrer i fizički potrošeniji od svog protivnika kojem je cijeli turnir zapravo bio jedna lagana šetnja. Uspije li Ferrer barem umoriti Nadala u njihovom današnjem meču bit će to velik uspjeh, a napravi li i nešto više bit će to senzacija. Problem za njega je što se senzacije događaju rijetko, pogotovo u tenisu, i što je Nadal ipak bolji tenisač koji bi to trebao potvrditi i na terenu svojom dominantnom igrom i, na kraju, pobjedom.

Exit mobile version