Bet-Club

Liga prvaka kreće u svoju knock-out fazu

Zima još uvijek diljem Europe pokazuje zube, ali prvi vijesnik proljeća, barem onog sportskog, nam večeras stiže na male ekrane. Liga prvaka kreće u svoju knock-out fazu. Šesnaest klubova izborilo je privilegiju da se natječe u proljetnom dijelu ovog natjecanja, a večeras će na terene izaći Bayer Leverkusen i Barcelona te Lyon i Apoel.

Novi klub našeg reprezentativca Vedrana Ćorluke, Bayer Leverkusen, prošao je najgore kada je u pitanju ždrijeb za ovu fazu natjecanja. Kada izvučete Barcelonu onda ne možete baš prštati optimizmom niti možete računati na nastavak svog puta u Ligi prvaka jer za to u ovom trenutku niti jedan klub u Europi nema pokrića. Izići kao pobjednik u dvije utakmice s Barcelonom je gotovo nemoguć zadatak i za jače klubove od Bayera, ali se Nijemci svejedno ne žele unaprijed predati. Olakotna okolnost im je što im Barcelona dolazi u goste u vrijeme najgore krize u Guardiolinoj eri. Barcelona u prvenstvu ne igra dobro, rasipa bodove po gostujućim terenima i kao rezultat toga gleda u leđa Real Madridu koji je pobjegao na nedostižnih 10 bodova prednosti. No ni trenutna pozicija na ljestvici nije toliko zabrinjavajuća koliko Barcina loša igra u kojoj u posljednje vrijeme nema ni traga onoj magiji koja ju je krasila proteklih sezona kada su promarširali svim natjecanjima i osvojili sve moguće trofeje. Bayer će sigurno večeras tražiti šansu da produbi Barceloninu krizu rezultata i u prvoj utakmici pred svojim navijačima osigura bilo kakav pozitivan rezultat i kapital za uzvratnu utakmicu na Nou Campu. Nijemci možda nisu sam europski nogometni vrh, ali imaju dovoljno kvalitete da iskoriste Barcelonine mane koje se u zadnje vrijeme sve češće mogu vidjeti i da otiđu na uzvrat s bilo kakvim rezultatom koji bi im dao šanse za nastavak natjecanja. Barcelona će s druge strane tražiti iskupljenje za loše partije iz domaćeg prvenstva i sigurno će svi igrači biti mobilizirani i motivirani da dokažu kako se nisu zasitili trofeja i pobjeda kako se pisalo po medijima u posljednje vrijeme. Realnih šansi u španjolskom prvenstvu više nemaju, ali zato će se još više orijentirati na Ligu prvaka što svakako nije dobra vijest za njihove protivnike. U momčad aktualnih europskih prvaka se vraćaju Xavi i Busquets dok je nastup Andresa Inieste još uvijek upitan. Bayer večeras istrčati na travnjak bez Michaela Ballacka, Derdiyoka i Sama. Bez obzira tko nastupio, obje momčadi će biti vrlo motivirane- Bayer želi uzeti skalp branitelju naslova, a Barcelona ove godine želi postati prva momčad koja je obranila naslov Lige prvaka pa će ovu utakmicu s Bayerom shvatiti kao prvu stepenicu na tom putu i pristupiti joj maksimalno ozbiljno.

U drugoj večerašnjoj utakmici sastaju se Dinamova „noćna mora“ Lyon i najveće iznenađenje ovogodišnje Lige prvaka, ciparski APOEL. Lyon će na Gerlandu večeras pokušati probuditi APOEL iz slatkih snova koje proživljavaju u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Kvaliteta je na strani Francuza, ali to se moglo reći za sve ovogodišnje protivnike APOELA koji su na kraju s Cipranima izvlačili deblji kraj. Sama kvaliteta neće biti dovoljna Lyonu da pobijedi APOEL koji nakon što je postao prvi Ciparski klub u osmini finala sada želi otići i korak dalje. Lyon večeras igra pred svojom publikom, a to bi im protiv Ciprana moglo znatno olakšati posao jer je poznato da je APOEL izrazito domaćinska momčad. Lavovi će večeras imati zadatak da probiju ciparski bunker na koji će se vjerojatno odlučiti trener Ivan Jovanović, tvorac „čuda iz Nikozije“. Ne uspije li Lyon večeras pobijediti APOEL u uzvratu će ih čekati pravi rat protiv tvrde momčadi nošene paklenom atmosferom svog stadiona. Taj obrazac je Cipranima već donio rezultat protiv Šahtara, Porta i Zenita pa nema razloga da ne uspije i protiv Lyona. U ovoj utakmici ionako izgubiti može samo Lyon jer je APOEL već samim ulaskom u osminu finala debelo nadmašio sva očekivanja, a svaki daljnji korak u ovom natjecanju bio bi samo veliki bonus za ovog Liliputanca u elitnom društvu.

Večerašnje utakmice otvaraju najzanimljiviji dio nogometne sezone, onaj u kojem dobivamo odgovore na pitanja koja smo postavljali u jesenskom dijelu sezone. Može li Barcelona obraniti naslov, koliko daleko će dogurati maleni APOEL, hoće li Chelsea napokon obradovati svog gazdu Abramoviča i osvojiti jedini veliki trofej koji nema u riznici, je li Bayern spreman dogurati do finala koje se igra na njegovom stadionu… Klupko s odgovorima će se početi odmatati već večeras na radost svih nogometnih fanova kojima je zima bez Lige prvaka bila preduga i prehladna. Utorak, 14.veljače, 20:45 na rasporedu je najbolji europski nogomet,  na vama je samo da uživate.

Exit mobile version