Bet-Club

Manchester City ispao iz Lige prvaka. Hoće li mu se pridružiti i Chelsea?

U Ligi prvaka odigrano je pretposljednje kolo grupne faze natjecanja. Jučerašnje utakmice završile su uglavnom pobjedama favorita tako da se sada stvorila jasna i gotovo kompletna slika klubova koji su osigurali nastavak svog puta u ovom prestižnom natjecanju.

U skupini A u kojoj nastupa i zagrebački Dinamo stvari su bile jasne i prije početka natjecanja. Porto i PSG bili su toliko izraženi favoriti da je samo trebalo sačekati kako bi oni to svojim igrama i potvrdili. Može se reći da su napravili dobar posao. Odradili su pet dobrih utakmica, pokazali klasu koja je bila dovoljna za prolazak skupine, a u posljednjem kolu će se ‘potući' za prvo mjesto u skupini koje nije samo pitanje prestiža nego i eventualnog lakšeg ždrijeba u osmini finala. Prema prikazanoj igri Porto će tu biti u malo prednosti, ali PSG je ozbiljna momčad, individualno vrlo jaka, tako da će to biti jedna od najzanimljivijih utakmica sljedećeg kola. Dinamo Kijev morat će se zadovoljiti trećom pozicijom i odlaskom u Europa ligu, natjecanje koje svojom snagom i odgovara Kijevljanima. Njihov pak imenjak iz Zagreba još uvijek čeka prvi gol i prvi bod u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Kako sada stvari stoje teško da će ga dočekati.

U skupini B stvari su se također rasplele prema očekivanjima. Jučerašnjim pobjedama Schalke i Arsenal stvorili su nedostižnu bodovnu prednost u odnosu na Olympiacos i Montpellier. U posljednjem kolu ova dva kluba pokušat će dohvatiti prvo mjesto skupine, a osim što Schalke ima bod više od Topnika u posljednjem kolu igra protiv Montpelliera i sigurno će mu biti lakše nego Arsenalu koji mora u Grčku na vrući teren Olympiacosa. Grci nemaju šanse za prolazak skupine, ali su osigurali treće mjesto i s te strane mogu biti zadovoljni dok se Montpellier pokazao kao preslab za ovakvu konkurenciju.

Skupina C je prva u kojoj se može govoriti o iznenađenju kada je pitanje prolaska nekog kluba u pitanju. Tu mislimo na Malagu, donedavno maleni španjolski klub koji je u posljednjih nekoliko sezona pametnim ulaganjima postao ozbiljan konkurent mnogim bogatijim i uglednijim klubovima Europe. Malaga će u nastavak natjecanja otići s prvog mjesta skupine, a priliku da podebljaju svoj bodovni saldo u zadnjem kolu će tražiti protiv Anderlechta na svom terenu što znači da su i u toj utkamici veliki favoriti za pobjedu i potvrdu svoje odlične forme. S druge pozicije dalje će otići Milan. Rossoneri se nisu baš iskazali pamtljivim igrama u ovom dijelu natjecanja, ali rezultati su ih mazili pa mogu biti sretni što njihova posljednja utakmica protiv Zenita neće ništa odlučivati. Takav rasplet razočarat će navijače Zenita na kojeg se ozbiljno računalo ne samo za prolazak skupine već i za ozbiljniju ulogu u daljnjem dijelu natjecanja. Momčad koja je ljetos potrošila 100 milijuna eura na pojačanja sada se mora suočiti sa surovom realnošću da će igrati Europsku ligu, natjecanje koje nisu imali na umu kada su dovodili Hulka i Witsela. Posljednji će ostati Anderlecht, ali od tog kluba se nije ni očekivalo da mi u ovako teškoj skupini mogao puno napraviti.

Skupina D prije početka natjecanja bila je proglašena skupinom ‘smrti' i to s razlogom. U njoj su se našli prvaci Njemačke, Španjolske, Engleske i Nizozemske koji u svojim redovima posjeduju ogromnu kvalitetu. Borussija se pokazala kao najspremnija da odgovori ovom izazovu i osigurala je prvo mjesto već sada kolo prije kraja i to fenomenalnom partijom protiv Ajaxa kojeg su igrački i rezultatski dotukli. S druge pozicije dalje će krenuti Real Madrid. Kraljevi nisu bili na razini igara iz prošle godine, ali i to je bilo dovoljno da iza sebe ostave Manchester City i Ajax. Najveća žrtva i najveći gubitnik dosadašnjeg dijela LP je definitivno Manchester City. Građani su s veliki ambicijama ušli u ovo natjecanje, uvjereni da mogu do samog kraja, ali pokazalo se da još uvijek nisu dovoljno iskusni pa će njihov najveći domet biti EL za koju se još moraju pomučiti jer na isto natjecanje cilja i Ajax koji je pokazao dobar nogomet no to ipak nije bilo dovoljno za prolazak skupine.

Ništa slabija nije ni skupina E u kojoj još uvijek nisu poznati svi putnici u među posljednjih 16. Šahtar je definitivno najugodnije iznenađenje Lige prvaka. Njihov brzi i kombinatorni nogomet zaradio im je prvo mjesto i sada mirno čekaju posljednje kolo u kojem čekaju Juventus kojem će za prolazak biti dovoljan bilo kakav rezultat osim poraza. Talijani su majstori igranja na rezultat pa se očekuje da bi trebali proći dalje. Europski prvak Chelsea zadnje kolo igra protiv Nordsjællanda i tu utakmicu vjerojatno će pobijediti, ali njihov prolaz ovisi o rezultatu utakmice Juventus-Šahtar. Bluesi će se nadati da će Juve izgubiti i tako ih spasiti sramote da postanu prvi europski prvak koji je ispao već u grupnoj fazi natjecanja. No prema onome što pokazuju na terenu za Chelsea nije ni zaslužio da prođe dalje.

U skupini F Bayern i Valencia očekivano idu dalje. Trenutno imaju po 10 bodova tako da će posljednje kolo odlučivati o tome tko će imati ‘pole position' na kraju ove faze netjecanja. Iza njih će ostati BATE Borisov koji ide u EL, dok će francuski Lille ostati zadnji.

U grupi G stvari još nisu riješene. Naravno, s prve pozicije dalje će otići Barcelona koja je uvjerljivo odradila ovaj posao, no iza nje je još uvijek gužva. Za drugu poziciju bore se Benfica i Celtic. Oba kuba trenutno imaju po 7 bodova, ali Celtic je u boljoj situaciji jer u zadnjem kolu igra protiv Spartaka dok njihov izravni konkurent mora na Nou Camp na noge Barceloni. S te strane Celtic je u prednosti jer ako Barcelona bude na svojoj uobičajenoj razini Benfica neće imati šanse za pobjedu.

Identična bodovna situacija je i u posljednjoj skupini. Manchester United riješio je pitanje prolaska, ali iza njega se nalaze Cluj i Galatasaray s po 7 bodova. Turci u zadnjem kolu igraju protiv Brage u Portugalu, a Cluj ide na Old Trafford. Bude li United ponovo igrao s drugom postavom bez glavnih zvijezda Cluj neće biti bez šanse, ali ipak se Galatasaray nalazi u boljoj poziciji jer protiv Brage može  računati na puni plijen.

Exit mobile version