Bet-Club

Može li se Athletic ‘probuditi’ baš protiv Reala?

Nakon 11 odigranih kola španjolske Primere ni Real ni Athletic se ne nalaze na pozicijama na kojima bi htjeli i na koje su prije početka sezone računali. Real je treća momčad lige, a to je za Kraljeve puno premalo dok je Athletic tek nedavno počeo sa usponom prema sredini tablice te se sada nalazi na 12. mjestu.

Večeras će ove dvije momčadi odmjeriti snage na Santiago Bernabeuu i ovisno o ishodu utakmice nastaviti ili prekinuti svoj put oporavka od lošeg početka sezone. Za Real nije toliko velik problem što se nalazi na trećem mjestu lige nego činjenica da za Barcelonom zaostaje velikih, ogromnih 8 bodova. Zbog toga je svako daljnje rasipanje bodova gotovo ravno gubitku ikakve nade da se još uvijek može dohvatiti i obraniti naslov prvaka. Shvatili su to u Madridu, podigli razinu motivacije i počeli pobjeđivati. Sada imaju niz od 4 pobjede zaredom, ali trebat će im mnogo više od toga da sustignu i prestignu Barcelonu. Zbog toga je za njih ova utakmica vrlo važna, a osim toga Mourinhovi izabranici igraju protiv vrlo talentirane momčadi čija pozicija na tablici ne odražava njihovu vrijednost. K tome ovo je i svojevrstan derbi jer ljubav između Kastilje i Baskije nikad nije pretjerano cvala, a to se oduvijek vidjelo i na nogometnim terenima.

Srećom za Mourinha Athletic se nikada nije posebno dobro snalazio na mitskom Bernabeuu. Od posljednjih devet utakmica u Madridu Real je glatko dobio svih devet tako da im je statistika u ovom slučaju prilično ohrabrujuća. Osim toga Real je i igrački daleko jači, ali to ne mora biti presudan faktor jer Mourinhova squadra ne briljira i ne djeluje moćno kao prošle godine tako da Athletic može iznenaditi ako odigra dobru utakmicu.

Sastav Reala za večerašnju utakmicu nije poznat, ali u obrani ne bi trebalo bit previše promjena. Casillas, Ramos, Pepe, Varane i Coentrao bi trebali spriječiti Athletic u postizanju gola i tu ‘Mou' niti nema velike mogućnosti za izbor igrača. Ispred njih je druga priča. Tamo ima 10-ak igrača koji bi mogli popuniti mjesta u veznoj liniji i svi se nadaju da će baš njih trener izabrati. Za očekivati je da će siguran starter biti Xabi Alonso, a uz njega se očekuju Modrić ili Essien jer Khedira još uvijek nije u potpunosti oporavljen od ozljede iako je počeo trenirati. Ispred njih možemo očekivati Kaku, Ozila i Di Mariu jer se čini kako najbolji igrač Reala C. Ronaldo ipak neće biti spreman za utakmicu nakon ružne ozljede oka koju je zaradio u prošlom kolu. Vršak napada biti će rezerviran za Benzemu ili Higuaina.

Od Reala se očekuje pobjeda i igra ugodna oku, no igrači su na to navikli pogotovo kada igraju pred svojom izbirljivom publikom.

Planove će im pokušati pokvariti momci Marcela Bielse. Nogometaši koji su prošle godine zadivili svijet svojim nastupima ove godine kao da su zaboravili igrati nogomet. Dugo su bili u zoni ispadanja, ali su se s tri pobjede u posljednjih pet kola nekako uspeli do 12. pozicije pa sada koliko toliko mogu mirno disati i igrati bez opterećenja. Možda sada, kada nemaju psihološki teret neuspjeha, napokon pokažu svu raskoš svog talenta i zaigraju kako znaju. Bolje mjesto od Madrida teško da mogu izabrati.

Bielsa neće puno mijenjati sastav u odnosu na prošlo kolo kada je pobijedio Sevillu. Neće čak ni igrati ziheraški, što mu protiv Reala nitko ne bi zamjerio. On će jednostavno tražiti od svojih igrača da se nadigravaju i pokušaju zabiti gol više. To naravno ne znači bezglavo jurcanje po terenu jer disciplina u obrani je ključ dobrog rezultata, ali Athletic se neće bojati doći u napad sa 6 ili 7 igrača. K tome preko Muniaina i Susaete mogu ostvariti brze kontre i na taj način sijati paniku u obrani Reala koja se često ‘zaboravi' pa ode predaleko naprijed što Casillasa nerijetko ostavlja samog na vjetrometini.

U Bilbau posebno računaju na usluge Adriana Aduriza, napadača koji je ove sezone zabio već 8 golova i koji igra u odličnoj formi. Bude li on izbor Marcela Bielse, a trebao bi jer Llorente i nije u nekoj bajnoj formi, onda bi Athletic mogao dobro zapapriti Madriđanima.

Sve u svemu večeras će se na Bernabeuu odigrati dobra utakmica. Real je naravno favorit zbog snage tima, domaćeg terena i statistike pa se čini da će ovo za njih biti šetnja, no ako Athletic pokaže svoj puni potencijal moglo bi se dogoditi iznenađenje. Uostalom, ne bude li na terenu C. Ronalda Real bi se mogao naći u problemu jer Ronaldo je univerzalni lijek za sve protivničke golmane i kada njega nema to se itekakko osjeti.

Exit mobile version