Bet-Club

Pobjednički niz hrvatskih majstora

Dva dana, tri sporta i tri važne pobjede. To je učinak hrvatskih sportaša koji su u poharali Europu i naslovnice sportskih novina u posljednja dva dana. Ivica Kostelić je u nedjelju pobijedio u slalomu na svojoj najdražoj utrci u Wengenu, ali svjetla reflektora su mu ukrali naši vaterpolisti koji su samo 24 sata poslije pobijedili Rumunjsku na startu Europskog prvenstva u Eindhovenu. Njihova slava trajala je još kraće,  samo jedno popodne, jer su već navečer naši rukometaši startali pobjedom na Europskom prvenstvu u Srbiji.

Da postoji neka tajna veza između Ivice Kostelića i staze u Wengenu to smo znali i prije proteklog vikenda, ali Ivica se uvijek potrudi da nam iznova dokaže koliko je dobar na tom skijalištu. Najava povijesnog vikenda došla je već u petak kada je pobijedio u superkombinaciji. To je donekle bilo i očekivano jer se većina stručnjaka slaže da je on u ovom trenutku najbolji all round skijaš na svijetu. Kombinacijski spust odvezao je oprezno što mu je donijelo gotovo tri sekunde zaostatka za vodećim Feuzom, ali je slalomsku vožnju odradio savršeno te je na kraju uvjerljivo slavio, uzeo 100 bodova i smanjio zaostatak u ukupnom poretku  za trenutno vodećim Marcelom Hirscherom. U nedjelju ista pozornica, isti glavni glumac i isti rezultat. Kostelić je pobijedio u slalomu i tako izjednačio rekord Ingemara Stenmarka od tri uzastopne pobjede na ovom skijalištu. Treba biti pošten i reći da je Kosteliću pomogla i dikvalifikacija Marcela Hirschera koji je u prvoj vožnji imao 80 stotinki bolje vrijeme od njega, ali su ga suci diskvalificirali jer je skijom nagazio na vrata. Ta greška skupo ga je koštala jer je Kosteliću otvorio put do pobjede, a naš skijaš je zgrabio ukazanu priliku i odskijao do novih 100 bodova. Sada je razlika između Hirschera i Kostelića u ukupnom poretku samo 30 bodova i Kostelić ponovo djeluje kao glavni kandidat za osvajanje velikog kristalnog globusa.

Da nismo dobri samo na snijegu pokazale su naše Barakude na otvarnaju Europskog prvenstva u Eindovenu. Izabranici Ratka Rudića s pola gasa su pobijedili reprezentaciju Rumunjske rezultatom 10:7. Hrvatska je u maniri branitelja naslova utakmicu držala pod kontrolom cijelo vrijeme i nije dopustila Rumunjima niti priliku da pokušaju napraviti bilo kakvo iznenađenje. Naši vaterpolisti su se u posljednjoj četvrtini malo opustili i dozvolili Rumunjima da se približe na 8:7, ali bilo je dovoljno samo nekoliko Rudićevih povika s ruba bazena da naše Barakude ponovo „ugrizu“ i vrate utakmicu u mirne vode. Za to su se pobrinuli  Maro Joković i Damir Burić svojim pogocima i tako postavili konačan rezultat utakmice 10:8. Naš najbolji pojedinac bio je Miho Bošković s tri pogotka. Njega nije mogla zaustaviti ni gruba rumunjska obrana koja je tijekom utakmice zaradila čak 12 isključenja. Grubost u obrani im se nije isplatila jer su naši igrači 7 puta iskoristili igrača više i tako si uvelike olakšali put k pobjedi. Ova utakmica može se shvatiti samo kao generalna proba pred naš sljedeći ogled koji se igra već danas protiv reprezentacije Crne Gore. Crnogorci su ponovo kompletni, a kad su takvi onda su jako neugodan protivnik protiv kojeg si Hrvatska ne smije dopustiti ni najmanje opuštanje. I jedna i druga reprezentacija su kandidati za medalje, a i kvaliteta igrača obiju momčadi je podjednaka tako da će današnja utakmica biti vaterpolska poslastica za navijače, ali teška i mukotrpna provjera kvalitete glavnih aktera u bazenu.

