Bet-Club

Roland Garros – Veićev podvig karijere

Priču o ovogodišnjem Roland Garrosu, najvećem zemljanom turniru, drugom Grand Slamu sezone, valjalo bi započeti lijepom sportskom pričom o simpatičnom momku s Lošinja, koji u tjednu života, ostvaruje svoje dječačke snove. Antonio Veić, najljepšu stranicu svoje karijere počeo je pisati još u tjednu kvalifikacija. Malo tko mu je davao pretjerano izgleda u meču protiv Zeballosa. Nije se osvrtao. Kada je izborio ulazak u glavni turnir apetiti su rasli. Cuevas je bio igrač po mjeri. Na kraju predaja Urugvajca. Drugo kolo nosilo je dvoboj sa Davydenkom. Takvi su mečevi obično najlakši. Bez velikog pritiska ušao je Lošinjanin u taj meč, bez pretjeranih očekivanja. Odigrao je utakmicu karijere. Pet setova protiv Rusa, velika pobjeda koju je Antonio u potpunosti zaslužio. Godine ulaganja u tenis, mukotrpni treninzi i nerjetko velika razočarenja, došla su na naplatu. Kao dječak maštao je o velikoj pozornici, mečevima protiv svojih idola, Beckera, Gorana…

Sljedeći veliki izazov bio je prvi igrač svijeta, čovjek koji je u Roland Garrosu igubio jedan meč u posljednjih šest godina – Rafa Nadal. Centralni teren, veliki protivnik s druge strane mreže, sve ono o čemu je Antonio nekoć maštao. Trebalo je uživati u trenutku. O rezultatu nije razmišljao. 6-1 6-3 6-0 za Španjolca na kraju. Veić je pružio dobru partiju, uzeo čak i servis Nadalu. Više od toga se nije moglo. Odlazi Antonio uzdignute glave iz Pariza, sigurno će se sjećati ovih 10 dana cijeloga života. Novac koji je zaradio uložit će u svoj daljnji napredak. A prostora za više itekako ima. Neka mu je sa srećom.

Ivan Ljubičić također igra jako dobro. Glatke pobjede u tri seta, najprije protiv Indijca Devvarmana u prvom kolu, pa zatim Amerikanac Sam Querrey nije imao riješenja za fantastične Ivanove servise. Treća runda donosi okršaj sa Fernandom Verdascom. Španjolac ne igra na nivou prošlih godina. Može se korak dalje. Godine stišću, Ljubo u jednom od posljednjih naleta ka ozbiljnom rezultatu na French openu. Igrao je ovdje polufinale. Ima li snage ponoviti takvo veliko ostvarenje? Čekamo Ljubin odgovor.

Ivo Karlović nije preskočio prvu stepenicu ovogodišnjeg Roland Garrosa. Igrao je dobro, no s druge strane mreže je stajao odlični Juan Martin Del Potro. Ivan Dodig također nije mogao dalje od prvog kola.Španjolac, Pere Riba bio je bolji od Međugorca. Najveće razočarenje priredio nam je Marin Čilić. Prvog dana turnira morao je stisnuti ruku i čestitati na glatkoj pobjedi Rubenu Ramirez Hidalgu. Tri seta su bila dovoljna Španjolcu. Ni sam Čilić nakom meča nije krio razočarenje rezultatom i svojom igrom. No zaboravit treba što prije, Wimbledon je pred vratima, treba isprati gorak okus prašnjave pariške zemlje.

U ženskoj konkurenciji samo je Mirjana Lučić od naših bila u prvom kolu. Težak ždrijeb nije nudio puno mogućnosti. Maria Šarapova u velikom je naletu, nakon trijumfa u Rimu ističe svoju kandidaturu kao jedna od favoritkinja French opena.

Drugi tjedan turnira dat će nam odgovor na brojna pitanja. Može li Nadal zadržati „jedinicu“, još jednom otići do kraja, uzeti šesti naslov i izjednačiti se za Bjornom  Borgom? Četiri puta uzastopno je slavio u Parizu. 2009. godine Robin Soderling šokirao je svijet pobjedivši Rafu i pruživši mogućnost Federeru da napokon uzme Roland Garros. Tako je i bilo. Rafa je prošle godine slavio ponovno i sad ima veliku priliku šesti put podići pehar najboljeg.

Neprikosnoveni kralj zemljanih terena kao najveću prijetnju vidi Novaka Đokovića. Srbin ove godine nije izgubio ni jedan meč i ima priliku postaviti rekord nepobjedivosti koji drži John McEnroe iz 1984. 42 pobjede u nizu ima Amerikanac.  Đoković nakon trijumfa u Rimu i pobjede protiv Nadala u finalu ima 37 nanizanih pobjeda. U brojkama to znači da mu je dovoljno polufinale da postavi novi rekord. Srbin je nedvojbeno u najboljoj formi i nitko ne sumnja da može dosegnuti i finale. Pitanje je da li ga te činjenice guraju na mjesto vodećeg favorita ovogodišnjeg Roland Garrosa. Zadnje dvije pobjede protiv Nadala na zemljanim terenima Madrida i Rima, sigurno su dododatan impuls samopouzdanju i vjeri Novaka Đokovića. Ima 405 bodova zaostatka za Španjolcem u utrci za“jedinicu“ prije Roland Garrosa.

Nadal se nikad ne smije otpisati, ovo je njegov turnir, tu se osjeća najbolje, po mnogima je najbolji zemljani igrač svih vremena.  Ostaje nam da u tjednu pred nama, pričekamo odgovore na sva pitanja.

Exit mobile version