Bet-Club

Real strahuje od gradskog derbija

U Madridu se večeras igra 147. madridski derbi, utakmica koja uvijek diže glavni grad Španjolske na noge ovaj put ima još veću važnost jer bi se mogla pokazati kao jedna od ključnih za rasplet prvenstva.

Real gostuje na Vicente Calderonu i sudeći po statistici nema previše razloga za brigu jer na ovom stadionu nije izgubio od sezone 1998./1999., nego je uglavnom bilježio uvjerljive pobjede i poneki remi. Ipak, u kraljevskim odajama Reala nitko ovu utakmicu neće shvatiti olako i unaprijed upisati bodove. Barcelonina sjena nadvila se nad Real tako da u klubu vlada opća mobilizacija pred ovaj susret.

U Madridu više nema spokoja i samouvjerenosti koja se prije samo mjesec dana mogla gotovo rukom opipati na Santiago Bernabeuu. Serija remija protiv Malage, Villareala i Valencije istopila je Realovu prednost s 10 na samo 1 bod što više ne djeluje neuhvatljivo za Barcelonu koja, kako se sezona bliži kraju, igra sve bolje. Zbog toga ovaj gradski derbi protiv Atletica ima još veću težinu jer Real jednostavno ne smije ovdje prosuti nove bodove. To bi osim još većeg bodovnog približavanja Barcelone značilo i potpuni psihološki krah za Mourinhove momke koji su ne tako davno bili uvjereni u svoju nepobjedivost. Da je situacija među Blancosima ozbiljna vidi se i na press konferencijama na kojima nema Mourinha ni njegovih uobičajenih razgovora s novinarima. Nakon utakmcie s Valenciom Portugalac je pred novinare poslao svog pomoćnika Karanku, a to znači samo jedno- Mourinho se boji. Boji se nove ‘pljuske' koju bi mogao dobiti od Guardiole i njegovog savršenog nogometnog stroja koji se sve više približava. Zato se povukao u osamu i tamo ‘crta ratni' plan za preostale utakmice do kraja sezone. Taj ostatak sezone počinje večeras protiv Atletica na njegovom stadionu, u vrućem gradskom derbiju. Mou igrački neće mnogo mijenjati u odnosu na utakmicu s Valenciom koja jest završila 0:0, ali u kojoj je Real uputio 33 udarca na gol Guaite koji je dobar dio toga obranio i postao prvo ime utakmice. Na terenu se može očekivati goropadni Real sa svim napadačkim vedetama koje trenutno stoje na raspolaganju. Primarni zadatak Realovih napadača je da što prije zabiju gol koji će ih riješiti psihološke opterećenosti rezultatom koja bi u kasnijem dijelu utakmice mogla predstavljati veliki problem i unijeti eventualnu nervozu među igrače. Zabiju li rani pogodak pola posla već su obavili, a ako je vjerovati statistici golova bi trebalo biti. Ronaldo, Higuain i Benzema ove su godine postali najubojitiji tercet napadača u povijesti španjolske lige. Zabili su preko 100 golova, a nakon što na prošloj utakmici nisu zabili niti jedan gol teško je vjerovati da bi i drugi put zaredom mogli ostati bez ‘baruta' u kopačkama. Njima će pomagati Ozil i Kaka, a iz pozadine bi trebao djelovati neizostavni i nezamjenjivi kotačić Mourinhove koncepcije Xabi Alonso kojem će društvo činiti Khedira ili Granero. Momčad je uglavnom ista kao i obično, ali je pobjeda u ovom dvoboju neobično važna za sve Madridiste, a 3 remija u posljednjih 5 utakmica pozivaju na veliki oprez.

U Atleticovom dijelu grada stvari nisu tako napete. Trener Diego Simeone posložio je zanimljivu i prije svega radnu momčad s kojom dogodine namjerava otići u Europsku ligu. Trenutno mu do pozicije koja tamo vodi fale samo četiri boda, a Simeoneu ne bi bilo ništa draže nego da barem jednog osvoji protiv mrskih rivala. Dodatna radost za Atleticove navijače bila bi i činjenica da su Realu otežali put do naslova prvaka. Ipak, da bi vidjeli takav rasplet morat će se svojski potruditi protiv daleko kvalitetnije momčadi, ali i protiv već spomenute tradicije koja je uvelike na strani Reala. No i crveno- bijeli imaju svoje adute. To je ponajprije ubojiti kolumbijski napadač Radamel Falcao koji je ljetos pristigao iz Porta za 40 milijuna eura. Nakon što je u Portugalu natrpao mreže protivničkih vratara, sada to isto čini i u Španjolskoj i ide mu jako dobro pa je trenutno s 20 golova 3. strijelac lige. Kada bi ga još netko od njegovih suigrača malo bolje pratio u dobrim izvedbama, Atletico bi bio daleko više na tablici nego što je sad. Potencijala ima napretek. Tu su poznati brazilski veznjak Diego i turski reprezentativac Arda Turan, a sve bolje igra i Eduardo Salvio. Sve su to plemeniti igrači koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu iako to tijekom sezone nisu često pokazivali. Sada će biti motivirani samom težinom utakmice i njezinim nabojem, ali i borbom za mjesta koja vode u Europu. Da bi uspjeli morat će biti čvrsti u obrani (što baš i nije bio slučaj ove godine u kojoj su dosad primali više od gola po utakmici) i neće se smjeti previše otvoriti jer će ih Real znati kazniti. Moraju naći balans u igri kakav je pokazala i Valencia u subotu i tek tada se mogu nadati dobrom rezultatu iako će realno sve osim poraza Atletica u ovoj utakmici biti prvorazredno iznenađenje.

Exit mobile version