Bet-Club

Repriza finala El u 2. kolu Primere

Ostale su još dvije utakmice drugog kola španjolske 1. lige. U njima će se sastati Valladolid i Levante u 20 sati dok će u 22 sata Atletico Madrid na svom Vicente Calderonu dočekati Athletic Bilbao. Bit će to prvi susret ove dvije momčadi nakon ovogodišnjeg finala Europske lige.

Valladolid je u ovu sezonu krenuo odlično. Prvu utakmicu odigrali su protiv Zaragoze i dobili s 1:0. Tri boda već su na kontu, a igrači Miroslava Đukića večeras traže put prema svojoj drugoj pobjedi. Protiv Levantea im neće biti lako bez obzira što igraju na svom terenu jer se ovdje radi o sudaru dviju tvrdih ekipa (iako je to u španjolskoj ligi relativan pojam). Valladolid u svojoj momčadi nema izrazito kvalitetnih pojedinaca niti igrača koji bi mogao sam riješiti utakmicu i zato je njihov glavni moto zajednička igra te organiziranost u svakoj liniji. Takvom igrom momčad će ove godine pokušati preživjeti prvoligaški ‘pakao' i osigurati ostanak u ligi. To je prvi cilj ove momčadi, a svaka pozicija iznad toga biti će bonus za trenera i igrače. Momčad je dobro izbalansirana i čine ju uglavnom mladi igrači uz potporu nekolicine igrača preko 30 godina poput Baraje i vratara Jaimea. Disciplina i slušanje trenerovih zapovijedi večeras će biti od ključne važnosti za pozitivan rezultat protiv kvalitetnijeg Levantea. Valladolid bi vjerojatno bio zadovoljan i jednim osvojenim bodom, ali sigurno je da se neće predavati prije nego je utakmica uopće i započela.

S druge strane terena stajat će momčad koja je prošle godine bila apsolutni hit španjolskog prvenstva. Levante je tijekom cijele sezone igrao odličan nogomet i konstantno se držao u vrhu poretka što mu je na kraju donijelo i mjesto koje vodi u kvalifikacije Europske lige. Sada kad ih ostatak konkurencije više ne smatra samo trenutnim hitom, Levante će imati još teži posao kako bi parirao rezultatima iz prošle godine. Momčad Juana Ignacia nije loše krenula, dapače. U prvoj utakmici prvenstva su remizirali s jakim Atletico Madridom, a samo tri dana kasnije su u EL nadigrali Motherwell s 2:0 te su se na taj način praktički plasirali u to veliko europsko natjecanje. Sad ih očekuje još jedan ispit u domaćoj ligi kojeg moraju riješiti u svoju korist kako nakon 2 kola ne bi ostali bez pobjede. Levante jest kvalitetniji, ali u obzir treba uzeti i faktor gostujućeg terena i umora koji se nakupio u nogama igrača zbog igranja kvalifikacija za EL. To je ritam na koji ‘Levanterosi' nisu navikli pa će biti zanimljivo vidjeti kako će i u kojoj mjeri to djelovati na ovu simpatičnu momčad, koja polako izrasta u važnog igrača u španjolskoj ligi.

Druga utakmica dana donosi nam derbi kola na Vicente Calderonu gdje domaćin Atletico dočekuje Athletic Bilbao. Ovo je utakmica dviju jakih momčadi koje bi se uz malo sreće mogle boriti za sam vrh poretka. Naravno, neće ugroziti Real i Barcelonu, ali za 3. poziciju su svakako dovoljno kvalitetni. Zato će večerašnji dvoboj biti dobra slika odnosa snaga ovih dviju momčadi. U prvom kolu obje su momčadi zapravo kiksale. Madriđani su očekivali više od mršavog remija protiv Levantea, a Athletic je odigrao spektakularnu utakmicu protiv Betisa koju je izgubio rezultatom 5:3. Umjetnički dojam bio je odličan, ali momci Marcela Bielse nisu upisali niti jedan bod iz tog susreta tako da večeras imaju imperativ osvajanja bar jednog.

Athletic je unatoč velikoj potražnji za njegovim igračima uspio ostaviti ekipu na okupu. Svi baskijski dijamanti i dalje su u momčadi, a El Loco Bielsa ima zadatak da s njima napravi više nego prošle sezone koja im u prvenstvu nije donijela puno sreće. Tu su i dalje Javi Martinez, Iker Muniain, De Marcos i Llorente, a to je sasvim dovoljan broj extra-kvalitetnih igrača na koje se može računati. Bielsa će i ove sezone igrati svoj prepoznatljivi brzi i okomiti nogomet koji je njegov Athletic prikazivao i prošle godine. To znači da će momčad puno zabijati, ali i puno primati. To je pokazala i utakmica s Betisom u kojem su Baski inkasirali 5 golova, a to je ipak nedopustivo za momčad ove razine. Bude li obrana i večeras tako propuštala Atletico će to znati kazniti.

Domaćin ove godine također računa na velika ostvarenja, barem u ligi. Madriđani su okupili jaku ekipu koja može biti važan igrač u ovogodišnjem prvenstvu, a trener Diego Simeone ionako nije navikao na išta manje od toga. S Adrianom, Falcaom, Turanom i Emreom ima dovoljno baruta u momčadi da se suprotstavi bilo kojoj momčadi lige, pogotovo na svom kultnom stadionu. Argentinski stručnjak nije pristalica ‘ludog' nogometa i bezglavog trčanja po terenu pa će tražiti pobjedu kroz kontrolu lopte, ali i prostora kojeg igrači Athletica vrlo dobro koriste. Uspije li zadržati navalu brzih Baska mogao bi preko kontranapada tražiti priliku za gol. Ne uspije li to, uvijek može reći svojim igračima da napucaju loptu prema Falcau, a El Tigre će ionako uvijek zabiti. Znaju to dobro igrači Athletica jer golovi koje im je zabijao u finalu Europske lige se još uvijek vrte na špicama sportskih kanala.

 

Exit mobile version