Bet-Club

Je li došlo vrijeme da Atletico slavi na Santiago Bernabeuu?

Crveno-bijeli ili samo bijeli, Atletico ili Real? To je danas glavno pitanje u Madridu. Veliki gradski derbi u središtu je pozornosti svih ljubitelja španjolskog nogometa, ali za razliku od prijašnjih sezona kada je Realu ovo bila samo usputna stanica ove godine su okolnosti prije derbija drastično promijenjene.

Atletico Madrid je na tablici uvjerljivo ispred Reala te je preuzeo ulogu progonitelja Barcelone. Momčad Diega Simeonea za Kataloncima zaostaje samo tri boda, a Realu bježi velikih osam. U navijačkim krugovima Atletica sve se češće mogu čuti riječi ‘naslov prvaka', a optimizam raste iz utakmice u utakmicu. Na drugoj strani Los Blancosima ove sezone ne cvjetaju ruže. Mourinhova ‘squadra' muči se čak i protiv mnogo slabijih momčadi od Atletica, a u nekim utakmicama je odigrala ispod svake razine. Najbolje se to moglo vidjeti u prošlom kolu kada je Real izgubio od Betisa i tako dodatno produbio bodovnu razliku između sebe i vodećeg dvojca. Nije to Real iz prošle sezone, strašan i ubitačan te gotovo nepobjediv.

Atletico protiv svog gradskog rivala nije slavio već 13 godina i tradicija je sve samo ne na njihovoj strani. No čini se da je sada pravi trenutak da se karte promiješaju u njihovu korist. Pod vodstvom Diega Simeonea Atletico se preobrazio iz ‘španerske' u discipliniranu momčad. Simeone u karijeri nije imao puno sreće protiv Reala niti kako igrač, a ni kao trener. Dosad je sve utakmice izgubio, ali čini se da je i on spreman preokrenuti izglede u svoju korist. Argentinac je svjestan da se njegov klub ne može mjeriti s Realom kada je individualna kvaliteta igrača u pitanju tako tako da je momčadski duh ono čime će pokušati doći do pobjede. Svjestan je Simeone limita svoje momčadi, ali vrlo dobro zna i njezine prednosti te će ih pokušati iskoristiti i demonstrati večeras na Bernabeuu. Idejni plan bi trebao biti da se Realu oduzme prostor na sredini terena i da se zaguši njegova kombinatorika. Kada se uzme u obzir da je vezni red Reala često asinkron i nepovezan s ostatkom momčadi onda se ovo čini kao odlična prilika da se Reala raspolovi na dvije nepovezane linije, obranu i napad, a da se u međuprostoru razvije brza i okomita Atleticova igra koja bi trebala završavati dodavanjima za njihovog najboljeg igrača, Kolumbijca Radamela Falcaa. Zabijanje golova ionako ovisi uglavnom samo o njemu.

Atletico će vjerojatno nastupiti u sastavu: Courtois- Juanfran, Miranda, Godin, Filipe- Gabi, Suarez Koke, Costa, Turan- Falcao. Formacija s pet igrača u sredini terena koji su disciplinirani i čvrsti u bloku je ono u što se Simeone pouzdaje, ali vidjet ćemo kako će se njegvoa vezna linija držati na širokom travnjaku Santiago Bernabeua. Šlag na tortu njihovog niza od pet pobjeda bila bi ova šesta, ostvarena u dvorištu najljućeg rivala.

Real je još uvijek ‘gazda' u gradu kada se gledaju međusobni dvoboji ovih dviju momčadi. Trinaest godina nisu izgubili od Atletica i s te strane ovo bi za njih trebala biti šetnja, ali i madridske zvijezde osjećaju da nešto ne štima u njihovim redovima, a također znaju da Atletico igra u brilijantnoj formi. Nesigurnost se sigurno uvukla u svlačionicu Reala. Porazi poput onog protiv Betisa su nagrizli njihovo samopouzdanje i večeras se neće morati borit samo protiv Atletica nego i protiv sebe.

Jose Mourinho nije puno pričao u prije ove utakmice. To samo znači da se ozbiljno priprema za nju i da smišlja najbolji način kako izvući pobjedu iz ove utakmice. Osim pobjede Real mora pokazati i dobru igru pa se ova utakmica shvaća kao prekretnica sezone. Uspiju li ‘Galacticosi' razmontirati Atletico napunit će se samopouzdanjem za ostatak sezone, ali njihova pobjeda također bi mogla neizravno pomoći Barceloni koja bi se od Atletica tada odvojila 6 bodova. Stvari se ne čine idealne za Real, ali kada je tako onda je Kraljevski klub najjači. Njihov mentalitet ‘toreadora' uvijek se pokaže onda kada je najpotrebnije, a ako je nekad bilo potrebno onda je to sada jer bi bilo koji rezultat osim pobjede značio prepuštanje titule prvaka Barceloni.

Sastav za Atletico više-manje je poznat. Na golu Casillas, ispred njega Arbeloa, Ramos, Pepe i Coentrao. Veznu liniju trebali bi popuniti Xabi Alonso, Khedira, Di Maria, Ronaldo i Modrić, a u napadu će biti Karim Benzema. Jedina dvojba prije ovog susreta za Mourinha će biti ona između Ozila i Modrića. Čini se da je Portugalac zasad skloniji opciji s Modrićem na glavnom razigravaču, ali pritisak javnosti mogao bi ga natjerati da promijeni svoje mišljenje i stavi u igru Ozila.

Ova utakmica biti će i izravni dvoboj dva igrača koji su trenutno sam vrh svjetskog nogometa. Ronaldo s jedne i Falcao s druge strane trebali bi biti igrači koji će obilježiti ovu utakmicu. Obojica se nalaze u golgeterskom postu koji traje već tri utakmice, ali ovdje se radi o igračima prevage koji mogu zabiti bilo kada i bilo kome. Falcao je u 13 utakmica zabio 14 golova, a Ronaldo je u posljednje dvije utakmice Atleticu strpao pet komada. Ovi vele-igrači sada će se naći oči u oči pa ćemo sa zanimanjem pratiti i njihov dvoboj.

Exit mobile version