Bet-Club

Hrvatskoj pobjeda na otvaranju Eurobasketa

Premijera litavskog Eurobasketa hrvatskim reprezentativcima donijela je pobjedu izborenu u dramatičnih 40 minuta protiv Finaca, ali i neuvjerljivu predstavu koja ne ulijeva samopuzdanje pred ozbiljnije susrete. Bojan Bogdanović bio je jedini na visini zadatka u hrvatskim redovima, torpedirao protivnike tricama, posebice u drugom poluvremenu. Brzo ćemo zaboraviti prvi dan u litavskoj provinciji, bodovi su zabilježeni i Vranković se treba okrenuti nadolazećim suparnicima.

Već na otvaranju utakmice vidjelo se da Finci misle ozbiljno. Sjevalo je sa svih strana, Kaponen, Rannika ili Mourinen, svi su bili tricaški raspoloženi. Do četiri minute prije kraja prve četvrtine, naš izbornik izrotirao je čak devetoricu igrača ( počeli su Draper, Simon, Barać, Bogdanović, Andrić, a nakon šest minuta mogli smo vidjeti Tomića, Popovića, Tomasa i Žorića) i tada  Hrvatska radi seriju 10:0. Mišljenja smo bili kako stvari sjedaju na svoje mjesto, no Finci uzvraćaju serijom 7:0.

Drugu dionicu otvaramo dobro, koševima Tomića i Markote, no protivnici nastavljaju kanonadom trica i opet rezultatski odmiču. Previše izgubljenih lopti i finska trica ( sedam od devet ubačaja) razlog su tadašnjeg najvećeg zaostatka naših,  31:42. Nakon toga, nerealno visoki postotak ubačaja za tri poena kod Finaca opada, naši sigurnijom i čvršćom obranom, serijom Bogdanovića, Tomića, Tomasa i Popovića dolaze u egal situaciju, sa samo dva koša zaostatka na kraju prvog poluvremena.

U nastavku Bogdanović briljira, sve je ulazilo, tri uzastopne trice iz beznadnih situacija, preko ruke protivnika, za hrvatsko vodstvo i očekivani put ka mirnoj završni. Nedugo zatim Žorić diže na najvećih hrvatskih plus osam. No, nažalost, naši nisu prelomili utakmicu i zapečatili  finsku sudbinu, već im dopustili da smanje zaostatak do kraja treće četvrtine na samo četiri razlike.

Posljednji period naši su održavali kakvu takvu prednost, Finac Huff je proigrao u toj zadnjoj dionici i nagovijestio dramu bez koje naša momčad očito ne može. No, dobro, navikli smo, kamo sreće da svaka drama u hrvatskoj režiji ima večerašnji epilog. Nakon nekoliko uzastopnih realiziranih napada s obje strane, Damir Markota postiže ključnu tricu iz samog kuta, na asistenciju Marka Popovića, i osigurava Vrankoviću miran san. Bar ovu prvu litavsku noć.

U zadnjoj minuti Finci su pokušali brzim  osobnim pogreškama sustići zaostatak no Popović je bio mirne ruke na liniji slobodnih bacanja. Bojan Bogdanović imao je 27 ubačaja na koncu, i tome pridodao sedam skokova, Ante Tomić drugi je najefikasniji Hrvat sa 14 koševa, a dvoznamenkasti su bili i Popović sa 12, te Markota sa 11 poena. Kod Finaca se istakao Kaponen sa 14 poena.

Exit mobile version