Bet-Club

Real i Bayern kreću u bitku za veliko finale

Ovogodišnja Liga prvaka polako ulazi u samu završnicu u kojoj su ostali samo ‘teškaši' europskog nogometa. Natjecanje je kroz svoj filter provuklo 32 kluba, a samo su Chelsea, Bayern, Barcelona i Real Madrid bili dovoljno kvalitetni i konstantni u svojim izvedbama da bi imali privilegij igranja u polufinalu. Prva utakmica igra se večeras u Munchenu, a u njoj se sastaju stari znanci Bayern i Real Madrid.

Možda zvuči pomalo paradoksalno, ali Realu će ova utakmica na neki način biti i određeni odmor, ponajprije od silnog pritiska igranja u domaćoj ligi pod stalnom imperativom pobjede. Utrka s Barcelonom za naslov prvaka Španjolske umara igrače više psihološki nego fizički pa im Liga prvaka dođe kao bijeg od zbilje. Naravno Mourinhovi igrači i ovdje imaju imperativ prolaska, ali imaju i pravo na pogrešku jer će se putnik u finale znati tek nakon dvije odigrane utakmice što znači da smiju napraviti krivi korak iako Real ove godine rijetko čini takav korak. Galacticosi se trenutno nalaze u impresivnom nizu od 20 utakmica bez poraza što dovoljno govori o tome u kakvoj se formi nalaze. Njihova statistika u ovogodišnjoj Ligi prvaka također je impresivna. Real je odigrao 10 utakmica u kojima je zabilježio 9 pobjeda i samo jedan remi, a ovo im je i rekordno 23 polufinale ovog natjecanja. Istina je da su Madriđani imali najlakši put do polufinala od svih polufinalista, ali to ne umanjuje činjenicu da su posao odradili profesionalno i bez greške. Sada će imati zadatak da pređu preko Bayerna koji je sve samo ne lagan zalogaj, ali Mourinho je najavio da ove godine želi s Realom napraviti barem korak više u odnosu na prošlu godinu, a to znači da računa na finale.

Special One na raspolaganju za ovu utakmicu ima cijeli igrački kadar. Nedostaje mu samo Lassana Diarra, ali on trenutno i nije previše bitan za Portugalčevu viziju momčadi. Dvojbe oko sastava bit će uobičajene, ovisno o količini rizika koji će Real preuzeti. Ozil ili Kaka, Coentrao ili Marcelo, Higuain ili Benzema, to su uglavnom dvojbe koje će Mourinho rješavati i od kojih će morati sastaviti čvrstu i agresivnu momčad koja će zaustaviti napade Bavaraca, ali i biti dovoljno moćna da zabije pogodak u gostima koji bi se mogao pokazati vrlo važnim u ovakvom neizvijesnom dvoboju. Real bi trebao igrati malo povučenije nego obično, a za očekivati je da će pokušati onesposobiti udarne igle Bavaraca tako što će duplirati njihove najbolje igrače Robbena i Riberyja. U tom slučaju Mario Gomez bio bi odsječen od ostatka momčadi i bez upotrebljivih lopti pa bi posao za Pepea i Ramosa bio mnogo lakši. U isto vrijeme Real će vrebati bilo koje krivo dodavanje Bayernovih igrača kako bi jurnuo u svoju poznatu kontru i eventualno na taj način matirao Manuela Nuera. Napadačke moći ionako u Kraljevskom klubu ne nedostaje.Najveću opasnost za suparnika sijat će neumoljivi goleador Cristiano Ronaldo, a ne bude li on imao svoj dan(u što je teško vjerovati)  tu su preporođeni Karim Benzema koji ove godine igra najbolji nogomet u životu i uvijek opasni Gonzalo Higuain. Zajedno je ovaj trojac ove godine zabio preko 100 golova te su izrasli u najopasniji nogometni trijumvirat na svijetu pa je teško očekivati da će Bayern proći kroz ovu utakmicu netaknute mreže. Realu bi svakako odgovaralo da Bayern zaigra ofenzivnije i oslobodi prostor iza svojih leđa koji bi Ozil, Kaka ili di Maria mogli upotrijebiti za točne dubinske pasove koje onda napadački opasni ‘trozubac' bez problema sprema u mrežu protivnika. Kako god bilo Real pred ovaj susret ima formu, motiv i ulogu favorita i spreman je nakon 2002. godne otići do finala te na kraju podići pehar jubilarni deseti put.

Bayern je prošli tjedan izgubio derbi utakmicu svog prvenstva od Borussije Dortmund i tako se praktički i drugu godinu zaredom oprostio od domaćeg naslova. To znači da su sada sve karte Bavaraca bačene na Ligu prvaka i ulazak u finale koje se igra na njihovom stadionu. Motiva im dakle ne nedostaje, ali ako momčad Juppa Heynckesa ne zaigra mnogo bolje u odnosu na izdanja u domaćoj ligi ne treba se nadati uspjehu protiv ovakvog protivnika. Bayern je vrlo dobra ekipa u kojoj ima i vrlo dobrih igrača poput Robbena, Riberyja, Schweinsteigera i Gomeza, ali često se stječe dojam da se radi o skupini sebičnih igrača koji samo misle na vlastiti učinak, a ne na dobrobit momčadi. To se najbolje vidi na primjeru Robbena koji često ulazi u sukobe (čak i fizičke) s vlastitim suigračima zbog želje da se istakne i sam riješi utakmicu. Protiv Reala taj pristup sigurno neće proći tako da je na Heynckesu odgovornost da brzo uvede disciplinu u momčad i barem za ovaj dvoboj osigura momčadsku igru. Ni to im naravno ne garantira da će uspjeti proći preko objektivno ipak klasu boljeg protivnika, ali Bayern mora pokazati najbolje od sebe da bi zaslužio priliku za igranje finala na svojoj Allianz Areni. Koliko je Bayern kontradiktorna ekipa najbolje su pokazale utakmice s Baselom u osmini finala Lige prvaka. Bavarci su prvu utakmicu izgubili s 1:0, a mogli su proći i mnogo gore dok su u drugoj skupili glave i ponizili svoje protivnike torpediravši ih sa 7 glatkih komada. Pravo lice Bayerna vjerojatno je negdje između pa treba vidjeti hoće li to biti dovoljno za finale. Još jedna izražena mana Bayerna je razlika u kvaliteti njihova napada i obrane. Napad predvode već spomenuti Ribery, Robben i Gomez koji predstavljaju sam vrh igračke kvalitete, ali u obrani Bayern nema tako zavidna rješenja. Contento, Badstuber, Rafinha i Lahm često nisu na razini koja je potrebna da bi se igralo za klub ovako bogate povijesti i ovakvog ugleda, a to bi se vrlo dobro moglo vidjeti baš protiv Reala za kojeg niti jedna obrana nije problem. U svakom slučaju ova prva utakmica vjerojatno drži ključeve Bayernove sudbine. Ako uspiju izvući bilo kakvu pobjedu pred odlazak na Santiago Bernabeu moći će se nadati svom drugom finalu u posljednje 3 godine. U suprotnom će se Real vratiti na ovaj stadion i igrati finale koje će Bavarci moći gledati samo iz svečane lože.

Exit mobile version