Bet-Club

Mandžukić protiv Olića u derbiju kola na Allianz Areni

Može li Bayern nastaviti svoju dominaciju bunseligaškim terenima i nakon večerašnje utakmice s Wolfsburgom našeg Ivice Olića? Hoće li se Borussija Dortmund nakon prošlotjednog poraza od HSV-a oporaviti već večeras nakon gostovanja u Frankfurtu i uključiti se u potjeru za Bayernom? Odgovore na ta i druga pitanja znat ćemo nakon što se odigraju današnje utakmice 5. kola jedne od najatraktivnijih liga svijeta.

Moćni Bayern ove sezone maršira svim natjecanjima i s lakoćom prelazi sve prepreke koje mu se nađu na putu. Sedam uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima samo su potvrda da je Heynckesova momčad ove sezone najozbiljniji kandidat za osvajanje naslova prvaka koji im već dvije godine bježi iz ruku. Momčad je ovog ljeta ostala na okupu, a uz to je dovedeno nekoliko pravih pojačanja. Mandžukić je došao upravo iz Wolfsburga i pokazao se kao instant pojačanje kojem ne treba vrijeme za prilagodbu. ‘Đilkoš' je odmah zgrabio svoje mjesto u prvoj postavi, a golove zabija kao na traci. Na svakoj dosadašnjoj utakmci u prvenstvu zabio je barem gol, a osim golova pokazao je izvanrednu suradnju s ostatkom ekipe. Osim njega svlačionicu ‘bavarskog diva' pojačali su Shakiri i Javi Martinez. Shakiri je doveden iz Basela i vrlo brzo je pokazao da u svojim nogama ima potencijala kojeg će ipak još morati dokazivati neko vrijeme prije nego zauzme stalno mjesto u momčadi. Javi Martinez takvih problema neće imati jer je njemu pozicija u ekipi zajamčena, a za to postoji 40 milijuna dobrih razloga. Ovaj univerzalni igrač sredine terena najskuplje je pojačanje u povijesti Bundeslige, a kada poslovično škrti Bayern izdvoji toliki iznos za igrača onda je jasno da on i vrijedi.

Uz sve te novopridošle igrače i okosnicu koju čine Schweinsteiger, Muller, Robben,  Ribery , Lahm i Neuer Bayern se zaista ne mora bojati niti jednog protivnika u svojoj ligi, ali to ne znači da se mogu samo prošetati kroz prvenstvo. Svaka utakmica Bundeslige test je koncentracije i izdržljivosti jer ovdje se ide 100 na sat, a  tako će i Bayern morati protiv Wolsfsburga. Momčad zasad ispunjava sve zadatke koje pred njih stavlja njihov trener. Pobjeđuje u seriji, ali pri tom igra učinkovito. Nakon samo 4 utakmice Bayern ima gol razliku +12 pa nije teško izračunati da zabijaju 3 gola po utakmici što je strašan prosjek pogotovo kad se uzme u obzir da je njihov nominalno najbolji napadač Gomez van pogona zbog ozljede. Teško će večeras biti Wolfsburgu kad istrči na Allianz Arenu jer Bayern izgleda nezaustavljivo pogotovo za momčad ograničenih kapaciteta kakav je Wolfsburg. Bude li Bayern na razini svojih ovosezonskih izdanja ‘Vukovi' nemaju nikakve šanse, a s obzirom da u bavarskoj nema nikakvog razloga za pad forme čini se da će Wolfsburg loše proći na večerašnjem gostovanju.

Felix Magath očito nikako ne može posložiti kockice u svom Wolfsburgu. Proslavljeni ‘trener-diktator' muku muči s formom svoje momčadi. Ne odnosi se to samo na ovu sezonu nego se taj problem proteže još od prošle godine i nikako da se riješi. Nije pomoglo ni provjetravanje svlačionice, ni žestoki treninzi svojstveni Magathu pa se može zaključiti da ovoj momčadi jednostavno fali dodatne kvalitete. Ne može se reći da tu nema dobrih igrača jer Olić, Diego, Helmes i Vieirinha nisu nogometne neznalice, ali očito je da Magathu ne polazi za rukom da od tih igrača stvori kompaktnu momčad. Inflacija igrača u svlačionici dovodi do toga da se momčad stalno rotira zbog loših rezultata što sprječava igrače da stvore autmatizam u igri koji je prijeko potreban da bi se moglo razmišljati o gornjem dijelu tablice. Wolfsburg je ove sezone zabilježio samo jednu pobjedu i to u 1. kolu protiv Stuttgarta, a nakon toga ostvarili su dva mršava remija protiv Augsburga i Greuther Furtha i težak poraz od Hannovera od 4:0.

U takvim okolnostima nema realnih osnova na kojima bi navijači Wolfsburga mogli utemeljiti svoj optimizam pred današnju utakmicu s vodećom momčadi lige. Osim što je mnogo jači i što igra na svom terenu u Bayernu vlada idila, a to samo znači da biti razigrani i opasni po protivnikov gol. Wolfsburg će biti primoran da prilagodi igru svom protivniku, a poznavajući Magatha očekuje se presing na igrača s loptom i puno trke i borbenosti te pokrivanje svakog dijela terena što u konačnici može natjerati igrače Bayerna na pogrešku. Takva igra nosi sa sobom i rizik od pogreške te pretjeranog iscrpljivanja igrača, ali Magath mora preuzeti taj rizik jer ograniči li se samo na obranu svog gola vjerojatno će izgubiti utakmicu bez ‘ispaljenog metka'.

Ova utakmica biti će zanimljiva i za našeg izbornika Igora Štimca jer će imati prilike svjedočiti duelu dvojice naših ponajboljih napadača. Mario Mandžukić i Ivica Olić ovog su ljeta zamijenili dresove i može se reći da ispunjavaju očekivanja u svojim novim sredinama. ‘Mandžo' je jedan od nostelja Bayernovog napada, a Olić igra relativno dobro kda se uzmu u obzir okolnosti koje vladaju u Wolfsburgu. Njih dvojicu i večeras očekujemo u prvim postavama svojih momčadi, a tko će biti uspješniji pokazat će krajnji rezultat. Za naš nogomet je važno da obojica igraju redovito jer samo tako mogu biti od pomoći reperzentaciji.

Danas će na teren i aktualni prvaci Borussija iz Dortmunda. Nakon prošlotjednog poraza od HSV-a Borussija večeras mora brzo uhvatiti pobjednički ritam ako želi sačuvati šanse za obranu naslova. Gostovanje u Frankfurtu kod Eintrachta možda im ne dolazi u najbolje vrijeme jer Eintracht je trenutno druga momčad lige i nalazi se u nerealno dobroj formi. Ove sezone zabilježili su sve četiri pobjede i imaju maksimalnih 12 bodova. Osim toga igrali su protiv respektabilnih momčadi Bayer Leverkusena, Wolfsburga i HSV-a tako da ne bi bilo ništa čudno kada bi skinuli još jedan veliki skalp. Borussija ovdje mora biti oprezna jer igrači Eintrachta osjećaju da mogu još produžiti svoj pobjednički niz.

Exit mobile version