Bet-Club

Real u Classicu brani Kup Kralja

Posljednjih godina teško je biti navijač Reala, a to po inerciji znači da je baš lijepo biti navijač Barcelone.

Madridisti gledaju kako uprava kluba troši novac na skupe igrače, a oni ne osvoje ništa nego najveći rival, Barcelona pokori svijet igračima iz svoje omladinske škole. Onda dovedu najboljeg trenera na svijetu koji je osvajao trofeje u kojoj god ligi je radio, ali on izgubi sve utakmice protiv trenera Barcelone koji je prvu momčad preuzeo nakon samo nekoliko mjeseci rada u omladinskom pogonu svog kluba. I ne samo da ih izgubi nego u prvom međusobnom srazu pred domaćom publikom u Madridu „popije“ 5 komada. U toj istoj sezoni Barcelona osvoji prvenstvo, njen najbolji igrač Messi Zlatnu loptu, cijeli svijet im se divi… I kao da to nije dosta sretnu se ta dva kluba u polufinalu Lige prvaka i opet Guardiola u dvije utakmice nadmudri Mourinha, Messi zasjeni Ronalda, a Barcelona prođe dalje i na kraju podigne trofej najbolje momčadi Europe. Real se pokušao utješiti osvajanjem Kupa kralja, ali mala je to utjeha pravom Blancosu. Slave tako navijači Barcelone i uživaju u statusu nedodirljivosti svoga kluba, osvajaju Svjetska prvenstva i Superkupove, a Madridista se nada da će dogodine biti bolje i da će njegov klub tada napokon stati na kraj ljutim rivalima.

Došla je tako i ta druga godina i stvari su se za navijače Kraljevskog kluba ipak malo poboljšale, a samim time pogoršale za Barcine pristaše. Prošlo je pola sezone u kojoj Real igra fantastično, zabija prosječno gotovo 4 gola po utakmici, Ronaldo je prvi strijelac lige, kroz skupinu Lige prvaka prošli su neokrznuti sa 6 uvjerljivih pobjeda, ali jedna stvar se ni u ovoj polusezoni nije promijenila. U prvom prvenstvenom El Classicu koji se igrao na Santiago Bernabeuu Barca je pobijedila i takav, moćan Real u njegovom vlastiom dvorištu i opet priuštila veselje svojim navijačima koji uvijek rado dođu u Madrid da bi se veselili pobjedi svojih miljenika u nogometnom hramu mrskih im protivnika. Prošlih sezona takva pobjeda bi uglavnom značila i oproštaj Madriđana od utrke za naslovom prvaka, ali sada su stvari malo drukčije jer Real unatoč tom porazu na polovici sezone ima 5 bodova prednosti pred Barcelonom. Za tu Realovu prednost podjednako je zaslužna njihova vlastita dobra igra protiv svih momčadi ostatka lige, ali i Barcelonina sklonost da ove godine prosipa bodove tamo gdje ne bi smjela, a to su uglavnom gostovanja kod „malih“ klubova.

U takvom raspoloženju navijači ova dva kluba dočekali su novi El Classico koji se igra večeras u 22 sata na Santiago Bernabeuu. Četvrtfinalni ogled Kupa kralja donosi nam još dvije utakmice između ova dva nogometna planeta, ali nam donosi i cjelokupan folklor koji prati ove utakmice i koji će danima nakon utakmice zabavljati svjetske medije i javnost. Guardiola za večerašnji ogled može računati na sve igrače osim na Davida Villu koji će zbog ozljede propustiti ostatak sezone, dok Mourinho ne može računati na dva vrlo bitna igrača koji predstavljaju važne kotačiće u njegovoj momčadi. Pepe je na treningu ozlijedio kvadriceps i vrlo je upitno hoće li nastupiti dok će tek oporavljeni Di Maria utakmicu započeti s klupe za pričuve. O igri ova dva suparnika sve se zna i tajni nema. Uostalom Barcelona nije ni sposobna odigrai ništa osim svoje tika take dok je jedino pitanje kod Reala hoće li se Mourinho odlučiti za visoki presing na zadnju liniju Barcelone ili će se povući u svoju polovicu i pokušati presjeći  neko od bezbrojnih Barcinih dodavanja pa jurnuti u brzu kontru. Barcelonina igra ovisit će najviše o kreaciji Xavija i Inieste te realizaciji Lionela Messija, a uspije li obrana Reala neutralizirati barem dvije od te tri Barcelonine pokretačke poluge Mourinho se može nadati pozitivnom rezultatu. Kako god ova utakmica završila treba znati da je ovo tek prvo poluvrijeme ovog četvrtfinala i da nas uzvrat očekuje za tjedan dana u katalonskoj prijestolnici pa će i jedni i drugi imati priliku za popravni ispit ukoliko večeras zakažu. Dobra forma oba kluba nagovješta nam da ćemo večeras vidjeti neizvjesnu utakmicu, ali brojke su neumoljivo na strani Barcelone kada su u pitanju međusobni ogledi u posljednje tri godine. Je li Mourinho išta naučio iz svih dosadašnjih poraza i može li ponoviti 2010. g kada je s Interom u dvije utakmice izbacio Barcelonu iz Lige prvaka ili će domaći navijači ponovo progutati knedlu i zapljeskati nekom Barcinom igraču kao što su prije nekoliko godina pljeskali Ronaldinhu kada je u Barceloninom dresu je ponizio njihov klub u vlastiom dvorištu?  Hoće li navijači Reala napokon moći zapljeskati nekom junaku iz svojih redova ili će Katalonci oteti Realu i ovaj jedan trofej koji imaju i potvrditi apsolutnu dominaciju? Odgovore ćemo imati večers oko ponoći. Sjever protiv juga, Kastilja protiv Katalonije, dobro izaberite svog favorita i žestoko navijajte jer navijači Reala ili Barcelone to smo svi mi.

Exit mobile version