Bet-Club

Kauboji naplatili francuzima stare dugove

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je Francusku rezultatom 29:22 i plasirala se u polufinale europskog prvenstva. Do polufinala naši rukometaši će morati odraditi i utakmicu s Mađarima, ali ona neće imati nikakav rezultatski značaj za nas jer je pobjeda Slovenije nad Mađarskom i teoretski potvrdila naš plasman u daljnju fazu natjecanja. Bit će to samo lagani trening i relaksacija koja će Kaubojima svakako dobro doći nakon jučerašnje iscrpljujuće, ali veličanstvene pobjede nad našim starim rivalima.

Utakmica Hrvatske i Francuske kroz zadnjih 5-6 godina postala je šlager svjetskog rukometa. Nažalost po naše rukometaše u tim utakmicama nismo imali dovoljno sreće i najčešće smo iz tih dvoboja izlazili kao gubitnici, pognute glave i neispunjenih očekivanja. Točnije od 9 posljednjih utakmica izgubili smo 6 i to je bilo veliko breme na leđima naših rukometaša prije jučerašnje utakmice. Francuska je na ovom europskom prvenstvu dosad odigrala ispod svoje očekivane razine, ali uoči utakmice s Hrvatskom još uvijek je bila „živa“ i u igri za polufinale. S obzirom na tradiciju naših međusobnih dvoboja možda su se Francuzi već unaprijed veselili pobjedi očekujući lak posao i novi trijumf nad svojim starim mušterijama. Sada više nemaju razloga za veselje nakon što su ih Golužini rukometaši nadigrali nošeni bučnim navijanjem 4.000 hrvatskih navijača. Ovu rukometnu lekciju Francuzi će dobro zapamtiti kada se budu pripremali za nadolazeće Olimpijske igre, a s pripremama mogu početi odmah jer na ovom prvenstvu više nemaju što raditi.

Prvo poluvrijeme bilo je očekivano tvrdo i s jedne i s druge strane. Obrane su bile temelj igre obiju reprezentacija, francuska 5-1 i naša 6-0, pa se tako neko vrijeme igralo gol za gol, a nama je prvu prednost na utakmici donio Ninčević. Cijelo prvo poluvrijeme bilo je tvrdo za igru i isprekidano čestim prekršajima, ali na takav rukometni scenarij već smo navikli u dvobojima ovih dvaju suparnika. U takvoj igri Hrvatska je uspjela stvoriti osjetniju prednost i u jednom trenutku utakmice imali smo rezultat 10:6 te se činilo da bismo na odmor mogli s osjetnom prednošću. Francuzi su se pobrinuli da ne bude tako kada su nam napravili seriju od 5:0 i okrenuli rezultat prije samog kraja poluvremena. Hrvatska je u toj fazi utakmice imala golgeterski post od čak 10 minuta i može biti sretna što je na odmor otišla samo s jednim golom zaostatka (12:11). U drugom poluvremenu počela je rapsodija Golužinih izabranika. Izbornik nije mijenjao obranu, i dalje je bila u 6-0 formaciji, ali je u napadu napravio nekoliko izmjena koje su osvježile i podigle momčad pa su stvari i u fazi napada počele ići nabolje. Vuković i Bičanić donijeli su brzinu i probojnost i uz to otvarali puno prostora za Lackovića i Kopljara koji su to uredno koristili. Čupić je počeo zabijati u serijama zabivši na cijeloj utakmici 7 golova uz 100- postotnu realizaciju sedmeraca. Čak je i Vori uspio pogoditi jednom s crte, nakon što je u prvom poluvremenu promašio dva velika zicera. Alilović je ponovo branio kada je trebalo i što je trebalo, a Hrvatska je polako počela mljeti svoje renomirane suparnike. S druge strane Francuzi nisu bili ni sjena momčadi koja nosi nadimak Experts. Karabatića nije bilo ni na mapi, on kao da na ovaj turnir nije ni došao. Toliko je bio loš u napadu da ga je izbornik Onesta na kraju koristio samo u obrani, ali ni tu se nije iskazao zaradivši isključenje nakon grubog prekršaja nad Duvnjakom. Daniel Narcisse je igrao samo 20-ak minuta i u tom razdoblju je postigao 2 gola, tipičnim topovskim skok-šutom. Najbolji pojedinac  u Francuskim redovima bio je mladi Barachet koji postigao 4 gola i koliko toliko održavao Francuze u igri do trenutka kada im se raspala obrana. Kada je Kopljar zabio za 24:19 u 53. minuti već se mogao osjetiti miris pobjede. Francuzi su bezglavo pokušavali što brže završavati svoje napade, ali pri tom su činili mnogo tehničkih pogrešaka i olakšavali nama istrčavanje polukontri. Do kraja utakmice naša prednost je samo rasla da bi se zaustavila na sedam golova prednosti i rezultatu 29:22.

Svi naši rukometaši odigrali su vrhunsku utakmicu jer se bez kolektivnog pristupa protiv Francuza ni ne može, ali jedan momak zaslužio je posebne pohvale. Marko Kopljar koji je do sad toliko puta bio osporavan od sinoć postaje junak naše pobjede nad Francuskom i u slučaju da osvojimo neku medalju velikim djelom za nju bit će zaslužan i on pa makar od sad ne zabio više ni gola. Cijele karijere tog stasitog igrača Zagreba prate sumnje i kritike, nekad opravdane, a nekad i ne. Bilo je mnogo onih koji su u pitanje dovodili i njegovo pozivanje u reprezentaciju. Sada kad je zabio Francuzima 7 golova iz 8 pokušaja i još k tome 4 puta asistirao za gol broj njegovih kritičara će se smanjiti, možda postane i otkriće turnira. Nastavi li igrati ovako i skupi li usput ponešto iskustva mogao bi dominirati hrvatskim rukometom u narednim godinama. Fizičke predispozicije odavno ima, možda su zato i očekivanja od njega uvijek bila velika. Sigurno je samo da mu večerašnju utakmicu nitko ne može uzeti i da će je pamtiti do kraja života.

Trebala je ovo biti triler utakmica, veliki dvoboj dvaju jakih suparnika, ali su naši Kauboji pokazali da im ovakvi Francuzi nisu prevelika konkrencija i riješili su pitanje pobjednika puno prije kraja susreta. Trebao je ovo biti i okršaj dvojice ponajboljih svjetskih rukometaša, Ivana Balića i Nikole Karabatića, ali Balić je većinu utakmice proveo na klupi dok  je Karabatić ipak bio na terenu ma da bi za Francusku bilo bolje da nije. Hrvatska je sada naplatila neke stare dugove i može neopterećena u nastavak turnira, a Francuzima preostaje mukotrpan proces pomlađivanja momčadi jer je vidljivo da neki igrači više ne mogu pratiti ubitačan ritam koji donosi igranje za reprezentaciju nakon naporne klupske sezone. Priliku za popravak imaju već u Londonu, ali tamo više neće biti favoriti, barem ne u utakmici s Hrvatskom.

FOTO: Reuters

Exit mobile version