Bet-Club

Nesretni četvrtak

Crni četvrtak naših klubova na europskoj pozornici, Varaždinci nisu uspjeli održati povoljan rezultat iz Bukurešta, Hajduku ni čarobni poljudski ambijent nije pomogao, a Split je  u Londonu završio svoje europsko nadmetanje.

Idilična je bila slika sa poljudskog stadiona. Teško je objasniti fenomen Splita i privrženosti voljenom klubu-Hajduku. Dvjestotinjak Engleza koji su došli bodriti svoj Stoke sigurno se vraćaju iz grada pod Marjanom prepuni impresivnih dojmova. Osim rezultata koji njihov klub odvodi u daljnje natjecanje, imali su priliku vidjeti kako navijači Bilih, unatoč bezidejnom nogometu, gromoglasnom podrškom guraju svoju momčad naprijed. Torcida je još jednom priredila spektakularan dekor. Ambijent kakav ni nekoga tko nije ljubitelj „bile boje“, ne može ostaviti ravnodušnim. Nažalost, na terenu je bila druga priča. Nekorektno bi bilo poreći borbenost, htijenje i jasno nastojanje momčadi Krasimira Balakova, no Hajduk u ovom trenutku nije spreman za sudare čak ni sa osrednjim engleskim klubom koji ničim nije oduševio. Stoke City, jednom discipliniranom i čvrstom igrom, bez osobite lepršavosti, odigrao je koliko treba te na kraju čak i pobijedio-pogotkom u 90. minuti susreta. Činjenica je da ova momčad Hajduka nije dorasla ozbiljnim europskim ispitima. Balakov je prilikom preuzimanja klupe Majstora s mora zamolio za strpljenje, pretpostavljajući i sam da bi moglo poći po zlu već na početku, te da treba vremena za njegov projekt. Tek smo zašli u kolovoz a Splićani se okreću domaćem prvenstvu i kupu, pitanje je što će biti s Bugarom odnese li uvijek neugodna Rijeka bodove u nadolazećem Jadranskom derbiju.

Ljubo Miličević debitirao je sinoć autogolom, zakucao posljednji čavao u lijes Hajdukova europskog puta. Uz nekoliko nesigurnosti na početku, Australac nije odigrao lošu utakmicu. Pehovi se događaju svakome. Gospodarili su Splićani terenom gotovo cijelu utakmicu ali konkretnih pozicija i prilika nije bilo. Anas Sharbini u par je navrata stvorio višak i mogućnost pokušaja udarca na vrata gostiju, no potez previše često je problem mladog Riječanina. Probao je trener splitske momčadi s Maločom na boku. Nadam se da više neće eksperimentirati po tom pitanju jer ovaj potez nije donio ništa dobroga.

Nakon prošlogodišnjeg europskog iskoraka pod dirigentskom palicom Stanka Poklepovića, ove godine Hajduk nije uspio. Hrvatska nogometna liga postaje prioritet, Zadar je u prošlom kolu otkinuo tri boda ali vremena ima. Treba dati priliku Balakovu, predsjednik Maleš morao bi imati razumjevanja s obzirom da Bugarin s ovom ekipom nije mogao napraviti puno više, barem što se Europske lige tiče. Za kraj poljudskog osvrta, treba naglasiti kako se na istočnoj tribini u 16. minuti utakmice, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, pojavio transparent-„ Oluja 95- časna, legitimna i oslobodilačka“ koji je popraćen velikim ovacijama 30 000 nazočnih.

Ivan Katalinić i njegov Split također su završili europsko putovanje. Fulham je u Londonu stigao do rutinirane pobjede a Splitovcima ostaje žaljenje za propuštenim prilikama u Dugopolju prije tjedan dana. Kompaktna i uigrana Katina momčad mogla bi i ove godine u Hrvatskoj nogometnoj ligi zadavati glavobolje svima, te konkurirati za visoke pozicije na ljestvici.

Varaždinci su u Bukureštu ostvarili odličan rezultat, remizirali i postigli dva pogotka, no to nije bilo dovoljno. Iskusniji Rumunji odlaze u završnu fazu razigravanja prije skupina Europske lige. Samir Toplak može biti ponosan na svoje mladiće koji su unatoč svim problemima u i oko kluba, maksimalnom angažiranošću umalo poremetili planove prepotentnim i bahatim Rumunjima.

FOTO: hajduk.hr

Exit mobile version