Bet-Club

Hrvatska bronca za potvrdu kvalitete

Hrvatski rukometaši osvojili su brončanu medalju na europskom prvenstvu u Srbiji pobijedivši Španjolsku rezultatom 31:27. Ovom pobjedom Kauboji su na lijep način zaokružili beogradsku priču osvajanjem svoje 10. medalje na velikm natjecanjima.

Bojali smo se da bi naša reprezentacija mogla biti poljuljana i nemotivirana nakon što je izgubila polufinalnu utakmicu protiv Srbije, ali to se nije dogodilo. Dapače, naši su rukometaši rutinski svladali Španjolsku koja je tijekom cijelog turnira slovila za ekipu s ponajviše izgleda za osvajanje zlata. U utakmici dvaju protivnika kojima je ova utakmica bila više kazna nego nagrada (obje ekipe su se vidjele u finalu) Hrvatska je pokazala više želje i mirnoće u igri te je zasluženo slavila prikazavši pri tom koliko je jaka kohezija svih igrača u svojim redovima.

Od početka do kraja prvog poluvremena Hrvatska je imala rezultatsku prednost, nerijetko i od 4-5 golova, ali nekoliko loše odigranih napada u zadnjim trenucima poluvremena omogućili su Španjolcima postizanje lakih pogodaka pa se na odmor otišlo s rezultatom 13:12, a on je ostavljao Španjolskoj nadu za preokret u drugom poluvremenu. Samo na nadi je i ostalo. Hrvatska nije napravila istu pogreku kao u utakmici sa Srbijom i nije dopustila Furiji da potpuno preokrene utakmicu. Najzaslužniji za to bili su Blaženko Lacković i Ivan Čupić koji su postigli po 7 pogodaka. Priključio im se i probuđeni Vori sa 6 uz stopostotnu realizaciju. Vidjeli smo i razigranog Ivana Balića koji je u nekoliko navrata podsjetio na svoje najbolje dane odigravši nekoliko zapaženih akcija u svom specifičnom, majstorskom stilu. Na golu je ponovo bio raspoloženi Alilović koji je skupio 10 obrana od kojih su neke bile u ključnim trenucima utakmice kada je Španjolska prijetila približavanjem na gol ili dva zaostatka. Obranio je i 3 sedmerca potvrdivši da je ovo bio jedan od najboljih turnira u njegovoj karijeri. Male probleme radio mu je Sarmiento koji je zabio 7 golova za Španjolsku, ali usprkos tome nije uspio dovući Španjolsku do rezultata koji bi nas ugrozio. Pokušali su im zato pomoći suci dosudivši im 9 sedmeraca, ali ni to nije bilo dovoljno protiv izvrsne i moćne Hrvatske koja je na kraju zasluženo slavila i okitila se brončanom medaljom.

Ukupno gledano Hrvatska je odigrala vrlo dobar turnir. Izliječila je kompleks zvan Francuska, izgubila od Španjolske u 2. fazi natjecanja, ali im se potom revanširala u borbi za medalju, kada je bilo najpotrebnije. Jedina negativna epizoda bila je utakmica sa Srbijom koja je imala posebnu težinu nevezanu samo za rukomet. Nismo je dobili i ostaje dojam da se tada moglo napraviti i više od učinjenog. Možda je ta spoznaja i bolnija za naše navijače od samog poraza. Bez obzira na to osvojili smo medalju ne samo na suparničkom terenu nego i na terenu koji se pokazao neprijateljskim i pri tom smo pokazali da u ovoj momčadi ima kvalitete za sam vrh. Prilika za uspinjanje na njega doći će već na Olimpijskim igrama u Londonu.

Exit mobile version