Bet-Club

Može li Hajdukova mladost slomiti prvaka i vratiti neizvijesnost u borbi za vrh?

Vječni derbi Hajduka i Dinama unatoč opadajućoj kvaliteti domaćeg nogometa uvijek stvara tenzije bez obzira na situaciju u prvenstvu i trenutni odnos snaga između ova dva kluba. Dinamo će po tko zna koji put u Split doći s bodovnom prednošću na tablici, ali to opet neće značiti ništa kada sudac Ivan Bebek svojom zviždaljkom označi početak utakmice.

Mlada momčad Hajduka večeras će pred prepunim Poljudom igrati svoju utakmicu sezone. Ne zato što bi im pobjeda donijela neki značajniji pomak na tablici u odnosu na Dinamo nego zato što je Hajduk već godinama osuđen na to da Dinamu gleda u leđa pa im je ovo način da dokažu svima kako mogu parirati Dinamu na travnjaku. Logističku, organizacijsku i tržišnu utakmicu Dinamo je odavno dobio, ali na travnjaku glavnu riječ vode igrači. Motivacija i želja u ovoj utakmici je često važnija od same kvalitete, a Hajduk je po količini ‘dišpeta' prvak svijeta i zato se Dinamo rijetko osladi pobjedom na Poljudu.

Sudeći po najavama koje je Mišo Krstičević proteklih dana odašiljao s Poljuda treba očekivati ratoborni Hajduk koji će protivnika pokušati slomiti količinom trke, agresivnošću i presingom. To je recept kojeg su treneri Bilih često primjenivali u dvobojima s Modrima, a izgleda da nas sličan scenarij očekuje i večeras. To znači da će i Dinamo morati odgovoriti sličnim stilom igre i da će se ići ‘u kost' s obje strane. Jurčić je poznat po tome da cijeni kada njegovi ‘dečki' igraju muški jer je i sam bio beskompromisan igrač, ograničene tehnike, ali velikog voljnog momenta. S takvim pretpostavkama čini se da nas očekuje jedna klasična utakmica Hajduka i Dinama s malo golova, puno prekršaja i bez mnogo nogometne ljepote- rekli bismo šahovska partija. Hajduk bi se u takvim okolnostima trebao bolje snaći jer ima mladu momčad koja može fizički izdržati takav ritam, a dodatni adrenalin davat će im bučna Torcida pred kojom se igrači ne smiju osramotiti. Izgubiti smiju, ali nitko ne smije izići s travnjaka a da mu dres nije natopljen znojem.

Jurčić će ipak imati više manevarskog prostora što se pristupa igri tiče. On može ići u nadigravanje s Hajdukom jer ima kvalitetniju momčad ili može držati blok na sredini terena i čekati brze kontre. S obzirom na to da igra na gostujućem terenu nitko mu ne bi zamjerio defanzivniji pristup. Osim toga ima i osam bodova ‘fore' u odnosu na Splićane tako da eventualnim porazom ne bi mnogo izgubio. S druge strane pobjeda Dinama značila bi da je Dinamo osvojio još jedno prvenstvo tako da će Jurčić u toj činjenici pronaći svoj motiv za pobjedu. On kao trener Dinama niti jednom u svoja tri mandata nije u prvenstvu pobijedio Hajduk. Rastužiti Splićane na Poljudu bilo bi mu veliko ostvarenje i osobna satisfakcija.

Koje su slabosti Hajduka i Dinama? Na prvi pogled to su svakako stoperski problemi. Krstičeviću će nedostajati Maloča, Jonjić i Milović tako da će priliku dobiti neki mlađi i neiskusniji igrači. Dinamo se može osloniti na veterana Šimunića, ali Jedvaj bi zbog svog neiskustva mogao imati problema u prilagodbi na ovakav tempo utakmice. Tu je i Luis Ibanez, bek velikih motoričnih sposobnosti koje ga često odvedu daleko u protivničku polovicu što onda ostavlja propuh iza njegovih leđa.

Najveća opasnost Dinamu prijeti od igrača iz Hajdukove vezne linije. Andrijašević i Caktaš zajedno su ove sezone zabili više golova od svih napadača tako da će Leko i Ademi imati mnogo posla da ih ograniče i zaustave. Vuković i Maglica će svoju priliku za zabijanje gola tražiti preko neiskusnog Jedvaja oko kojeg bi se mogao otvoriti veliki prostor u obrani.

Dinamova najveća snaga trebao bi biti Sammir. Sada kada nema Tonela, Vide i Kovačića on je taj koji mora odlučivati ovakve utakmice. Ne nužno golovima, ali igrom jedan na jedan, točnim pasevima i ulaskom u završnicu bi trebao biti glavni pokretač Dinamovih napada. Osim na njega Hajdukova obrana mora posebno pripaziti na Duju Čopa, napadača koji je u prošlom kolu Rijeci zabio hat-trick i koji se polako, ali sigurno promeće u udarnog napadača Dinama.

Kako god završila ova utakmica važno je da u narednih 90 minuta gledamo nogomet, kakav god on bio. Možda zvuči kao floskula, ali dok god nema nereda, bakljada, rasističkog vrijeđanja i pogibeljnih startova možemo uživati jer veća i važnija utakmica u našoj ligi ne postoji. Zato bi bilo važno da joj se iskaže poštovanje na svakoj razini- igračkoj, navijačkoj i što je najvažnije ljudskoj. U takvim okolnostima i nogomet će biti dobar.

Exit mobile version