Bet-Club

Može li Milan ugroziti Barcelonu na Nou Campu?

Barcelona i Milan večeras će na Nou Campu odigrati uzvratni susret četvrtine finala Lige prvaka. Prošlotjedna utakmica na San Siru završila je bez pobjednika i bez golova, a to jamči napetu i zanimljivu utakmicu u kojoj oba kluba imaju realne šanse za prolaz.

Barceloni večerašnja utakmica ne predstavlja mnogo u smislu prestiža ili nekog povijesnog rezultata. Ova momčad je u proteklih nekoliko godina odigrala nebrojeno mnogo susreta Lige prvaka protiv velikih klubova pa ih večerašnji susret protiv Milana sigurno neće impresionirati. Katalonci hvataju svoje peto uzastopno polufinale, a to dovoljno govori o konstanti i iskustvu koje ove momčad posjeduje. Momčad Pepa Guardiole ima i prednost što će večeras igrati pred svojom publikom pred kojojm su ove sezone nepobjedivi. Samo su tri momčadi uspjele doći na Nou Camp ove godine i otići s njega neporažene, a jedna od njih je bio i Milan koji je odigrao 2:2 u grupnoj fazi Lige prvaka. Kada bi ponovili takav rezultat to bi značilo da Milan ide dalje, a to je scenarij o kojem nitko u Kataloniji ni ne razmišlja. To će biti dovoljno upozorenje Guardioli i njegovim igračima da ovu utakmicu shvate vrlo ozbiljno i da ništa ne prepuste slučaju već da krenu po pobjedu od prve minute.

Na prvoj utakmici u Milanu momčad Barcelone izišla je na travnjak u malo drukčijem sastavu no što smo je navikli gledati. Pep Guardiola je s Keitom i Busquetsom odlučio zatvoriti sredinu terena i onemogćiti Milanove kontre pa je zato žrtvovao Fabregasa koji je utakmicu proveo sjedeći na klupi. U napadu se nije odlučio za trojicu napadača nego je na lijevu stranu napada, uz Messija i Sancheza, postavio Iniestu koji može odigrati tu poziciju, ali koji ipak nije golgeter. Takva formacija urodila je plodom u smislu čuvanja Valdesovih vrata, ali je Barca ostala ‘kratkih rukava' u napadu u kojem je Messi bio vrlo dobro dupliran od strane Milanovih obrambenih igrača, a kada Messi ne zabija Barcelona je u pravilu u problemima. Večeras se od Guardiole očekuje izmijenjen sastav s više napadački orijentiranih igrača. U momčad bi se trebao vratiti Fabregas koji svojom kreatvnošću može razbiti suparničku obranu, a može i doći iz drugog plana pa sam zabiti. U veznoj liniji bi mu društvo trebali praviti Iniesta s kojm će biti zadužen za napadački dio igre te Busquets na poziciji defanzivnog veznog. Ispred njih, u vrhu napada, uz standarne i nezamjenjive Messija i Sancheza ,Guardiola se mora odlučiti između Pedra koji ove godine nije u velikoj formi i Tella, mladića koji je ove sezone odigrao 14 utakmica i zabio 7 golova. Tko god zaigrao morat će pružiti svoj maksimum jer je i Guadiola svjestan da ga očekuje teška utakmica. Na press konferenciji najavio je da očekuje da će Milan zabiti gol, a to znači da njegova momčad za prolaz mora zabiti barem dva. Ako itko to može učiniti onda je to današnja Barca predvođena Messijem i svojom fanatičnom publikom, ali naprave li samo jedan krivi korak Milan će to znati iskoristiti.

U Milanellu su svi fokusirani na večerašnju utakmicu. Nitko više ne razmišlja o utakmici s Cataniom s kojom su odigrali neriješeno i dopustili Juventusu da se vrati u igru za naslov. Ne razmišljaju ni o sudačkim previdima na njihovu štetu u domaćoj ligi. Misli se samo na Barcu i način na koji je srušiti. Allegrijev Milan u prvoj je utakmici ispunio svoj cilj, nisu primili pogodak na svom travnjaku. Da su još i zabili veselje bi bilo potpuno, ali Robinho i Ibrahimović nisu imali svoj dan pa je Valdes iz Milana otišao netaknute mreže. Sada je pred Milanom još teži zadatak. Moraju izvući bilo kakav rezultat osim poraza da bi vidjeli polufinale, a to će biti teško ako budu igrali kao u Milanu. Doduše, Milan je ove godine već jednom uspio otići neporažen iz katalonske prijestolnice kada je u grupnoj fazi Lige prvaka izvukao 2:2, ali taj je rezultat bio više plod sreće nego njihove igre. Zabili su na početku utakmice na račun individualne kvalitete Pata, i na kraju kada su u sudačkoj nadoknadi zabili iz prvog kornera na utakmici. Takovm igrom večeras neće moći parirati Barceloni, ali je dobra stvar da će Allegri ponovo na raspolaganju imati Pata koji će svojom brzinom sigurno mnogo pomoći u napadačkom dijelu igre. Teško je predvidjeti za koga će se odlučiti Milanov strateg jer u svlačionici ima mnogo igrača koji mogu konkurirati za udarnu postavu. Ipak, za očekivati je da će većinu tereta ponijeti igrači koji su igrali u prvom dvoboju s mogućim malim izmjenama kao što je ulazak Pata u momčad. Milan za večerašnju utakmicu nema mnogo izbora u pogledu načina igre. Ako se otvori vrlo brzo će dobiti nekoliko golova, ako odigraju visoki presing na suparničkoj polovici brzo će se umoriti pa će epilog biti isti. Jedino što im preostaje je čekanje suparnika na svojoj polovici i brza transformacija u kontru i polukontru koje će ih dovesti do Valdesovih vrata. Bio je to recept i u Milanu, ali tada su sve izgledne prilike promašili Ibrahimović, Boateng i Robinho, a ako nešto ne smijete protiv Barce onda je to promašiti ‘zicere' koji vam se otvore. Tada Barca nije kaznila njihove promašaje, ali na svom terenu sigurno hoće. Zato Milan mora zabiti barem jedan gol i nadati se da neće primiti dva. Čvrsta obrana i napad koji ono malo prilika koje mu se otvore zna pretvoriti u golove- to je ono što Milanu treba za polufinale.

Exit mobile version