Bet-Club

Hoće li Valencia do kraja ogoliti nemoćni Real?

Dugo nije bilo ovakve krize na Santiago Bernabeu. Nitko ne spominje tu riječ, ali je evidentno da Real pati rezultatski i igrački. Kraljevi su toliko loši da ne samo da ne mogu pratiti nepogrešivu Barcelonu u prvenstvu nego više nisu ni najbolji klub u gradu pokraj razigranog i učinkovitog Atletica. To je situacija s kojom se niti jedan navijač kluba ne želi nositi pa traže smjenu Josea Mourinha, traže se krivci u igračima, a najčešća meta kritika je Luka Modrić. U takvom kaotičnom trenutku u goste im stiže Valencia, uvijek neugodna i uvijek spremna pomrsiti račune ”velikima”.

Kup natjecanje uvijek je dobar lijek za rane iz prvenstva koje je ove godine razriješeno praktički prije nego je počelo. Real sada zaostaje rekordnih 18 bodova za Kataloncima koji još uvijek nisu izgubili utakmicu, a kako igraju vjerojatno ni neće. To znači da se Mourinho sada može posvetiti drugim natjecanjima poput današnjeg Kupa kralja. Prošlog tjedna njegov raštimani stroj ipak je nekako uspio izbaciti Celtu u uzvratu nakon što su izgubili prvu utakmicu pa su Ronaldo i društvo sada zaslužili priliku da u četvrtfinalu igraju s Valencijom. U stanju kakvom se nalaze, Valencia bi im mogla predstavljati veliki problem jer to je uvijek kompaktna i opasna momčad s dovoljno kvalitete da dobije bilo koga. U njoj možda nema svjetskih superstara, ali i bez njih je Valencia već godinama u vrhu Primere.

U svakom slučaju kompliciran zadatak za Galacticose. Prednost Madriđana večeras će biti njihov stadion iako je veliko pitanje koliko će publika navijati za svoj klub, a koliko protestirati jer već na prve znakove loše igre počet će zvižduci sa Santiago Bernabeua, a Mourinho je vrlo blizu da navijači izvade i bijele maramice. Dogodi li se taj scenarij to bi mogao bit početak kraja njegove ere u Realu. Upravo to mu je glavna motivacija da večeras Real napokon proigra kako se od takvog kluba i očekuje. Mourinho je perfekcionist, ali i egomanijak koji zna da ga u polufinalu (ako prođe Valenciju) vjerojatno čeka Barcelona, a ona mu je posebno draga meta. Zbog toga će večeras na teren poslati najjače što ima, bez ikakvih kalkulacija i čuvanja energije. Za prvenstvo mu energija ionako ne treba jer je ono odavno izgubljeno pa je i logično da Real ovdje ide punim gasom. Idealan scenarij bio bi da se pitanje prolaska riješi već na Bernabeu, ali da bi se to dogodilo treba pobijediti visokim rezultatom od barem tri gola razlike. Da je ovo onaj prošlogodišnji Real to bi se vjerojatno i dogodilo, sada-teško.

Najveći problem za portugalskog trenera biti će kako sastaviti obranu. Ramos je suspendiran na 5 utakmica, Pepe je ozlijeđen, a Coentrao i Marcelo tek se polako vraćaju u pogon. U takvoj situaciji obranu bi trebali držati Arbeloa, Varane, Albiol i Coentrao. Nije baš da ulijeva sigurnost navijačima, ali nije ni najgora obrana na svijetu. Posebno zanimljivo će biti na mjestu vratara. Antonio Adan odradio je suspenziju i ima pravo nastupa pa ćemo vidjeti je li Mourinho odlučio prekinuti svoj igrokaz sa seljenjem kapetana Ikera Casillasa na klupu. Bude li Adan opet na vratima, one bijele maramice s početka priče mogle bi postati stvarnost za portugalskog trenera jer Casillas je ikona, a publika ne trpi kada se ikone maltretira bez razloga i samo radi treniranja strogoće. U veznoj liniji i napadu Real će krenuti s najjačim što ima. Khedira, Alonso, Di Maria, Ozil, Ronaldo i Benzema su igrači koji su prošle godine bili nositelji dominacije Reala pa se Mourinho vraća prokušanom receptu sada kada stvari ”škripe” na sve strane.

Osmijeh na licima Madridista izmamit će povratak Ronalda na teren. On je protiv Osasune u prvenstvu služio kaznu radi akumuliranih kartona, a na toj utakmici Real je pokazao najgoru igru u zadnjih nekoliko godina. Jedan od razloga bilo je i spomenuto Ronaldovo neigranje. Bez njega je momčad izgledala nepokretno, dosadno, nepovezano i što je najgore apsolutno bezopasno. Kada ga nema na terenu čak i ”fenjeraš” Osasuna uspijeva otkinuti bodove Kraljveskom klubu. Sada kad se vratio, Ronaldo će ponovo biti glavna opasnost za Valencijin gol. Ni on ove sezone ne prati korak vodećeg strijelca lige Messija, ali je svejedno daleko najbolji igrač svog kluba.

Četiri pobjede zaredom ima Valencia. Redom su padali Getafe, Granada, Osasuna i Sevilla, a sada je iz perspektive njihovih navijača, red da pade i Real. Bolju priliku igrači Ernesta Valverdea teško da će dočekati. Real je loš i fali mu praktički cijela obrambena linija što bi mogao biti ”blagdan” za njihovog najboljeg igrača Roberta Soldada koji će i večeras biti zadužen za zabijanje golova. Pune tri godine Valencia nije pobijedila Real, ali sada imaju priliku kakvu dugo neće imati, a osim toga pobjeda bi im stvorila veliku prednost pred uzvrat na Mestalli i širom otvorila vrata polufinala.

I Valencia će mučiti muku s ozljedama nekih važnih igrača. Neće biti kapetana Davida Albelde, nepredvidivog Sergia Canalesa, Feghoulija i Mathieua. Sve su to igrači koji bi inače bili u konkurenciji za prvi sastav, ali i bez njih će Valencija gledati kako da bude što opasnija po vrata Casillasa/Adana jer Šišmiši osjećaju da bi i oni mogli zadati udarac Realu sada kada je u krizi.

Exit mobile version