Bet-Club

Hoće li ‘tulipani’ preživjeti skupinu smrti?

Prije početka prvenstva Nizozemska je označena jednim od glavnih favorita za naslov prvaka, a sada se pred zadnju utakmicu nalazi na zadnjem mjestu skupine s dva poraza i vrlo tankim izgledima za četvrtfinale. Da bi prošli dalje moraju pobijediti Portugal s dva gola razlike pod uvjetom da Njemačka pobijedi Dansku. U tom slučaju i tri boda bi im bila dostatna za prolaz skupine.

Bert Van Marwijk noćas sigurno nije mirno spavao. Njegovu reprezentaciju čeka težak susret s Portugalom koji će odlučiti o sudbini njegove reprezentacije, a on mora nešto mijenjati u svojoj momčadi jer zna da si više ne smije dopustiti nogometne prezentacije poput onih kakve je Oranje pokazalo u prve dvije utakmice. Sve što je nizozemski izbornik uvježbavao i na čemu je gradio igru svoje momčadi danas će protiv Portugala biti drastično promijenjeno. Prva očigledna razlika moglo bi biti izostavljanje Robbena iz momčadi. Taj genijalni igrač ponekad neobjašnjivo potone kao što mu se dogodilo na kraju klupske sezone s Bayernom, a sada se nastavilo s Nizozemskom. Robbenu neće pomoći ni njegova prgava narav koju je pokazao na utakmici s Njemačkom. Nakon što je zamijenjen umjesto da pruži ruku igraču koji ulazi umjesto njega preskočio je reklame na suprotnoj strani terena pokazavši na taj način neslaganje s trenerom. Umjesto njega na teren bi mogao Dirk Kuyt, zahvalan igrač koji uvijek daje 120% i koji bi trebao odraditi više posla za momčad od sebičnog Robbena. Druga novost u momčadi trebao bi biti ulazak Rafaela Van Der Vaarta u momčad umjesto jednog od dva zadnja vezna koje je dosad koristio Van Marwijk. Shvatio je da su mu Van Bommel i De Jong nepotrebni u situaciji kada želi hvatati gol razliku pa će prednost dati kreativnijem i po gol opasnijem Van Der Vaartu. Osim ovih promjena očekuje se da nizozemski izbornik napravi ono što su mu mnogi već savjetovali- spajanje Huntelaara i Van Persie u napadu Oranja. Na taj bi način napad postao zaista moćan i ne bi se događale situacije da je jedini napadač odsječen od ostatka ekipe kao što je to bio slučaj na prve dvije utakmice.

S druge strane stajat će Portugal koji se nalazi u nešto boljoj situaciji od svojih protivnika. Pobjeda nad Nizozemcima Paolu Bentu i njegovim igračima donosi četvrtfinale osim ako Danska ne pobijedi Njemačku s jednim pogotkom razlike, ali da to nije 1:0 ili 2:1. Možda zvuči komplicirano, ali ako ništa drugo barem dodaje draž na današnje utakmice. Portugal naravno još uvijek ima što za reći na ovom prvenstvu pogotovo nakon što ih je Varela u utakmici s Danskom svojim pogotkom ostavio na životu. Igrači su spremni i vjerojatno je da Bento neće mijenjati ništa u odnosu na posljednju utakmicu. Portugal ni nema veliki izbor igrača pa je Bento osuđen koristiti uglavnom istih 12, 13 igrača za razliku od Nizozemske čija je klupa ‘miljama' duža. Ipak Portugal ima jedno univerzalno oružje kakvo nema nitko drugi na svijetu. Problem je samo što u njemu dosad nije bilo baruta. Govorimo naravno o Cristianu Ronaldu koji se u utakmici s Njemačkom praktički nije ni vidio, a u onoj s Danskom je upropastio dva velika zicera te je tako dopustio Dancima da dođu do izjednačenja rezultata. Od njega se sada očekuje eksplozija jer dosadašnji dio tereta podnijela je momčad koja je uspjela učiniti njegove greške nevidljivima i neškodljivima, ali večeras je na njemu red da svojim suigračima vrati uslugu. Bude li večeras ovaj portugalski Ronaldo barm djelomično podsjetio na onog igrača iz Reala mogao bi uvelike olakšati posao svojoj momčadi u ostvarenju cilja i prolaska u četvrtfinale.

Druga utakmica dana igra se između Njemačke i Danske i biti će vrlo bitna za rasplet skupine. Njemačka je jedina momčad na ovom Euru koja ima dvije pobjede, ali još uvijek nije teoretski osigurala prolazak skupine. Zato večeras valja očekivati pravu Njemačku koja neće davati popust nikome. Za Njemačku bi bilo pogubno da se opusti ili pokuša igrati na remi jer su Danci već pokazali koliko mogu biti opasni ako im se to dopusti. Zato ovdje ne treba očekivati velika iznenađenja nego treba očekivati ozbiljnu Njemačku koja se neće poigravati živcima svojih, portugalskih i nizozemskih navijača. Ukoliko Elf napravi osjetniju razliku možda Low odluči dati priliku mladim igračima poput Reusa i Gotzea, ali to neće nikako utjecati na kvalitetu njihove izvedbe na terenu. Ionako je poznato da se Njemačka svakom utakmicom sve više diže u formi, a to bi trebala pokazati protiv Danske koja se još uvijek nada prolazu skupine. Sigurno bi bilo zasluženije da Danci prođu skupinu prije nego primjerice Nizozemci, ali to je draž nogometa. Uostalom pogledajte samo Grčku i Češku!

FOTO: Sports file

Exit mobile version