Bet-Club

Mercedes dominirao u Šangaju

Nakon trotjedne pauze ‘oktanski cikus' ponovo je upalio motore stigavši do svoje treće postaje koja se nalazi u Šangaju. Momčadi su odradile subotnje kvalifikacije, a najviše razloga za zadovoljstvo imaju u momčadi Mercedesa jer su njihovi vozači zauzeli prvi startni red i tako najavili zanimljiv start sutrašnje utrke.

Ross Brawn polako slaže pobjednički bolid. U prve dvije utrke, Australiji i Maleziji, Mercedesi su vrlo dobro izgledali na kvalifikacijama, ali su u utrkama bili razočaravajuće loši. Krivnju za to u Mercedesu su našli u prevelikoj potrošnji guma pa su ovu trotjednu pauzu iskoristili kako bi riješili taj problem. Novo prednje krilo trebalo bi biti lijek za taj problem, ali bi trebalo dati bolidu i još veću stabilnost, a ako je suditi po kvalifikacijama inženjeri Srebrnih strijela su napravili dobar posao. Nico Rosberg po kratkom je postupku odradio kvalifikacije odvezavši samo jedan brzi klub u kojem je postavio ‘nevrijeme' od 1:35.121. Nakon toga, dok su drugi tek ulazili u svoje brze krugove, Nico je parkirao bolid u svoju garažu i laganim samouvjerenim korakom odšetao u nepoznatom pravcu. Već je tada znao da je osigurao svoj 1. pole position u karijeri. Njegovo vrijeme na stazi je testirao veliki Michael Schumacher, ali i on je bi nemoćan da ga ugrozi pa će utjehu morat pronaći u osvojenom 2. startnom mjestu. Inače, ovo je prvi put nakon VN Monze 1955. godine da su bolidi Mercedesa zauzeli cijeli prvi startni red. Njemačka momčad će sada imati zadatak da ovaj vrhunski rezultat potvrdi i na samoj utrci, te da podeblja svoj bodovni saldo koji za sada iznosi samo 1 ‘počasni' bod.

S treće startne pozicije krenut će Kamui Kobayashi u svom Sauberu, a društvo će mu u 2. startnom redu praviti povratnik u Formulu 1  Kimi Raikkonen. Kobayashi je ostvario vrijeme od  1:35.784 i tako pokazao da u Sauberu ima brzine i da drugo mjesto njegovog timskog kolege Pereza s prošle utrke nije bio slučajnost. Raikkonen je ostvario 4. poziciju, ali je nakon kvalifikacija priznao da je očekivao više i da je pomalo razočaran činjenicom da Lotus nije na razini iz prve dvije utrke. Iza ovog dvojca smjestio se Jenson Button na 5. poziciji, a odmah do njega je Australac Mark Webber. Button je za pobjednikom kvalifikacija zaostao gotovo cijelu sekundu te je tako pokazao da Mclaren nije više onako dominantan kao na samom početku sezone te da su ga ostale momčadi polako sustigle. Ipak, Button će imati bar mali razlog za zadovoljstvo jer će startati ispred svog kolege Hamiltona koji je imao 2. najbrže vrijeme kvalifikacija, ali je kažnjen s pet mjesta u poretku zbog promjene mjenjača tako da će krenuti sa 7. mjesta. Webber će također biti zadovoljan sa 6. mjestom ako ništa onda zbog činjenice da je pobijedio svog momčadskog kolegu Vettela, iako će mu to biti mala satisfakcija s obzirom da je red Bull prilično daleko od vrha poretka.

Prvih deset vozača na startu zatvaraju Sergio Perez, Fernando Alonso i Roman Grosjean. Perez je svojim 8. mjestom pokazao da je Sauber faktor na koji se mora računati jer kada momčad ima dva vozača u prvih deset onda je to znak da je konkurentna i da se u njoj dobro radi, a Perez i Kobayashi pokazuju da je tome tako. Možda bi bilo dobro da su i u Ferrariju, kako su i najavljivali, uspjeli kopirati stražnji kraj Saubera jer 9. mjesto Alonsa je prilično sramotno za najbolju momčad Formule u povijesti. Ferrari već 20-ak godina nije bilježio ovako loše rezultate i djelovao ovako loše, a da nema Fernanda Alonsa koji svojim nadnaravnim vozačkim vještinama vozi ovu ‘olupinu' pitanje je bi li uopće ijedan propeti konjić bio u prvih deset.

Iznenađenje dana sigurno je neulazak aktualnog svjetskog prvaka Sebastiana Vettela u 3. kvalifikacijsku rundu i na kraju tek 11. mjesto na gridu. Red Bull ove godine nije konkurentan kada je vrh poretka u pitanju, a dijelom je tome zaslužno i pravilo da ispuh motora mora biti iza stražnjeg krila. S tim pravilom Red Bull je izgubio dobar dio downforcea i brzine u zavojima koji su mu davali prednost nad drugim momčadima u posljednjim sezonama. Sada će se ‘Bikovi' priviknuti na ulogu autsajdera, ali budu li dobro radili ovu sezonu još uvijek ne moraju otpisati.

Nije više iznenađene, ali vrijedi spomenuti- Felipe Massa ponovo nije ušao u 3. krug kvalifikacija i osvojio je poražavajuće 12. mjesto na startu. Mnogi su proteklih tjedana po Brazilcu sasuli drvlje i kamenje zbog njegovih loših vožnji, ali prava je istina da Massa nema dovoljno dobar bolid, a njegov najveći grijeh je što nije Alonso s kojim ga se konstantno (možda i nepravedno) uspoređuje. Sad mu ponovo ne preostaje ništa ngo da u utrci pokuša doći do barem jednog boda i tako barem donekle osvjetla svoj i obraz momčadi iz Maranella.

Exit mobile version