Bet-Club

Mogu li Englezi preživjeti Francusku?

Engleska i Francuska sastaju se danas na velebnoj Donbas Areni, a nakon njih na teren izlaze domaćin Ukrajina protiv samozatajne, ali vrlo opasne Švedske. Grupa D vrlo je izjednačena svojom snagom, a to znači samo jedno- neizvjesnost.

Francuska je kao malo kad dosad došla na veliko natjecanje bez ikakve pompe i medijskog eksponiranja. Razlog za to je igrački i moralni debakl francuske reprezentacije na svjetskom prvenstvu u JAR-u kada su Francuzi osramotili sebe i i narod koji predstavljaju. Poslije toga njihov nogometni savez je smjenio ‘klaunolikog' izbornika Domenecha koji se uglavnom bavio svačim osim svojim poslom, a na njegovo mjesto je postavljen mladi stručnjak Laurent Blanc. Pod njegovim vodstvom Francuska je malo po malo vraćala samopouzdanje odradivši kvalifikacije za EP vrlo dobro sa samo jednim porazom. To je značilo prvo mjesto i izravan odlazak na veliko natjecanje, ali je vratilo i povjerenje francuskih navijača u njihovu reprezentaciju.

Sada ih u prvoj utakmici čeka Engleska, a to nije nimalo lak ždrijeb za prvu utakmicu na velikom natjecanju. Englezi su uvijek neugodan suparnik, a s Tricolorima imaju i posebnu vrstu rivalstva, ali sve to je samo dobar uvod u utakmicu u kojoj je jasan favorit Francuska. Blanc je sastavio vrlo potentnu momčad u kojoj su glavne zvijezde Franck Ribery, Karim Benzema i Samir Nasri. No nisu to jedini ‘Pijetlovi' kojih se Englezi moraju bojati. Francuska obrana također je vrlo dobra. Mexes je napokon zdrav, Evra je u najboljim godinama, a Koscielny i Clichy također su svjetske ‘marke'. Igrače imaju, a utakmica će pokazati jesu li postali i dobra momčad. Ukoliko i taj preduvjet ispune imaju realne šanse da nakon ovog prvog kola budu vodeća momčad svoje skupine s 3 važna boda na kontu.

Engleska je sa mnogo skepse i nepovjerenja svojih navijača došla na ovo natjecanje. Nema čak ni onih bahatih izjava engleskog tiska i pompoznih najava o naslovu, nogometnoj dominaciji itd. Izgleda da su čak i najveći optimisti shvatili da momčad koju je Roy Hodgson poveo na EP nije dovoljno dobra za bilo kakav uspješan rezultat (to je za Engleze samo naslov). Gledajući rezultate posljednjih 6 utakmica ne bi se reklo da su Englezi u lošoj formi, ali iako su od posljednjih 6 dobili 5 utakmica, dojam koji su na njima ostavili ne ulijeva povjerenje da mogu napraviti mnogo protiv ponovo probuđene Francuske. Koliko su duboki problemi momčadi Tri lava jasno se vidi i po činjenici da za ovu utakmicu Hodgson ima samo 2 napadača, Carrolla i Welbecka. Rooney nema pravo nastupa u prve dvije utakmice zbog kartona kojeg je zaradio u kvalifikacijama protiv Crne Gore, a Defoe je 2 dana prije utakmice otišao na sprovod svom preminulom djedu. U veznoj liniji, koja je ne tako davno bila najbolja na svijetu, nema niti jednog kreativnog igrača. Uglavnom se radi o trkački moćnim veznjacima poput Younga i Chamberlaina, ali onog trenutka kada se ozlijedio Lampard umrla je i kreativnost ove reprezentacije. Dodajmo tome i novog izbornika koji je nenadano uskočio u cipele Fabia Capella i recept za loš turnir ovdje.

Posljednja utakmica prvog kola igra se između domaćina Ukrajine i Ibrahimovićeve Švedske. Ukrajina će, kao što je to bio slučaj i s Poljskom, pred svojim navijačima letjeti terenom samo kako bi ostavila dobar dojam, ali ova stara i islužena momčad teško će nauditi sve boljoj Švedskoj koja u posljednje vrijeme igra jako dobro. Dobro je to osjetila i Hrvatska kada je na svom terenu izgubila od Skandinavaca s 3:1. Švedska je protiv Ukrajine favorit iako to nitko iz njihove reprezentacije neće priznati. Oni uživaju u svojoj nevidljivosti, ali budite sigurni da će nauditi svakome kad im se pruži prilika. Današnja Švedska nije samo Zlatan Ibrahimovič. Tu je i Rosenberg i Elmander, odlični veznjak Kallstrom …  Uzmu li danas Ukrajincima 3 boda postaju ozbiljan kandidat za prolaz skupine, čak i s prvog mjesta.

Exit mobile version