Bet-Club

Messi postigao „zlatni“ hat-trick

Lionel Andres Messi je najbolji nogometaš u protekloj godini. Svatko tko ga je gledao na djelu zna da je ovogodišnja Zlatna lopta otišla u prave ruke. Messi je u izboru za najboljeg nogometaša godine iza sebe ostavio svog vječnog rivala Cristiana Ronalda i svog suigrača Xavija Hernandeza te je tako i treću godinu zaredom potvrdio da mu na nogometnom travnjaku nema ravnog.

Kad god netko govori ili piše o Messiju mora se unaprijed oboružati gomilom epiteta koje će staviti uz njegovo ime, iako ni oni nekada nisu dovoljni da bi dočarali ono što on radi s nogometnom loptom. Možda ne bi bilo loše izmisliti neke nove superlative jer ako je Maradona bio najbolji, ako je Ronaldinho igrao najljepše, Ronaldo bio fenomen, a Zidane umjetnik što onda reći za Messija koji je sve to objedinio u svojih 169 centimetara visine.  Omaleni Argentinac od svog ulaska u prvu momčad Barcelone oduševljava svijet svojim nogometnim čarolijama i izgleda da nikada neće stati. Tri Zlatne lopte koje je osvojio zaredom samo su dokaz konstantnosti njegove igre na najvišoj razini. Sada s njim u istu rečenicu može stati samo Michel Platini koji je ostvario isto dostignuće, ali Messiju su tek 24 godine i ima još barem 10 godina karijere pred sobom u kojoj bi mogao, ako ovako nastavi, obilježiti jednu nogometnu eru. Zapravo, cijelu nogometnu povijest.

Uzalud bi sada bilo nabrajati sve naslove koje je osvojio s Barcelonom jer suhoparne brojke ne mogu u potpunosti dočarati ono što Messi čini i predstavlja na terenu. Paradoksalno, njegov doprinos momčadi najbolje se vidi kada ne igra ili (što je prava rijetkost) kada je u lošoj formi. Tada se Barcelona od izvanzemaljske momčadi pretvara u ovozemaljsku i postaje ranjiva i pobjediva. Još bolji primjer je argentinska reprezentacija koja je u Messiju vidjela novog Maradonu, ali on se u njoj muči i ne može naći kemiju sa suigračima kao što ju ima u svom klubu. Za pretpostaviti je da momčad u kojoj igraju Tevez, Aguero, Milito, Zanetti i ostale mega zvijezde predvođena Messijem mora ostaviti dubok trag na svakom natjecanju na kojem zaigra no Messi u toj momčadi ne funkcionira na svojoj uobičajenoj razini pa zato nema ni rezultata. Neki mu to zamjeraju i govore da nikada neće biti najveći u povijesti ako s reprezentacijom ne osvoji Svjetsko prvenstvo. Ti neki su argentinski navijači kojima je mjerilo za nogomet bio i ostao Diego Maradona koji je 1986. godine praktički sam doveo Argentinu do naslova prvaka svijeta. Unatoč tome što je Diego bio božanstvo Argentinci bi trebali shvatiti da Messi nije Maradona već da je on bolji, zapravo Messi je već sada najbolji nogometaš koji je ikada zaigrao nogomet. Bez obzira na naslov prvaka svijeta kojeg nije osvojio, ali koji će doći u njegove ruke ako ima sportske pravde. Na sreću svih nas koji volimo nogomet ima još vremena da svjedočimo ispisivanju nogometne povijesti u njegovoj režiji.

Unatoč svojoj planetarnoj popularnosti Messi ne živi razuzdanim stilom svjetskog superstara. Za njegov privatni život ne vežu se nikakvi skandali na kakve smo navikli od njegovih kolega nogometaša. On svojm primjerom može poslužiti svakom treneru da pokaže svojim nogometašima kako pristupati nogometu i profesionalnom životu uopće. Koliko je jednostavan vidi se i po nadimku kojeg nosi od djetinjstva- Buha. Nimalo glamurozno složit ćete se. On se ionako mnogo bolje snalazi u kopačkama i dresu svog kluba nego na crvenom tepihu i u odijelu iako ga zbog silnih nagrada i priznanja često mora oblačiti. Dok god je tako nema razloga da ne nastavi izluđivati svoje protivnike driblinzima i golovima koje zabija kao na tekućoj vrpci. Koliko li je samo sijedih vlasi na glavi dobio Jose Mourinho gledajući Messijeve igre protiv svojih klubova, pogotovo protiv Reala. On je igrač za kojeg ne postoji lijek niti obrambena taktika da ga se zaustavi. Katkad se čini da ga može zaustaviti samo neka ozljeda, ali on spretno zaobilazi i njih kao da su stoperi neke prosječne momčadi. Jedino rješenje bilo bi dovesti ga u svoju momčad, ali on je vjeran svojoj Barceloni toliko da ga čak i prebogati vlasnik Manchester Cityja ne može dovesti, a ako ne može on onda je to nemoguće. On jednostavno uživa igrati sa svojim prijateljima u svom klubu. Koliko je vezan za svoje suigrače oslikava i njegova izjava na svečanoj dodjeli Zlatne lopte: „Želim zahvaliti svojim suigračima u Barceloni i argentinskoj reprezentaciji jer bez njih ovaj uspjeh ne bi bio moguć. Ali, prije svega želim podijeliti ovu nagradu s Xavijem, zaslužuješ ju isto kao i ja.” Eto, to je Leo Messi- malen momak, velik čovjek i nogometni div.

Exit mobile version