Bet-Club

Je li Napoli ispisao otkazno pismo za Villas Boasu?

Chelsea i Napoli odigrali su prvi susret osmine finala Lige prvaka u Napulju na vrućem stadionu Sao Paolo. Napoli je predvođen svojim napadačkim tercetom Hamšik-Cavani-Lavezzi pobijedio 3:1 i širom si otvorio vrata četvrtfinala, ali je ujedno još više produbio krizu Chelseaja koji sada već 5 utakmica zaredom ne zna za pobjedu.

Napolitanci su pred pragom da nakon Manchester Cityja izbace i Lige prvaka još jednog velikana s Otoka. Chelsea nakon večerašnje utakmice sigurno neće s prevelikim optimizmom gledati na uzvrat koji se igra 14. ožujka jer Napoli ima veliku prednost i kvalitetu da tu prednost i obrani, a možda i potvrdi na Stanford Bridgeu. A nije moralo tako biti za Bluese. Prvi gol na utakmici bio je njihovo djelo. Nakon nekoliko uvodnih prilika s obje strane u 27. minuti je Juan Mata zabio za vodstvo Londončana. Cannavaro je jednu ubačenu loptu u svoj šesnaesterac traljavo odbio, a ona je došla do Mate koji je izbio sam pred De Sanctisa i nije mu bilo teško zabiti za važno vodstvo na gostujućem terenu. Napoli je pokušao preuzeti inicijativu i poravnati rezultat, ali Chelsea je u tom tenutku igrao prilično dobro i u obrani i u napadu te nije dozvoljavao Napoliju niti da uđe u šansu. Štoviše, u 36. minuti nakon jednog kornera David Luiz je mogao udvostručiti prednost svoje momčadi, ali je bio zamalo neprecizan. Kako to obično biva, nakon njihovog promašaja uslijedila je brza kazna na suprotnoj strani. Napoli dolazi do izjednačenja u 38. minuti nakon lijepog udarca Lavezzija s 20-ak metara u sam donji lijevi kut Čehovog gola. San Polo je eruptirao od sreće, ludnica je zavladala stadionom, a Napoliju su još više porasla krila. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela Napoli je došao do potpunog preokreta. Inter je ubacio točan centaršut pred Čehov gol, na njega je natrčao Cavani koji s 5-6 metara u skoku zabija loptu pod prečku ponovo nemoćnog Čeha. Ludnica na stadionu sada je bila potpuna. Cavani je za navijače Napolija božanstvo, nešto slično kao što je to bio Maradona u svoje vrijeme. Bog je zabio kao što to uvijek i radi. Cavani je zaista igrač najviše klase, 24- godišnjak izvrsnog nogomtnog znanja, nevjerojatnih realizatorskih sposobnosti, srca velikog kao Vezuv i nesalomljivog karaktera. U jednom času igra obranu u stilu najboljeg beka, a već u sljedećem zabija pogodak ili točnim asistencijama gura svoje suigrače u šansu. On je baš ono što ove godine nedostaje Chelseaju koji je unatoč soldnoj predstavi otišao na odmor s golom zaostatka.

Početak drugog dijela donio nam je žustriju igru oba suparnika, ali Chelsea je u tom periodu imao više prilika za pogodak. Najbolju je upropastio Drogba, točnije Aronica ga je spriječio da zabije gotovo siguran pogodak za izjednačenje. Njihove promašaje Napoli je opet kaznio. U 65. minuti proradila je veza Cavani-Lavezzi. Cavani je probio desnu stranu i nesebično poslužio Lavezzija kojem nije bilo teško pogoditi prazan gol gostiju za svoj drugi pogodak na utakmici. Do kraja utakmice Chelsea se morao“ čupati“ da ne primi i 4 pogodak i ne doživi totalnu katastrofu. Udarac Maggia Ashley Cole je izbio sa same gol linije i tako ipak ostavio svojoj momčadi kakvu-takvu nadu za uzvratni susret u Londonu.

Andre Villas Boas je kod gazde Abramoviča nakon ovog poraza izgubio vjerojatno i posljednji kredit. Ova sezona pokazuje da nije isto trenirati Porto i Chelsea. Mladi portugalski stručnjak miljama je daleko od bilo kakve usporedbe s Mourinhom s kojim su ga uspoređivali kada je ljetos preuzimao klupu Chelseaja, a što je najgore miljama je daleko od bilo kojeg klupskog cilja koji mu je bio zadan na početku sezone. U Premiershipu su sada i mjesta koja vode u Ligu prvaka sve ugroženija, u FA kupu su prošlog vikenda remizirali, a u Ligi prvaka nakon ovakve predstave čak ni najveći lovci na iznenađenja ne bi uložili kunu na njihov prolaz u četvrtfinale. Čini se da će Abramovičev san o podizanju trofeja Lige prvaka i ove godine ostati samo san, a kada je tako prvi na listi za odstrel  je trener.

S druge strane Napoli je u Serie A povezao dvije uzastopne pobjede i sada opet konkurira za borbu za mjesta koja vode dogodine u Europu. U Ligi prvaka su prošli kroz možda najtežu skupinu, a sada su na pragu da odu još korak dalje. Napoli igra dopadljiv i atraktivan nogomet, bore se doslovno za svaku loptu, a kreaciju i napad prepuštaju već spomenutom trojcu Hamšik-Lavezzi-Cavani. Ta trojica su u stanju probiti svaku obrani i po nekoliko puta na utakmici. Još jedna prednost za Napoli je i njihov domaći teren, vjerojatno „najvrući“ od svih stadiona ovogodišnje Lige prvaka. Kada Napoli zabije gol San Paolo postaje vulkansko grotlo veće od onog na Vezuvu, a onda ta erupcija nosi igrače Napolija u sferu fanatizma. Sada ostaje samo vidjeti kako će bez tog huka s tribina odraditi uzvrat u Londonu i hoće li održati ovu veliku prednost od dva gola razlike.

Exit mobile version