Bet-Club

Inter i Bayern na ‘mišiće’ hvataju prolaz u četvrtfinale

Večeras će se odigrati dvije od preostale četiri utakmice osmine finala Lige prvaka. U njima se sastaju Inter i Marseille te Bayern i Basel.

Inter i Bayern su izraziti favoriti u večerašnjim utakmicama koje igraju na svom terenu, ali otegotna okolnost im je što u utakmicu ulaze sa zaostatkom od jednog gola iz prvog susreta pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li na svom terenu uspjeti izboriti prolazak u četvrtfinale i tako se pridružiti Barceloni, Milanu, APOEL-u i Benfici koji su se tamo plasirali prošlog tjedna.

Inter i Marseille ove godine ne igraju svoj najbolji nogomet i nisu ni sjene momčadi koje su se ne tako davno borile za naslove u domaćim prvenstvima. Oba kluba su bliže sredini tablice nego njenom vrhu i malo je vjerojatno da će dogodine izboriti pravo nastupa u Ligi prvaka. Baš zato u večerašnji ogled ulaze vrlo motivirane. Marseille je u prvoj utakmici na Velodromeu u posljednjim sekundama utakmice nokautirao Inter, ali zapravo je ta utakmica bila dobar pokazatelj trenutne stvarnosti ova dva kluba. Nije pretjerano reći da je utakmica bila zaista dosadna, a da Ayew nije zabio na samom kraju vjerojatno bismo je dosad već odavno zaboravili. Ovako Marseille ipak u Milano dolazi s kakvom-takvom prednošću i nadom da je u stanju odigrati taman toliko da je obrani. Zapravo, ako biste pitali trenera Deschampsa on vjerojatno ne bi imao ništa protiv da večerašnja utakmica bude jednako dosadna kao i prethodna ako bi to značilo da će ostati 0:0 i da će Marseille proći dalje. Za očekivati je da će Marseille na San Siru istrčati u ponešto defanzivnijoj formaciji i da će čekati priliku za kontre. Inter je ove sezone pokazao da ima problema s čvrstim protivnicima koji igraju disciplinirano u obrani, a zatim se brzo transformiraju u napad pa bi kontre bi mogle biti od velike koristi Marseilleu jer Interova obrana ima problema kada se nađe na širokom prostoru protiv brzih igrača. Lucio, Samuel, Zanetti i Cordoba nisu u cvijetu mladosti, a nisu ni brzi kao što su bili pa je realno očekivati da će Marseille svoju priliku tražiti upravo u najlošijoj karici Interove igre- obrani. U večerašnjem ogledu Deschamps će moći ponovo računati na Mbiu, Remyja i Valbuenu koji se vraćaju u momčad nakon problema s ozljedama. To će mu dati više taktičkih mogućnosti, ali i više kvalitete na raspolaganju za večerašnji ogled.

Claudio Ranieri nije ovako zamišljao svoj boravak u Interu. Momčad igra loše, nalazi se na sedmom mjestu Serie A, a ni veliki gazda Moratti više nije siguran da je on pravi trener za njegov Inter. Pobjeda nad Chievom u posljednjem kolu talijanskog prvenstva samo je malo isprala gorak okus ovosezonskih igara, ali Ranieri bi si prolaskom u četvrtfinale Lige prvaka mogao kupiti barem malo mira na klupi. Prva utakmica nije izgledala dobro. Zapravo je poraz od samo 1:0 nagrada za tako blijedu predstavu skupih Interovih nogometaša kakvu su prikazali u Marseilleu. Sada na svom stadionu imaju priliku za popravni ispit. Činjenica da su im ozlijeđeni Chivu, Ranocchia i Alvarez neće im pomoći, ali Inter je velik klub i Ranieri će morati posložiti obranu bez njih. Pretpostavimo li da su Milito i Forlan sigurni u špici napada onda je jasno da će Inter pokušati dominacijom i posjedom lopte slomiti svog protivnika. Iza napadačkog dvojca ordinirat će Sneijder, izrazito opasan igrač odličnog udarca i završnog pasa, ali njegov problem je što nije sretan u Interu pa u zadnje vrijeme djeluje kao da više nema motiva, a kad je takav onda sve njegove karakteristike ne dolaze do izražaja. Ranierijeva zadaća je da ga razbudi kako god zna jer bez njega će napadači biti odsječeni i beskorisni, osuđeni na solo pokušaje kakvih smo se već ove sezone nagledali u Interovoj igri i kakvi obično ne donose ništa dobro. Za Inter još nije ništa izgubljeno ako ovu utakmicu odigraju na razini potencijala kakvog posjeduju u svlačionici. Marseille im neće dati nikakav popust, ali u Interu se barem mogu tješiti da onako loše kao u prvoj utakmici više ne mogu odigrati, a to je već samo po sebi dobar početak.

U drugom večerašnjem dvoboju sastaju se David i Golijat, a što je najzanimljivije David je trenutno u vodstvu. Maleni Basel je u prvoj utakmici pobijedio Bayern s 1:0, ali nije to bila sretna i spretna pobjeda kako biste mogli pomisliti. Basel je mogao do vrha napuniti mrežu Manuela Neuera samo da  su njegovi napadači bili malo smireniji. Ovako su ostavili šansu Bayernu da preokrene sve u svoju korist večeras u Alianz Areni. Bavarci su zagrijavanje za ovaj susret odradili u subotu protiv Hoffenheima kojem su ‘utrpali' 7 komada i to bez previše napora. Bolju najavu za večerašnji ogled Jup Heynckes nije mogao poželjeti. Mario Gomez zabio je hat- trick, a u strijelce su se upisali i Robben i Ribery. Možda najveći dobitak za Bayern je povratak Bastiana Schweinsteigera u srce veznog reda. Taj igrač, iako ne zabija mnogo golova, je zapravo mozak i duša ovog Bayerna. Svaka čast Robbenu i Riberyju, ali za vrijeme ‘Schweinijevog' izostanka zbog ozljede Bayern je prokockao vodstvo u prvenstvu i sada gleda u leđa Borussiji Dortmund. No večeras nikome prvenstvo neće biti na pameti, pogotovo ne Jupu Heynckesu koji sada napokon ima komletnu momčad na raspolaganju, a dodatna prednost mu je i domaći teren. Ne bude li mu to dovoljno da preokrene gol zaostatka protiv Basela u svoju korist onda će si vjerojatno sam ispisati otkaz s Bayernove klupe. Ipak, Bayern će večeras gotovo sigurno proći dalje jer nakon što su Frei i društvo srušili Manchester United u skupini i Bayern u prvoj utakmici sada će tom čudesnom nizu doći kraj. Basel je svoje šanse da dokrajči veliki Bayern prokockao na svom stadionu i teško je vjerovati da će obraniti prednost od samo jednog gola protiv probuđenih Bavaraca.

Exit mobile version