Bet-Club

Može li netko stati na kraj moćnoj Francuskoj?

Još su samo dva dana ostala do početka Europskog rukometnog  prvenstva koje se ove godine održava u Srbiji. Četiri skupine,  16 najboljih europskih momčadi i samo jedan pobjednik koji će biti odlučen u finalu 29. siječnja u Beogradskoj areni.

Kao prvi favoriti za osvajanje najjačeg rukometnog turnira ističu se Francuzi. Moćna momčad predvođena Nikolom Karabatićem, najboljim svjetskim rukometašem, želi nastaviti niz koji je započela na Olimpijskim igrama u Pekingu. Francuzi su trenutno branitelji olimpijskog, svjetskog i europskog naslova pa se zlatna medalja čini kao jedini logičan cilj koji pred sebe mogu postaviti izabranici Claudea Oneste. Sve ostalo smatralo bi se neuspjehom. Na putu do tog cilja prvo moraju proći prilično tešku skupinu C u kojoj će im društvo praviti Španjolska, Rusija i Mađarska, s tim da odmah na startu natjecanja igraju sa Španjolskom koja, iako nije snažna kako prije 5-6 godina ima tradiciju dobrih rezultata na velikim natjecanjima i neće se unaprijed odreći prvog mjesta u skupini. Upravo ta prva utakmica mogla bi uvelike usmjeriti razvoj događaja u ovoj skupini jer Mađarska i Rusija djeluju kako da u ovom trenutku ne mogu parirati ovim rukometnim velesilama. Ipak, treba ostaviti mogućnost Rusiji da pokaže što zna i koliko je napredovala u odnosu na protekla velika natjecanja jer se radi o dobroj momčadi koja svakome može pokvariti planove i sigurno će kazniti svako opuštanje Francuza ili Španjolaca.

Skupina A u kojoj igra domaćin natjecanja Srbija zajedno sa Danskom, Poljskom i Slovačkom djeluje kao najneizvjesnija što se tiče prolaska u daljnji dio natjecanja. Na prvi pogled Poljska i Danska djeluju kako blagi favoriti ove skupine, ali trenutno obje momčadi muku muče s izostancima svojih ključnih igrača. Poljska je na turnir došla bez Marcina Lijewskog, i svog prvog vratara Slawomira Szmala, a nedostaju im još i Tomasz Rosinski i Bartlomiej Tomczak. U toj situaciji čak je i kapetan Poljske Grzegorz Tkaczyk izjavio za medije da ne vidi Poljsku kao favorita ove skupine, ali to je vjerojatno i određeni način da se njegovoj momčadi skine pritisak s leđa jer je Poljska bez obzira na izostanke dovoljno moćna da prođe ovu fazu natjecanja. Danska pak na turnir dolazi bez  Jespera Noddesboa, a Michael Knudsen, iskusni pivot i jedan od najbojih igrača reprezentacije, dolazi u Beograd, ali će nastupati tek u drugom dijelu natjecanja ukoliko se Danska u njega i plasira. Kada govorimo o Danskoj treba spomenuti i neuništivu legendu danskog i svjetskog rukometa, Larsa Christiansena koji dolazi odigrati još jedno u nizu velikih natjecanja. S 39 godina na leđima i „tonama“ iskustva opet će ordinirati lijevim krilom danske reprezentacije ne bi li joj pomogao da se bori za odličja. Domaćin natjecanja, Srbija također ima velike ambicije da pred svojom publikom osigura nastavak natjecanja. Srbi su tri dana prije početka natjecanja u prijateljskoj utakmici pobijedili Češku i najavili da će nošeni fanatičnom publikom dati sve što imaju u sebi kako bi se domogli polufinala, koje su označili kao svoj glavni cilj. Srbija nema kvalitetu kao primjerice Danska, ali sigurno će biti ravnopravan suparnik svakom protivniku pogotovo sad kada Poljska i Danska imaju velikih problema s ozljedama.

U skupini B ne bi trebalo biti velikih iznenađenja. Njemačka je favorit za prvo mjesto, a planove će im pokušati pokvariti Švedska, Makedonija i Češka. Iako Njemačka od 2004. godine nije osvojila nikakvo odličje na europskim prvenstvima, njihova tradicija i konstanta nastupa na velikim natjecanjima daje im za pravo da uz maksimalan angažman svih igrača očekuju prolaz ove skupine. Legendarni trener Heiner Brandt više nije na klupi reprezentacije, ali novi izbornik  Martin Heuberger je posložio dobru momčad koja se mora dokazati na ovom natjecanju. Svi igrači reprezentacije dolaze iz domaće, Bundeslige u kojoj se igra žestokim ritmom tokom cijele sezone pa bi jedini hendikep mogao biti eventualni umor pojedinih igrača. Švedska koja je nekada dominirala ovim sportom više nije toliko moćna ali je ipak favorit u odnosu na Makedoniju i Češku. Između te tri reprezentacije vodit će se velika bitka za drugo mjesto i prolazak skupine.

Hrvatska će svoju priču započeti u skupini D zajedno sa Norveškom, Slovenijom i Islandom. Izabranici Slavka Goluže uvijek su favoriti za medalje, a tako će biti i ovaj put. Na pripremnom turniru u Osijeku naši Kauboji su osvojili 1. mjesto, zagrijali motore i sada puni optimizma kreću u susjednu Srbiju po još jednu medalju. Ova generacija rukometaša osvojila je zlatne medalje na svim velikim natjecanjima osim na europskom prvenstvu. Posljedni put na putu do europskog zlata zaustavila ih je Francuska od koje u posljednjih nekoliko godina redovito gubimo odlučujuće utakmice pa se između te dvije reprezentacije stvorilo određeno rivalstvo. Hrvatska će na ovo prvenstvo doći u punom sastavu sa svim najvažnijim igračima. Malu zabrinutost u našim redovima izazvala je vijest da Ivano Balić ima problema s ozljedom, ali posljednji trening je odradio maksimalno tako da se u prvoj utakmici protiv Islanda očekuje najjača postava. Baš protiv Islanda, koji na ovom prvenstvu brani brončanu medalju, će nam trebati dobro raspoložena momčad jer bi se već u toj utakmici moglo dosta toga riješiti. Island nije bezazlen protivnik pa će se od naših Kauboja odmah na početku turnira tražiti maksimalna ozbiljnost u pristupu i angažmanu. Slovenija i Norveška, iako nisu favoriti, također mogu biti opasne pogotovo ako im se ne pristupi maksimalno ozbiljno. Naši rukometaši već su imali neugodnih iskustava sa Slovencima pa se možemo samo nadati da su iz toga izvukli poučak.

Sve odgovore dobit ćemo za 2 dana kad počne natjecanje. Jedino što se sa sigurnošću može reći je da Francuska ima najbolju startnu poziciju, a svi ostali kojima je cilj borba za odličja moraju se pripremiti za veliki okršaj protiv te trenutno najbolje momčadi svijeta. U uski krug favorita spadaju još Hrvatska, Danska možda i Španjolska, ali taj status malo znači ako se ne opravda dobrim igrama na terenu. U svakom slučaju čekaju nas 2 tjedna uživanja u najboljem rukometnu, a konačni odgovor tko je najbolji dobit ćemo 29. siječnja u velikom finalu.

FOTO: eurohandball.com

Exit mobile version