Bet-Club

Nepobjedivi Španjolci dočekuju Francuze na Vicente Calderonu

Nogometne reprezentacije europskih zemalja danas nastavljaju krčiti svoj put prema svjetskom prvenstvu u Brazilu. U ovom kolu odigrat će se 25 utakmica, a sigurno najzanimljiviji dvoboj, barem na papiru, je onaj između Španjolaca i Francuza. Dvije nogometne velesile odmjerit će snage na Vicente Calderonu, a momčad koja pobijedi preuzet će vodstvo u skupini I.

Španjolska nikako da se umori od neprestanog pobjeđivanja. Na Furiju ne utječu nikakve promjene koje se oko nje događaju. Svejedno je njima igraju li u gostima ili doma, na umjetnoj ili pravoj travi, po suncu ili kiši, na svjetskom prvenstvu ili prijateljskoj utakmici jer jedna stvar se gotovo nikada ne mijenja- oni uvijek pobjeđuju. U tom stilu su krenuli i u ove kvalifikacije za svjetsko prvenstvo (na kojem će ponovo biti najveći favoriti) te su dosad u dvije utakmice upisali dvije pobjede i na konto spremili 6 bodova. Malo su se mučili u prvoj utakmici protiv tvrde Gruzije pa su upisali minimalnu pobjedu, ali već u drugoj utakmici Španjolci su Bjelorusima pokazali svoje pravo lice kada su protutnjali njihovim terenom zabivši im onako u prolazu četiri komada. Koliko je moćna današnja Furija najbolje otkriva statistika koja kaže da su Španjolci u zadnjih 87 utakmica izgubila samo 6 puta i to mahom u prijateljskim dvobojima. Takav pobjednički niz rijetkost je u nogometu, pogotovo reprezentativnom tako da Španjolska današnji dvoboj protiv Francuske s pravom očekuje u ulozi favorita.

Izbornik Vincente Del Bosque na raspolaganju ima sjajne igrače i mnogo slatkih briga koga uvrstiti u momčad. Čovjeku nije lako napraviti ni preliminarni popis reprezentativaca jer osim 23 igrača koja mora pozvati, uvijek van kadra ostane njih barem još 10 koji bi bili nositelji igre u bilo kojoj drugoj reprezentaciji na svijetu. Možete zamisliti koliko je onda teško ući prvu momčad koju uglavnom okupiraju igrači Barcelone i Real Madrida. Tako će biti i večeras protiv Francuske. Momčad bi trebala izgledati ovako: na vratima Casillas, ispred njega Ramos, Busquets, Jordi Alba i Arbeloa će činiti defanzivni blok. U veznom redu koji je i najjače oružje Španjolske dirigirat će poker nogometnih mađioničara, Iniesta, Xavi, Xabi Alonso i Silva, a za golove će biti zaduženi Torres i Fabregas. Ako nešto slučajno ne bude išlo po planu na klupi će čekati Pedro, Cazorla, Mata i druga imena od kojih ‘boli glava', a u Furiji trenutno griju klupu i nadaju se nekoj skromnoj minutaži. No upravo je ta raznovrsnost jedna velika snaga ove Španjolske. Tu je naravno i igra. Popularna tiki-taka još uvijek je nerješiva enigma za bilo kojeg protivnika, a čini se da će isti slučaj biti i s Francuzima koji jednostavno neće moći parirati jednomo ovakvom nogometnom kolektivu koji je individalno i momčadski kvalitetniji u svakom pogledu.

Ono što je danas Španjolska, prije 10-ak godina je bila Francuska, strah i trepet za svakog protivnika. No tada su za Tricolore igrali Zidane, Henry, Trezeguet, Thuram… Danas se situacija malo promijenila. Francuska je na putu prema ozdravljnju nakon sramote koju je proživjela na prošlom svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, a na tom putu riješila se nekih dobrih igrača koji su svojim ponašanjem sami sebi zatvorili vrata reprezentacije i prisilili izbornika na čistku u momčadi. Didier Deschamps u svojoj momčadi više nema zvijezde svjetskih razmjera, ali i dalje ima vrlo dobru momčad od koje bi kroz neko vrijeme mogao nešto napraviti bude li ozbiljno s njom radio. Glavna zvijezda momčadi je Franck Ribery lijevo krilo Bayerna iz Munchena. On je vođa ove generacije, a u paru s Karimom Benzemom tvori ubojit napadački tandem Francuske reprezentacije. Nisu samo njih dvojica kvalitetni igrači u ovoj momčadi. I u veznoj liniji Francuska ima odlične pojedince poput Meneza i Cabayea koji mogu stvarati igru i kroz organizirane akcije ugrožavati protivnika.

Ipak unatoč tome što je Francuska uvijek opasan protivnik teško će izbjeći poraz na gostujućem terenu protiv protivnika kakav je Španjolska. Ni posljednji rezultati Francuske ne ulijevaju povjerenje. U utakmici protiv Japana prošlog petka Deschampsovi izabranici izgubili su s 1:0 i tako narušili ionako krhko samopouzdanje u svojoj svlačionici.

Exit mobile version