Bet-Club

Napoli protiv Catanije ‘grabi’ prema samom vrhu

Jučerašnjom utakmicom Cagliarija i Rome započelo je 23. kolo talijanske Serie A. Cagliari je pobijedio s 4:2 i još jednom ogolio sve Romine slabosti. Zbog toga je njezin trener Zdenek Zeman vrlo blizu otkazu i čini se da Romu očekuju teški dani. Danas nas očekuje nastavak najtjecanja, a na rasporedu su utakmice Torina i Sampdorije te Napolija i Catanije.

Napolitanci i ove sezone uživaju u odličnom nogometu svojih nogometnih ljubimaca sa San Paola. Njihov najbolji nogometni tim ponovo igra odličnu sezonu i sada pokazuje sve karakteristike velike momčadi. U vrhu su već nekoliko uzastopnih sezona, ali za potpunu afirmaciju trebali bi napokon naći načina da osvoje prvenstvo koje čekaju od 1990. godine pa da mogu stati uz bok velikanima poput Juventusa, Intera ili Milana. Trenutno se nalaze na drugoj poziciji, samo tri boda iza vodećeg Juventusa, ali s realnom šansom da to danas promijene i barem na 24 sata preuzmu vodeću poziciju. Mušterija bi im trebala biti Catania, solidna momčad koja se trenutno nalazi na sedmom mjestu okružena uglednicima poput Udenesea, Fiorentine, Milana i Intera. Kada ste u ovakvom društvu sigurno je da vrijedite. Znaju to i u Napulju pa su svom današnjem protivniku dali veliku pozornost i važnost.

Walter Mazzarri sigurno je zadovoljan načinom na koji njegova momčad igra u zadnjih 5 utakmica. Četiri pobjede i jedan remi bili su dovolji da se izbije na drugo mjesto tablice, ali da bi se napravio korak više taj tempo mora biti konstantan jer u borbi sa ‘strojem' kakav je Juventus ništa drugo ne garantira uspjeh. To znači da Napoli mora pobjeđivati bez obzira na stanje u momčadi ili formu- Sicilijanci moraju naučiti pobjeđivati kada igraju loše ili kada im fali motivacije. Čest je to slučaj bio s ovom ekipom. Nije im problem ‘napuniti' nekog velikog protivnika poput Milana, ali onda izgube od Bologne koja jedva drži iznad zone ispadanja i kompromitiraju sve dobro što su napravili. E pa da se to ne bi dogodilo i večeras, Mazzarri je odlučio na teren poslati najjače oružje što ima na raspolaganju. Uostalom Napoli se i nije nakupio bodova u zadnje vrijeme protiv Catenie tako da u utakmicu moraju ući maksimalno spremni i napaljeni. Posljednjih pet utakmica ovih dvaju protivnika tri puta je završilo remijem i s po jednom minimalnom pobjedom na obje strane. To je sasvim dovoljan razlog da i večeras očekujemo tvrdu utakmicu s malo golova.

Što se Napolija tiče broj golova i rezultat uvelike će ovisiti o jednom čovjeku, a to je naravno Edinson Cavani. Što je nekad bio Maradona danas je ovaj pakleni Urugvajac- trenutno vodeći strijelac lige s 18 golova na svom kontu. Napadač ekstra klase u svakoj utakmici čini razliku ne samo svojim golovima, koje uredno isporučuje, nego i zalaganjem i trkom na terenu. Nije mu u glavu udarila slava i zanimanje bogatih prosaca koji su za njegove usluge nudili čak 60 milijuna eura. On i dalje s jednakim žarom ‘para' suparničke mreže i gradi status ikone među navijačima Napolija. No i on će trebati podršku svojih suigrača, pogotovo onih iz sredine terena. S obzirom da se očekuje tvrda utakmica vezni red mogao bi biti ključ. Campagnaro, Džemaili, Hamšik i Inler trebali bi preuzeti kontrolu veznog reda i graditi igru kroz posjed lopte. To bi mogao biti problem jer će domaćin biti izuzetno agresivan, ali Napolitanci moraju biti strpljivi i uporni ukoliko žele doći do dobrog rezultata. Na gostovanjima u Italiji nema ništa ‘na brzinu', svaki bod se mora krvavo zaraditi.

Domaćin također u ovoj utakmici vidi svoju priliku za napredak. U za njih idealnom raspletu moglo bi se dogoditi da na kraju ovog kola uhvate petu poziciju, a to bi zaista bio respektabilan rezultat. Kompleksa očito nemaju, a nisu opterećeni ni respektom prema uglednijem i moćnijem suparniku jer da jesu ne bi sada bili tako visoko u poretku. U prilog tome ide i podatak da su ove sezone pobijedili Romu, Fiorentinu i Lazio, a s Napolijem su odigrali neriješeno. Sada se nalaze u nizu od tri pobjede zaredom koje nisu plod slučajnosti nego vizije njihova trenera Rolanda Marana, a on očito dobro zna što radi s ovom ekipom. Čovjek je uspio iskombinirati vrlo zanimljivu momčad. Naime u prošlom kolu na terenu su bili samo igrači iz Italije i Argentine. Andujar, Spolli, Izco, Alvarez, Barrientos, Gomez i Castro predstavljali su Argentinu, a Legrottaglie, Bellusci, Biagianti i Capuano Italiju. Sličan ako ne i isti sastav izvest će i danas na teren. Čini se da njegovoj trenerskoj filozofiji odgovara ova talijansko-argentinska kombinacija što je u jednu ruku i logično. Talijani su u njegovoj momčadi uglavnom defanzivno orijentirani i čvrsti, a Argentinci grade igru i zabijaju golove. Zasad taj recept prolazi i dok je tako Marano ga neće mijenjati. Treba samo vidjeti hoće li to biti dosta za za rušenje Napolija. Sudeći prema prošlim rezultatima imaju realne šanse da odigraju najmanje neriješeno.

Exit mobile version