Kauboji ponovo jašu. Tako bismo mogli nazvati treći čin dvodnevne hrvatske predstave na europskim sportskim borilištima. Rukometaši su u prvoj utakmici europskog prvenstva teškom mukom pobijedili Island rezultatom 31:29 i tako upisali prva 2 boda na ovom natjecanju. Bilo kakva pobjeda na otvaranju nekog natjecanja dobar je znak za nastavak turnira i ne treba odmah tražiti mane u izvedbi. Istina je da nismo igrali onako kako znamo, a to je priznao i naš izbornik Goluža no umjetnički dojam s ove utakmice brzo će se zaboraviti ako u sljedeći krug natjecanja prenesemo 4 boda. Ipak, treba reći da nam je obrana djelovala sporo i neučinkovito protiv raspoloženih Islanđana koji su tokom cijele utakmice održavali vodstvo od jednog ili dva gola razlike. Da nije bilo dobro raspoloženog Mirka Alilovića na našim vratima pitanje je kako bi ova utakmica završila. On je u ključnim trenucima utakmice obranio nekoliko teških udaraca Islanđanima i tako dao priliku svojim suigračima da se vrate u utakmicu. Uz malo sreće na kraju, Balić i društvo su uspješno odradili posao i priču priveli kraju. Najbolji pojedinici u našim redovima bili su Mirko Alilović sa 16 obrana i Manuel Štrlek s 8 pogodaka iz isto toliko pokušaja, a po 5 golova dodali su Lacković, Čupić i Buntić. Sasvim dovoljno da se dobiju neugodni Islanđani. Sada naše rukometaše očekuje ogled sa Slovenijom koja je u prvoj utakmici namučila Norvešku i pokazala da zna igrati ozbiljan rukomet. Bude li naš pristup na razini pobjeda ne bi trebala izostati. U suprotnom Slovenci bi mogli iznenaditi i zadati nam dosta problema. Tko ne vjeruje u iznenađenja neka pita Francuze.

Ove pobjede koje su naši sportaši ostvarili nisu nikakva slučajnost već plod napornog rada i prirodnog talenta kojeg posjeduju. Ivica je već prošle godine dokazao da je najbolji skijaš na svijetu, a hrvatsko skijanje je postalo svojevrstan fenomen svjetskog sporta kada se uzme u obzir infrastruktura kojom raspolažemo u odnosu na rezultate koje smo do sad postigli. Privatni sport Austrijanaca i Švicaraca sada ima novog vladara, a on dolazi iz zemlje u kojoj godišnje ne napada dovoljno snijega ni za poštenog snjegovića. Slično je i u rukometu. Liga u kojoj egzistira samo jedan ozbiljan rukometni klub, stvorila je reprezentaciju koja dominira svjetskim rukometom još od Portugala 2002. godine, a i danas stvara mlade zvijezde poput Štrleka, Duvnjaka i Kopljara. To je samo dokaz da se ni nakon „Balićeve“ generacije ne treba bojati za budućnost našeg reprezentativnog rukometa. S vaterpolom je stvar malo drugačija. Hrvatska je tradicionalno vezana za vaterpolo, a naši klubovi stalni su gosti final foura eurolige. Ipak u vaterpolo se ulaže malo novca pogotovo ako se zna kakve rezultate ostvaruje naša reprezentacija. Svi ovi sportovi imaju jednu zajedničku poveznicu, a ta je da su u njima naši sportaši glavni protagonisti i da u ovom trenutku u svim tim sportovima imaju realne šanse postati prvaci.

Exit mobile version