Bet-Club

Modrić u prvoj postavi, Real traži iskupljenje protiv Raya

Španjolsko prvenstvo nastavit će se danas posljednjim utakmicama 5. kola u kojima Rayo Vallecano dočekuje Real Madrid, a Deportivo zahuktalu Sevillu. Real u ovoj utakmici traži uvjerljivu pobjedu koja bi ga odlijepila sa samog dna tablice, a Sevilla se nada nastavku nepobjedivosti u tekućoj sezoni.

Utakmica Rayo Vallecana i Reala trebala je biti odigrana još jučer, ali je odgođena zbog kvara na rasvjetnom sustavu stadiona. Točnije, sumnja se da su domaći navijači prerezali kablove reflektora u znak prosvjeda protiv preskupih ulaznica za utakmice. Misija im je u potpunosti uspjela jer utakmica je jučer odgođena i prebačena za današnji dan. U koliko sati će biti odigrana tek treba vidjeti, ali najizglednije je da će početi u 19.45.

Rayo Vallecano ovu sezonu počeo je odlično. Jemezova momčad nalazi se na 7. mjestu tablice sa isto toliko osvojenih bodova. To je momčad bez izraženog stila igre. Oni su obično ti koji se prilagođavaju suparniku ovisno o njegovoj snazi. No ne može se reći da igraju dosadan nogomet. U posljednjem kolu odigrali su spektakularnu utakmicu s Atletico Madridom koji je jedva izvukao pobjedu 4:3. Pokazali su nogometaši Raya da se mogu nadigravati s puno jačim protivnikom. Njihov hrabar stav i pametno postavljanje taktike pred utakmicu doveli su ih ovdje gdje se sada nalaze. Ovaj pozitivni niz Rayo Vallecana mogao bi pomoći momčadi da hrabro uđe u utakmicu s Realom. Naravno, bilo što osim poraza za domaćine bi bio uspjeh ogromnih razmjera, a i ova utkamica za njih je došla u najnezgodnije vrijeme. Moraju na noge Realu koji se pobjedom protiv Cityja razbudio iz ljetne letargije u koju je upao na startu nove sezone. To znači da Raya očekuje težak posao protiv protivnika koji je nemjerljivo kvalitetniji i jači u svakom pogledu. Mogla bi se ova utakmica shvatiti i kao ograničavanje štete odmah od prvog sučevog zvižduka. Uspije li Real rano zabiti postoji opasnost da domaćin doživi totalnu rezultatsku katastrofu, a to ne bi bilo dobro za njihovo samopouzanje koje su skupljali tijekom ove sezone.

Rayo bi se ‘Kraljevima' trebao suprotstaviti u formaciji 3-5-2 s tim da u napadu vjerojatno neće biti dva čista špic igrača nego će Jose Carlos djelovati malo iza leđa Delibašića koji je sa svoja dva pogotka Atleticu izborio ulazak u prvu postavu. Ostatak momčadi bit će podređen defanzivi i pokrivanju prostora u zoni od 40-ak metara ispred svog vratara. To je jedini logičan način na koji bi Rayo mogao doći do bilo kakvog pozitivnog rezultata. Naravno da uz odličnu defanzivu moraju koristiti i najmanje šanse koje će im se eventualno otvoriti na utakmici, a tu naročito mislimo da prekide koji su za Real neizlječiva boljka. Uostalom i Sevilla je zabila nakon kornera odmah na početku utakmice te je uspjela sačuvati svoju prednost do kraja. To je način kako igrati s Realom i Rayo ga mora odigrati najbolje što zna te se nadati da će to biti dovoljno. Gotovo je sigurno da će Jemez na teren poslati postavu Rubén; Tito, Amat, Labaka, Casado; Javi Fuego, Leo Baptistao, Domínguez; Lass, José Carlos, Delibasic. To su igrači koji bi trebali svojom agresivnošću, trkom i zalaganjem nanijeti Realu još jedan bolan udarac. Vjerojatno neće uspjeti, ali će ‘umrijeti' pokušavajući.

S druge strane Joseu Mourinhu vjerojatno nije baš drago što je utakmica odgođena i što će morati mjenjati cjelokupni tjedni program rada sa svojom momčadi zbog propusta organizatora utakmice. No što je tu je, utakmica će se igrati danas, a Real više nema pravo na pogrešku. Sve osim uvjerljive pobjede bilo bi opasno čak i po stolicu dosad nedodirljivog trenera. Los Blancosi se nakon četiri odigrana kola nalaze na 16. mjestu tablice, a to je smiješna pozicija kada se zna s kakvom momčadi raspolaže Mourinho. Zato je ova utakmica vrlo važna jer uz dobar rezultat igrači Reala moraju prikazati i dobar nogomet koji bi uvjerio njihove navijače da su loši rezultati s početka sezone bili samo kratkotrajna kriza.

Casillas, Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo; Xabi Alonso, Essien; Modric, Di María,  Cristiano Ronaldo i Benzema su igrači koji će večeras istrčati na teren. Ono što najviše bode u oči u ovoj postavi je ulazak Modrića u prvu postavu umjesto Ozila. Mourinho je očito procijenio da će Modrićeve karakteristike i njegova podložnost momčadskoj igri biti više od pomoći u ovoj utakmici koja će se svoditi na čekanje trenutka u kojem će Real probiti Rayov bunker. U takvoj igri Modrić svojim točnim dodavanjima može za čas stvoriti višak igrača ili promijeniti stranu dugom loptom, a to je upravo ono što će biti ključno u večerašnjoj utakmici. Osim Modrića novost na utakmicu LP je povratak Sergija Ramosa na mjesto stopera. Protiv Cityja njegovo je mjesto zauzeo Varane, ali sada ga je Mourinho odlučio vratiti tamo gdje i pripada igrač njegove kvalitete. Ostatak momčadi je rekli bismo standardan, no njihova izvedba će morati biti mnogo bolja nego u dosadašnjem dijelu prvenstva. Ne budu li igrači dali 100% na terenu može im se dogoditi da ponovo prospu bodove i tako se već u ovoj ranoj fazi prvenstva oproste od naslova prvaka, a to je nešto što njihovi navijači ne bi mogli lako podnijeti. Ipak, to se vjerojatno neće danas dogoditi. Izgledno je da ćemo svjedočiti dominantnoj i samopouzdanoj partiji prvaka za kojega prvenstvo kreće večeras, ovom utakmicom i uvjerljivom pobjedom.

Exit mobile version