Bet-Club

Prvo kolo HNL-a donosi mini-derbi u Parku mladeži

Utakmicom Zagreba i Lokomotive večeras u 20 sati počinje 22. izdanje Prve hrvatske nogometne lige. Sat vremena kasnije u Praku mladeži počinje utakmica Splita i Rijeke koja bi mogla biti potencijalni derbi dvaju klubova koji ove godine ciljaju na najviše plasmane.

U Kranjčevićevoj ovog ljeta nije bilo prometno bar što se transfera igrača tiče. Momčad je slična onoj koja je završila prošlu sezonu na 6. mjestu prvenstvene ljestvice, a ciljevi kluba otprilike su isti i za ovu sezonu. Borba za opstanak primarni je cilj trenera Dražena Beseka, a uspije li se s ovim igračima popeti i koju poziciju više sigurno mu u upravi neće zamjeriti. Zagreb raspolaže nekolicinom dobrih igrača, to je pokazao i prošle sezone kada je u kupu došao do polufinala u kojem je zbog kratke klupe i malo nesreće ispao od Dinama. Momčad je u te dvije utakmice s Dinamom pokazala da ima određenu kvalitetu, ali da joj fali širine kadra. To će i ove godine biti najveći problem Pjesnika, a kako će s s njim nositi vidjet ćemo već danas.

Dražen Besek dobar je trener koji će znati iskorisiti potencijal svojih ponajboljih igrača kao što su Pavlović i Abdurahimi. No želi li večeras protiv Lokosa izvući neki bod morat će  stvoriti kompaktnu momčadsku igru. Zagreb nema igrača koji sam može riješiti utakmicu pa je primarni zadatak momčadi da zajedno napada i zajedno se brani. Osim igrača prve postave bit će zanimljivo vidjeti i za koju će se formaciju odlučiti Besek. Zagreb je domaćin i kao takav se mora postaviti na terenu. Ne smije gostima s Kajzerice dopustiti da se razigraju jer Lokomootiva ima talentirane igrače koji najviše vole protivnika s kojim se mogu nadigravati. Prva postava Zagreba neće se znati do početka utakmice što je i logično s obzirom da su se igrači tek vratili s priprema pa će Besek na temelju viđenog izabrati prvu jedanaestoricu. Neki igrači vjerojatno su zaslužili povjerenje trenera pa će sigurno biti određenih promjena u momčadi u odnosu na Zagrebovu posljednju službenu utakmicu.

Lokomotiva ovu sezonu započinje s dobrim igračkim kadrom. Većinom se tu radi o igračima Dinama koji ili su na posudbi ili tek čekaju šansu da zaigraju u Dinamu. U svakom slučaju kvalitete ne nedostaje pa se Lokomotivu slobodno može smatrati blagim favoritom današnje utakmice. U oči posebno bode napadačka kvaliteta momčadi s Kajzerice. Mario Šitum je mlad i perspektivan igrač koji je i za vrijeme svog boravka u Dinamu pokazivao znakove transformacije u odličnog ofanzivnog igrača. U Dinamu ipak nije uspio zbog prejake konkurencije, ali u Lokomotivi ima slobodu i dovoljno veliku minutažu da pokaže sve što zna. S njim u vrhu napada igra još jedna nesuđena plava devetka Andrej Kramarić. Njih dvojica zaista su respektabilan par napadača pa Zagrebovoj obrani danas neće biti lako. Osim njih dvojice u Lokomotivi su još i Mislav Komorski, mladić kojem stručnjaci predviđaju veliku karijeru, talentirani Domagoj Antolić i Marcelo Brozović. Jedina mana ove momčadi mogla bi se naći u manjku iskustva jer se radi većinom o mladićima koji tek moraju stvoriti svoje nogometno ime, no unatoč mladim godinama neki od njih su dosad skupili solidan broj utakmica u HNL-u pa trener Ivković ne bi trebao brinuti o njihovoj zrelosti i spremnosti da odgovore zahtjevima današnje utakmice.

Druga utakimca dana igra se u Parku mladeži na stadionu RNK Splita koji dočekuje potencijalni hit ovogodišnjeg prvenstva Rijeku. Split je već dvije godine pri vrhu poretka, a ove godine uprava kluba dovela je u svoje redove Henrija Bellea, zanimljivog igrača koji bi trebao Splitovu igru podići na još višu razinu koja bi trebala biti dovoljna da se barem preskoči njihov gradski suparnik Hajduk. Borba za naslov za sada je nerealna, ali borba za pozicije koje vode u Europu čini se kao izgledna opcija.

Već danas Split će se susresti s Rijekom, izravnim konkurentom za europske pozicije. Rijeka se ove godine dokopala svježeg talijanskog kapitala preko svog novog vlasnika Volpija koji ne štedi novca kako bi Rijeku transformirao u klub koji se može boriti za naslov prvaka. Prijelazni rok daleko je od svog kraja,a Rijieka je već dovela Kneževića, Benka, Vranješa, Neretljaka, Brezovca, Gabrića i još nekolicinu stranaca. Svi ti igrači povjereni su u ruke trenera Elvisa Scorije koji sad ima zadatak ovu skupinu respektabilnih igrača pretvori u momčad koja će pobjeđivati u serijama i približiti se Dinamu i Hajduku. To je težak i mukotrpan proces, ali je svakako bolje imati takve slatke brige nego živjeti na rubu propadanja kao što je to slučaj s velikim dijelom ostatka naše lige.

Rijeka je favorit ako se gledaju samo imena igrača koji će istrčati na teren, ali Split je već uigrana momčad koja nekoliko sezona igra dobar nogomet i u stanju je protiv svakoga izvući dobar rezultat pa tako i protiv novoformirane Rijeke. U svakom slučaju tek je početak sezone pa ćemo prave odnose snaga vidjeti tek na terenu.

 

Exit mobile version