Bet-Club

Goropadni Šahtar gostuje na Stamford Bridgeu

Liga prvaka došla je u fazu u kojoj se polako odlučuje o prolazu skupina. Klubovi koji računaju na prolaz u knock-out fazu natjecanja imaju sve manje prostora za manevriranje i kalkulacije, a to posebno do izražaja dolazi u skupinama poput one u kojoj se nalaze Šahtar i Chelsea. Ovdje je situacija neizvijesna jer još uvijek trojac Šahtar, Juventus i Chelsea imaju priliku osigurati prolaz dalje. Naravno, Šahtarove dionice najbolje kotiraju jer se nalaze na prvom mjestu sa sedam bodova.

Da bi se Chelsea poravnao po bodovnom učinku sa Šahtarom večeras ih mora pobijeditiu izravnom okršaju što nije nimalo lak zadatak kada se vidi kako igraju Srna i društvo s Donbass Arene. No Chelsea je prvak Europe i kao takav se mora postaviti kada njegovi igrači istrče na Stanford Bridge. Abramovičeve trupe unatoč porazu od Manchester Uniteda su još uvijek u samom vrhu  premierligaške kolone i još uvijek ostavljaju najbolji dojam od svih engleskih predstavnika koji nastupaju u Ligi prvaka. Osim toga Chelsea na svom travnjaku nije izgubio utakmicu još od travnja 2011. godine tako da je vrlo neugodan domaćin za svakoga tko se ovdje nada bodovima. Podsjetimo, ovdje je pala i moćna Barcelona.
Roberto Di Matteo će danas moći računati na usluge Davida Luiza i Juana Mate koji se vraćaju nakon kratkotrajnih stanki zbog ozljeda. To će svakako biti dodatan razlog za optimizam u redovima europskih prvaka jer se radi o igračima koji su vrlo važni za Bluese. Primarno ovdje mislimo na Juana Matu koji je važan napadački kotačić ove odlične momčadi. Njegovi golovi i asistencije ove sezone su Chelseaju donijeli mnogo bodova tako da se očekuje njegov nastup od prve minute. Za Davida Liuza bi se još i mogla pronaći zamjena, ali kada je on zdrav gotovo sigurno je jedan od prvotimaca.

Chelsea ovdje mora pobijediti pa će i sastav londonske momčadi biti napadački orjentiran. Na terenu  ćemo sigurno vidjeti Oscara i Hazarda, dvojicu igrača koji svojom agilnošću i znanjem lome suparnika tempom, brzinom i točnim dodavanjima, ali najviše ulascima između njegovih obrambenih linija odakle slažu ili završavaju akcije za pogodak. Za igru će biti spreman i kapetan momčadi John Terry koji se vratio u momčad nakon četiri utakmice zabrane igranja zbog rasističkog vrijeđanja Antona Ferdinanda. Di Matteo je unatoč tome rekao da ne zna hoće li Terryja gurnuti u vatru jer smatra da su četiri utakmice pauze ostavile traga na formi legendarnog kapetana. Logično je to jer za sraz sa Šahtarom mu trebaju 100 posto spremni igrači koji mogu 90 minuta pratiti tempo ove, prema svemu sudeći, naporne i iscrpljujuće utakmice.

Šahtar u ovu utakmicu ulazi ‘nabrijan' do kraja. Njihov pobjednički niz od šest utakmica i njihov niz neporaženosti koji se proteže ‘u nedogled' zalog su zaveliki optimizam u svlačionici. No najveći razlog za zadovoljstvo ima trener Mircea Lucescu koji je tvorac ovog čuda s istoka. Njegova momčad igra brilijantno. Atraktivnost, brzina, okomitost, vic u igri, a posebno učinkovitost ostavljaju bez daha svakoga tko ih je gledao u posljednje vrijeme. Takav Šahtar spreman je ući u borbu za ‘sveti' cilj njihovog vlasnika Rinata Ahmetova, a to je osvajanje Lige prvaka. Prije nekoliko sezona to je djelovalo utopistički no sada se tome nitko više ne smije.

Kolonija Brazilaca koja vlada u ovom klubu unijela je pravi južnoamerički duh u igru ovog ukrajinskog kluba, a kada se na to nadoda poznata istočnoeuopska disciplina jasno je zašto je Šahtar trenutno momčad u najboljoj formi. Vidjelo se to protiv Juventusa kada su nesretno odigrali samo neriješeno, a posebno se vidjelo u prvoj utakmici s Chelseajem koju su pobijedili s 2:1. Da je bilo malo više sreće za momke Mircee Lucescua, njegovi igrači bi rezultatski unakazili svog protivnika.

Najmanje što će se od Šahtara očekivati u ovoj utakmici je ponavljanje nastupa iz prošlog susreta. Sve ispod toga za njih ne bi bilo prihvatljivo. Uspiju li još popraviti i realizaciju smiješi im se pobjeda koja će im osigurati prolaz skupine.

Ovo bi trebao biti šlager večeri. Dvije napadački nastrojene momčadi kojima je potreban pozitivan rezultat garantiraju spektakl na travnjaku. Prema svemu sudeći ovdje je Šahtar u prednosti što zbog svoje dobre forme, ali i motiva da već sada praktički osiguraju prolazak skupine. S druge strane Chelsea će morati odigrati karakternu utakmicu i pokazati zašto su baš oni prvaci Europe.

Exit mobile version