Bet-Club

Oslabljeni divovi odmjeravaju snage na Amsterdam Areni

Danas su na nogometnom rasporedu diljem svijeta prijateljske utakmice reprezentacija. U moru susreta najzanimljiviji i, barem na papiru najjači, je onaj Njemačke i Nizozemske koji će se odigrati danas u 20.30 sati na stadionu Ajaxa, Amsterdam Areni.

Nizozemska još uvijek pamti prošlo europsko prvenstvo na kojem su ispali već u skupinama. Dijelom je tome kumovao i poraz od Njemačke pa bi sada Nizozemci mogli tražiti osvetu. To naravno ne bi ublažilo njihove rane od prošlog Eura, ali bi im moglo dati jasnu sliku o njihovoj snazi u ovom trenutku. Osim toga njihov trener Louis Van Gaal će večeras imati priliku svojoj publici pokloniti dobar rezultat protiv susjeda, a dobro se zna da su utakmice susjednih država uvijek posebno interesantne. Još kad su to velesile poput Nizozemske i Njemačke onda se čitav spektakl penje na još jednu višu razinu.

Šteta je samo što neki od udarnih igrača Oranja neće biti na raspolaganju za večerašnji susret. Van Gaal na raspolaganju neće imati Maartena Stekelenburga pa bi među vratnice trebao stati Tim Krul. Gregory van der Wiel je pošteđen ove utakmice pa bi na mjestu desnog beka utakmicu trebao započeti Ricardo van Rhijn. U veznoj liniji će također nedostajati nekoliko inače standardnih igrača bez kojih bi igra Nizozemske u natjecateljskim utakmicama bila nezamisliva. Prvi čije ime bode u oči je Wesley Sneijder. On je dobio poštedu od ovog reprezentativnog okupljana kao i Kevin Stootman pa bi njihove pozicije mogli popuniti Rafael van der Vaart i Nigel de Jong. Njih dvojica također su igrači svjetske klase pa se izostanak Sneijdera i Stootmana ne bi trebao puno osjetiti. Za krilne pozicije natjecat će se Dirk Kuyt, Ibrahim Afellay i Arjen Robben, a tu je igrač Bayern Munchena u stanovitoj prednosti pred Kuytom i Affelayem jer je njemu pozicija gotovo pa zajamčena ako je zdrav i u dobroj formi. U napadu bi sigurno mjesto startera trebao imati Klaas Jan Huntelaar pogotovo kada se zna da Robin Van Persie ima ozljedu bedra i neće nastupiti u utakmici.

Takva krnja Nizozemska još uvijek može parirati Nijemcima, a ova utakmica bi se mogla pokazati korisnijom za Van Gaala nego da na raspolaganju ima sve igrače. Sada će vidjeti kako će neki igrači iz drugog plana nositi s jakim protivnikom i lako je moguće da dobije  neko rješenje za buduće utakmice koje neće biti prijateljskog karaktera.

S druge strane Njemačka ne treba potvrdu vlastite kvalitete. Momčad Joachima Lowa zna koliko vrijedi, ali to ne znači da je imuna na pogreške. Poput one kada su na posljednjoj utakmici protiv Švedske prokockali vodstvo od 4:0. Ta utakmica razbjesnila je Lowa, ne toliko zbog gubitka dva boda u kvalifikacijama (jer svima je jasno da će Njemačka bez problema otići na SP) nego zbog pristupa svoje momčadi koja je mislila da je utakmica gotova prije posljednjeg sučevog zvižduka, a to nikako nije u duhu njemačkog nogometa. Uz to obrana moćnog Elfa je pokazala da je najslabiji dio momčadi i da u njoj nema kvalitetu podjednaku onoj iz veze ili napada pa će Low u tom segmentu možda morati tražiti nova rješenja za budućnost. Protiv Nizozemske bi mu obrana mogla imati dosta posla pa će vidjeti kako će reagirati kada brzi Nizozemci navale prema Neueru.

Ionako uzdrmanoj obrani će sigurno nedostajati Jerome Boateng, Holger Badstuber i Marcel Schmelzer. To su trojica vrlo važnih igrača koji bi sigurno bili u momčadi kada bi bili treneru na raspolaganju. No njihov izostanak natjerat će Lowa da posegne za drugim solucijama u obrani pa dugoročno gledano možda bude na dobitku ako se netko od mlađih igrača pokaže kvalitetnom zamjenom za bilo kojeg od ove trojice. U obrani bi trebali startati Hmmmels, Lahm, Mertesacker i Benedikt Howedes.  U veznom redu Njemačka će imati možda još više osjetnih izostanaka. Neće biti Bastiana Schweinsteigera i Mesuta Ozila, dvojice najvažnijih igrača Elfa, zbog bolesti, a uz njih će nedostajati Sami Khedira i Toni Kroos radi lakših ozljeda. To bi trebalo otvoriti mjesto uveznom redu za braću Bender i Maria Gotzea. Ni u napadu Njemačka ne stoji bolje. Večeras će im nedostajati dvije najjače napadačke karike Mario Gomez i Miro Klose pa bi se na njihovom mjestu u napadu mogao naći Lukas Podolski koji inače igra na lijevom krilu no sada će zaigrati u samoj špici napada.

Ovi izmiješani sastavi obiju reprezentacija sugeriraju da ćemo gledati neobičnu utakmicu u kojoj bi se bolje mogli snaći Nizozemci koji nemaju toliko mnogo izostanaka važnih igrača poput Nijemaca. K tome kada njemačkoj razbijete sustav na koji je navikla (a to će Low morati napraviti večeras) teško se prilagođava dok su s druge strane Nizozemci skloniji improvizaciji pa bi to mogli iskoristiti pred svojom publikom. Ovo je utakmica u kojoj će golovi padati s obje strane, ali pobjedu bi u ovakvoj situaciji mogli odnijeti domaćini.

Exit mobile version